ANKARA (ANKA) – Elektrikte net arz açığı görünen Türkiye, elektrik alımı için doğrudan İran şebekesine bağlanma formülünü geliştirdi.
Türkiye, İran'a komşu bir bölgeyi ulusal şebekeden ayırıp İran şebekesine bağlayarak elektrik alımında bulunacak. TBMM'ye sunulan, Elektrik Piyasası Kanunu'nda değişiklik yapan tasarıya göre, 31 Aralık 2009 tarihine kadar, ülke içerisinde oluşturulacak izole bölge besleme yöntemiyle elektrik enerjisi ithal edilebilecek. Bu süre EPDK kararıyla uzatılabilecek.
İzole bölge besleme yöntemi, bir alanın mevcut ülkenin elektrik şebekesinden ayrılıp, komşu ülkenin elektrik şebekesine bağlanması anlamına geliyor. Böylece ayrıca bir yatırım yapılmadan doğrudan elektrik temin edilebiliyor.
-ARZ KRİZİNE KARŞI YENİ ÇARE-
Düzenlemenin gerekçesinde, Türkiye'nin doğu, güneydoğu ve güney komşularından, izole bölge besleme yöntemi dışındaki elektrik alım yöntemleri için karşı tarafta teknik yetersizlikler bulunduğu ve büyük yatırımlar gerektiği belirtildi. Gerekçede, bu nedenle geçici bir süre için, Türkiye elektrik sisteminde yeterli arzın bulunamaması ya da şebeke kısıtı olması halinde geçici olarak doğu, güneydoğu ve güney komşularından Türkiye'de oluşturulacak bir izole bölgenin beslenebilmesi suretiyle ithalat imkanı yaratıldığı kaydedildi.
Bölge tarifi dışında ülke ismi verilmeyen tasarıdaki düzenleme İran için yapıldı. Sistem uygulandığında Türkiye İran sınırında bir bölgeyi Türkiye şebekesinden ayırıp İran şebekesine bağlayacak. Söz konusu bölgeye Türkiye şebekesinden verdiği elektriği de arz sıkıntısı yaşanan diğer bölgelere kanalize edebilecek.
-İRAN ANLAŞMASININ DEVAMI-
Yeni düzenleme 20 Kasım'da Ankara'da Enerji Bakanı Hilmi Güler ile İran Elektrik Bakanı Perviz Fettah tarafından imzalanan elektrik anlaşmasının devamı niteliğinde olacak. Önümüzdeki hafta Ankara'da yeni tur görüşmeleri yapılacak olan anlaşmaya göre; İran'da toplam 10 bin MW gücünde hidroelektrik santralleri kurulacak. Bunları da Türkiye'deki özel şirketler yapacak. Karşılıklı santral kurulması kapsamında; İran'da yapılacak santrallerde Türk şirketinin payı yüzde 49, İran şirketinin payı yüzde 51, Türkiye tarafında kurulacak santrallerde ise Türk şirketinin payı yüzde 51, İran şirketinin payı yüzde 49 olacak. Khoy-Başkale-Van elektrik iletim hattının geliştirilmesi ve kapasitesinin artırılması, Doğubeyazıt-Bazargan elektrik iletim hattı üzerinde yapılacak çalışmaların detaylandırılması ve Türkiye-İran arasında 2 bin megavatlık (MW) elektrik alışverişi yapılacak hat üzerindeki çalışmalar da anlaşma kapsamında bulunuyor.