HABER

Türkiye ile AB arasında yeni fasıl açıldı

İçerik devam ediyor
İçerik devam ediyor

Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) katılım müzakerelerinde "Mali ve Bütçesel Hükümler" başlıklı 33'üncü faslı açıldı. Böylece katılım müzakerelerinde açılan fasıl sayısı 16’ya ulaştı.

AB Bakanı Ömer Çelik,"Mali ve Bütçesel Hükümler" faslının açılışı nedeniyle düzenlenen basın toplantısında, "AB’nin geleceği için en büyük tehklike yapancı düşmanlığıdır. Avrupa kendi sorunlarına çözüm bulmadan umut vermez” ifadelerini kullandı.

Bakan Ömer Çelik, teröre karşı daha çok dayanışma gösterilmesi ve ortak eylem planı oluşturması gerektiğini dile getirdi. Çelik, "Teröre karşı yeterince dayanışma içinde değiliz" diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Atatürk Havalimanı’ndaki terör saldırısının ardından Türkiye’yle dayanışma gösteren ülkelere teşekkür ederek, “Terör ögrütleri arasında ayrım yapılmaz. Asıl terörle mücadelede dayanışmayı göstermeliyiz” dedi.

'TÜRKİYE DAHA FAZLA FASIL AÇMAYA HAZIR'

Avrupa Birliği ile yakalanan ivmenin sürdürülmesi gerektiğini ifade ederek, "Bugün sadece 33. faslın açılışını yapmayacağız. Diğer fasıllar üzerindeki irademizi de ortaya koyacağız. Esasen Türkiye daha fazla fasıl açmaya hazır ve bunu hak ediyor" dedi.

VİZE SERBESTİSİ DE GÖRÜŞÜLECEK

Bugün aynı zamanda vize serbestisini de görüşeceklerini belirten Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bu konuyu öğleden sonra AB Komisyonu'nun Birinci Başkan Yardımcısı Frans Timmermans ile ele alacaklarını söyledi.

Bu konuda kesin bir yol haritasının belirlenmesi gerektiğini vurgulayan Çavuşoğlu, "Herşeyin net olmasını istiyoruz. Karşılıklı güven bunalımı değil, ortak bir irade ile sonuca ulaşmak istiyoruz. Bugün öğleden sonra bu toplantımız da vize serbestisi ve geri kabul bakımından önemli bir toplantı olacak" ifadesini kullandı.

BU FASILDA NELER MÜZAKERE EDİLECEK?

"Mali ve Bütçesel Hükümler", üyelikle birlikte AB bütçesine sağlanacak fonlar için gerekli mali kaynaklara ilişkin kuralları kapsıyor.

Söz konusu kaynaklar gümrük vergileri, tarımsal vergiler ve şeker vergilerinden elde edilen geleneksel öz kaynaklardan oluşan üye devlet katkıları, üye devletlerin KDV gelirlerine dayanan katkı ve üye devletlerin gayri safi milli hasılalarına bağlı olarak değişen miktardan oluşuyor.

Üye devletler, yeterli koordinasyonun sağlanması, öz kaynaklara ilişkin katkıların doğru hesaplanması, tahsilatı, ödenmesi ve denetiminin temini ile öz kaynaklara ilişkin kurallara uyum amacıyla AB'ye raporlamanın yapılabilmesi için gerekli idari kapasiteyi oluşturuyor.

Bu alandaki müktesebat üyelikle birlikte doğrudan uygulanmaya başlamakta olup, söz konusu müktesebatın ulusal mevzuata aktarılması gerekiyor.

33. fasılın açılmasıyla birlikte toplamda 16. fasıl açılmış olacak. Açılan bir önceki fasıl olan Ekonomik ve Parasal Politika 14 Aralık 2015'te Lüksemburg'un AB Dönem Başkanlığı'nda müzakereye açılmıştı.

Türkiye'nin AB Daimi Temsilcisi Büyükelçi Selim Yenel, faslın açılmasının üyelik müzakerelerini canlı tutmak açısından önemli olduğunu söyledi.

TÜRKİYE'Yİ ÜÇ BAKAN TEMSİL ETTİ

33. faslın açılması dolayısıyla Brüksel'de hükümetlerarası konferansa Türkiye'den Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik ve Maliye Bakanı Naci Ağbal katıldı.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler