YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Türkiye Imalat Sanayisi Şubat Ayında Da Daralmaya Devam Etti

- Türkiye imalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi (PMI) Şubat ayında, üretimdeki belirgin düşüşe bağlı olarak üs üste ikinci ayda

- Türkiye imalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi (PMI) Şubat ayında, üretimdeki belirgin düşüşe bağlı olarak üs üste ikinci ayda da daraldı.

Markit tarafından HSBC için hazırlanan imalat sanayi satın alma yöneticisi endeksi (PMI) Ocak ayındaki 49.8 düzeyinden 49.6'ya gerileyerek yedi ayın en düşük değerini aldı ve 50'nin altında kalarak daralmaya işaret etti.

Markit Kıdemli Ekonomisti Trevor Balchin, yaptığı değerlendirmede, "Türkiye imalat sanayi sektörü ekonomisi Şubat ayı boyunca hafif sıkıntılı bir dönem yaşadı" dedi ve ekledi:

"İlk bakışta, fabrika çıkışlarında meydana gelen keskin düşüş endişe verici bir tablo çizse de, bu durum kısmen, tedarikçilerin teslimat sürelerini de etkileyen ve ay boyunca hüküm süren sert hava şartlarına bağlanabilirDiğer anket göstergeleri nispeten daha az kaygı verici görünüyor – ay boyunca yeni siparişlerde meydana gelen daralma hız kesti ve firmalar işgüçlerini güçlü bir seviyede artırmaya devam ettiler. Her iki fiyat göstergesi artmış olsa da, nispeten düşük seviyelerde kalarak, son zamanlarda verilen faiz oranlarının düşürülmesi kararını destekledi.”

Ay boyunca gözlenen sert hava koşullarından dolayı daha da durgunlaşan piyasa koşullarının, üretimde keskin bir düşüşe neden olurken, teslimat sürelerinin uzamasına da yol açtığının vurgulandığı Markit açıklamasında, "Olumlu yönde, yeni siparişlerde meydana gelen daralma bir ölçüde hız kesti ve yavaş bir hızda olsa da,
firmalar istikrarlı bir şekilde iş alımına devam ettiler" denildi ve şu bilgilere yer verildi:

"Hem girdi, hem de çıktı fiyatları enflasyonu Şubat ayı boyunca ivme kazanmış olsa da, bu artış Türk lirasının zayıflamasına rağmen nispeten düşük seyretti. HSBC Türkiye İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi başlığı, imalat sanayisinin kaydettiği performansı sergilemek amacıyla tasarlanmış tek rakamlı, bileşik performans göstergesidir. Bu veriler, yeni siparişler, fabrika çıkışları, istihdam, tedarikçilerin teslim süresi ve satın alma stokları gibi göstergelerden elde edilir."

50.0 değerinin üzerinde ölçülen tüm verilerin sektörde genel anlamda gelişime işaret ettiğinin altı çizilen açıklamada, "Şubat ayı dâhil üst üste ikinci ayda da herhangi bir değişiklik olmadığına işaret eden değerin altında ölçülen PMI, 49.8 olan Ocak ayı değerine nazaran hafif düşerek Şubat’ta 49.6 olarak ölçüldü. Bu değer, son yedi ayın düşük seviyesinde olsa da, ticaret koşulları ve mal üretim sektörüne dair kötüleşmenin çok
düşük seviyelerde meydana geldiğine işaret etti" denil.

Düşen fabrika çıkışları, yeni sipariş ve satın alma stokları değerlerinin Şubat ayı PMI değerlerine yük olurken, istihdam ve tedarikçilerin teslimat sürelerinin uzamasının da, olumlu gelişmeler arasında yer aldığı belirtilen değerlendirmede, "Şubat ayı dâhil üst üste ikinci ayda da Türkiye imalat sanayisinde fabrika çıkışları düşmeye devam etti" denildi ve şu konulara dikkat çekildi:

"Daralma hızı Ocak ayında gözlenen ılımlı düşüşe nazaran hızlanarak, Nisan 2009’dan bu yana ölçülen en yüksek hızda seyretse de, bu durum katılımcılara göre kısmen sert hava şartlarının ay boyunca firma faaliyetlerine olan etkisini yansıtır nitelikte oldu. Türk mal üreticileri tarafından alınan yeni sipariş hacmi de Şubat ayına kadar geçen iki ay boyunca azaldı. Fabrika çıkışlarına tezat oluşturacak şekilde, düşüş Ocak ayından bu yana hız keserek ılımlı bir seyir izledi. Yeni ihracat siparişleri de, toplam yeni iş değerlerine benzer bir trend izledi. Gelen yeni iş seviyesi düşmeye devam ederken, firmalar Temmuz 2013’ten bu yana ölçülen en yüksek hızla eldeki işleri tamamladılar."

Zayıflayan liranın ithal ürün fiyatlarını yukarı çekmesine bağlı olarak, Şubat ayında girdi fiyatlarının enflasyonu son üç ayın en yüksek seviyesine tırmandığı da belirtilen açıklamada, "Bununla birlikte, girdi fiyatları enflasyonu ve nihai imalat malları fiyat enflasyonu uzun vadeli anket ortalamasına nazaran daha yavaş bir şekilde ilerledi" denildi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler