Türkiye ve İran Gümrük İdaresi başkanları, halen 17 milyar dolar civarında bulunan iki ülke ticaret hacminin, üç yıl içerisinde 30 milyar dolara çıkarılması için atılabilecek adımları görüşmek üzere biraraya geldi. İki başkan, özellikle gümrüklerde yaşanan sorunları masaya yatırıp çözümleri konusunda mutabakat arayacak.
Türkiye ile İran Gümrük İdaresi başkanları, iki ülke hükümetleri arasında varılan 'mevcut ticaret hacminin artırılması' anlaşması çerçevesinde Konya'da biraraya geldi. Birincisi, İran'ın Batı Azerbaycan Vilayeti Urumiye şehrinde yapılan toplantıda, gümrük alanında yaşanan sorunlar ele alınarak çözüm yolları aranacak. Yeni işbirliği alanlarının da konuşulacağı toplantıya, Türkiye'den Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız, İran'dan Gümrük İdaresi Başkanı Dr. Abbas Mimar Nejad katıldı.
İki gün sürmesi beklenen toplantı öncesi açıklamalarda bulunan Müsteşar Ziya Altunyaldız, "İran, Türkiye'nin ticaret hacmi en yüksek komşularından biridir. Ayrıca, Türkiye'nin özel önem verdiği komşularının başında gelmektedir. Ülkelerimiz arasındaki ticaret hacmi geçen yıl yüzde 30 artış göstererek 17 milyar dolar seviyesine ulaşmıştır. Hükümetlerimiz arasında mevcut ticaret hacminin üç yıl içinde 30 milyar dolara çıkarılması konusunda anlaşmaya varılmıştır. Biz gümrük idareleri olarak bu hedef doğrultusunda özellikle gümrüklerde yaşanan sorunları tespit etmek ve bunlara ortak çözüm yolları bulmak amacıyla düzenli toplantılar yapıyoruz." dedi.
Altunyaldız, toplantılarda, iki ülke arasındaki gümrüklerde hizmet kapasitesinin artırılması, tesislerin iyileştirilmesi, araç ve yolcu geçişlerinin kolaylaştırılması, gümrük işlemlerinin hızlandırılması, mesai düzeninde saat ve tarih farkından doğan aksaklıkların giderilmesi, gümrük kapılarında yeni ortaklıklar tesis edilmesi gibi konuların ele alındığını söyledi. Bu sorunların çözümlerinde büyük oranda mutabakat sağlandığını belirten Altunyaldız, İran'la ticaret yapan ve yapmak isteyen sanayici ve iş adamlarına gümrüklerde her türlü kolaylığın sağlanacağını kaydetti.
Altunyıldız'dan sonra konuşan İran Gümrük İdaresi Başkanı Dr. Abbas Mimar Nejad ise iki ülke arasındaki ticaret hacminin her geçen yıl büyüdüğünü söyledi. Dr. Nejad, iki ülke arasındaki tarihi ve kültürel bağların daha çok ticaret yapılması gerektirdiğini belirterek, "Gümrük idareleri olarak, hükümetlerimizin anlaştığı 30 milyar dolar ticaret hacmi hedefini gerçekleştirmeye yardımcı olmak için çalışıyoruz. Türkiye, İran'ın ithalatında 5., ihracatında 7. sırada. Bu sıralamayı daha ileri götürmek istiyoruz." diye konuştu.
YENİ TİCARET KANUNU'NA İTİRAZLAR VE İYİLEŞTİRMELER
Türkiye-İran Gümrük İdaresi Başkanları Toplantısı öncesinde yapılan basın toplantısında konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız, 1 Temmuz'da yürürlüğe girecek yeni Türk Ticaret Kanunu'yla ilgili açıklamalar yaptı. "Yeni Türk Ticaret Kanunu Türkiye için ticari rönesanstır." diyen Altunyaldız, kanunun, Türkiye'yi dünya ticaretine entegre edecek çağdaş, esnek ve uluslararası rekabete uygun bir düzenleme olduğunu vurguladı.
Altunyaldız, "Buna rağmen, piyasadan yeni kanuna yönelik eleştiri ve itirazlar geldi. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı bu itirazları dikkate alarak bakanlık bünyesinde bir komisyon kurdu. Komisyon, halen çalışmalara devam ediyor. Özellikle KOBİ'lerin yani küçük ve orta büyüklükteki işletmelerden gelen itarazlar, eleştiriler komisyon bünyesinde oluşturulan ilgili kurullarda değerlendiriliyor. Komisyon, ticaret erbabını rahatlatacak değişiklik paketiyle kanuna yönelik itirazları karşılayacaktır." şeklinde konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz