ANKARA (İHA) - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile Suriye'deki dengi kuruluş arasında, Suriye topraklarında petrol aranması konusunda bir mutabakat metni taslağı hazırlandığını ve önümüzdeki günlerde Suriye'den cevap alınacağını söyledi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Suriye Başbakan Yardımcısı Abdullah Al Dardari ve beraberindeki heyetle bugün bakanlıkta biraraya geldi. Güler ve Dardari, görüşme sonrasında ortak bir açıklama yaptı. Bakan Güler, Suriye ile daha önce başlayan ve hükümetleri döneminde de mesafeler alınmış projeler olduğunu söyledi. Bunlardan bir tanesinin Mısır'dan gelerek Suriye üzerinden Türkiye'ye girecek olan doğalgaz projesi olduğunu belirten Güler, bu projenin hızlı bir şekilde yürüdüğünü söyledi. Güler, "Bu doğalgaz Kilis'ten ülkemize girecek. Hem ulusal ihtiyacımız için hem de ihracat için, Avrupa'ya satmak üzere bu gazı kullanabileceğiz" dedi. Suriye ile madenler konusunda da projeler olduğunu ifade eden Güler, bunun fosfat, zeolit ve demir madenleri başta olmak üzere diğer endüstriyel mineralleri kapsadığını ve bu noktada da ortak çalışma gruplarını çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti.
Suriye ile bir diğer projenin de TPAO ile Suriye'nin ortak doğalgaz ve petrol arama çalışmaları olduğunu belirten Güler, "Bu noktada da bir taslak hazırladık. Bu taslağın cevabını önümüzdeki günlerde alacağız. Dolayısıyla ortak doğalgaz ve petrol arama çalışmalarına ağırlık vereceğiz" diye konuştu. Ayrıca Asi Nehri üzerine kurulacak baraj ve Dicle ve Fırat'taki suyun özellikle sulama amaçlı olarak kullanılması üzerine konuştuklarını da bildiren Güler, "Amacımız komşularımızla olan ilişkilerimizi ekonominin ve ticaretin gerekleri ile zenginleştirmek ve etkin hale getirmek" şeklinde konuştu. Güler ayrıca, Süleyman Şah Türbesi projesinin de yakında uygulamaya geçeceğini bildirdi.
"BÜTÜN TOPLARI ATEŞLEDİK"
Suriye Başbakan Yardımcısı Abdullah Al Dardari ise, görüşmede birçok alanda işbirliği konularını konuştuklarını söyledi. Türkiye ve Suriye'nin tarihsel bir bağı olduğunu belirten Dardari, bu bağın artık altyapı ve enerji konularında da var olduğunu söyledi. İki ülke arasında madenlerin işlenmesi konusunda görüştüklerini belirten Dardari, Suriye'de petrol arama ve çıkarma konusunda TPAO ile Suriye'deki dengi olan kuruluş arasında işbirliğine gidilmesi konusunda bir metin üzerinde çalışıldığını kaydetti.
Suriye'nin kuzeydoğu bölgesindeki kalkınma projesinin gündemlerinde olduğunu belirten Dardari, bu bölgede özellikle tarımsal alanların işlenmesi alanında Türk firmaların yapacağı katkıların konuşulduğunu da söyledi. Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Güler, Mısır doğalgazı projesinin son durumunun sorulması üzerine, boru hattının Mısır ve Ürdün'ü geçtiğini ve Suriye'nin tam ortasında olduğunu söyledi. Oradan Kilis'e gelecek olan boru hattının yaklaşık 300 kilometresinin kaldığını belirten Güler, bununla ilgili bir konsorsiyum oluşturulacağını ve projenin hızlı bir şekilde gerçekleştirileceğini söyledi.
Suriye Başbakan Yardımcısı Dardari ile görüşmesinin ardından basın mensupları ile sohbet eden Güler, Suriye'de petrol bulunması durumunda nasıl bir paylaşım olacağının sorulması üzerine, önce prensip anlaşması yapılacağını, daha sonra her iki ülke şirketlerinin kendi enerji kanunlarına göre görüşme yapacağını ve paylaşım oranlarının belirleneceğini söyledi. TPAO'nun dışa açıldığını ve yurt dışında yaptığı aramaların sürdüğünü belirten Güler, "Türkiye'nin petrol ihtiyacını karşılamak için sadece kendi topraklarımızda değil, TPAO'nun dışarıda da çok kapsamlı aramaları var. Kazakistan'da Azerbaycan'da, Libya'da aramalar var. Buralara ağırlık vererek ihtiyacımız olan petrolü buralarda da arayacağız. Brezilya'dan bile teklif var. Şu anda karşılıklı görüşüyoruz" açıklamasını yaptı.
Türkiye'de de Siirt Okçular'da, Karadeniz'de Hopa açıklarında, Akçakoca'da aramaların sürdüğünü, Isparta'da, Ayvalık'ta, Suriye sınırında da başlayacağını belirterek, "Yani bütün topları ateşledik" dedi. Irak'a elektrik ihracı konusunda ise Suriye'nin yolu uzattığını, masrafların yükseldiğini ve kayıpların arttığını belirten Güler, "Yolu uzatmaya gerek yok, Suriye ile zaten aramızda iletim hattı var. Onu da canlandıracağız. Hem ithalat hem ihracat olabilir" dedi. Güler, Suriye'nin kuzeydoğu bölgesindeki ekim alanları için ortak sulama projelerini Türkiye ile yapmak istediğini de belirtti. Güler, Mısır'dan gelen, Ürdün ve Suriye üzerinden geçen doğalgazının 2007 başında Türkiye'ye geleceğini kaydetti.