BRÜKSEL (İHA) - AB, Türkiye'ye yönelik İlerleme Raporu ve Katılım Ortaklığı Belgesi'ni bugün onaylayarak açıkladı.
İlerleme raporunda, Avrupa Komisyonu Türkiye'yi 'işleyen piyasa ekonomisi' olarak nitelendirdi.
Ancak AB'ye üye olma yolunda devam etmek istiyorsa, Türkiye'nin reformları hızlandırması ve insan hakları sicilini düzeltmesi gerektiği uyarıları da yapıldı.
Türkiye'nin 'işleyen piyasa ekonomisi' olarak nitelendirilmesinin, müzakerelerin başlamasından bir ay sonra Ankara'yı cesaretlendirecek bir ifade olduğu belirtiliyor.
Raporda, "Türkiye reformları gerçekleştirmeye devam ettiği ve mevcut istikrarını koruduğu sürece, 'işleyen bir piyasa ekonomisi' olarak değerlendirilebilir" ifadeleri yer aldı.
Bu ifadenin hayli sembolik olduğu, ancak 'işleyen piyasa ekonomisi' haline gelmenin AB'ye girmek için gerekli ön şartlardan biri olduğu belirtiliyor.
Ayrıca, komisyonun ilerleme raporunda bu ifadeye yer vermesinin Türkiye ekonomisine duyulan güveni artıracağı, istikrara katkıda bulunacağı ve yabancı yatırımcılar için daha olumlu bir hava yaratacağı yorumları yapılıyor.
"REFORM SÜRECİ YAVAŞLADI" İlerleme raporunda, Türkiye'deki reform sürecinin son bir yılda yavaşladığı da dile getirildi.
Raporda, "Önemli yasama reformları yürürlüğe girdi ve bu, yargı sistemi üzerinde yapısal değişikliklere neden olacaktır. Ancak reformların hızı 2005 yılında yavaşladı. İnsan hakları ihlallerinde azalma görülse de, bunlar hala meydana geliyor. Yasaların uygulanması ve yasamaya ilişkin daha fazla inisiyatif alınmasına acilen ihtiyaç var" denildi.
AB Komisyonu Türkiye'nin işkenceyle mücadele için yasaları bulunduğunu, ancak halen işkence vakalarına rastlandığını ve bu suçların önlenmesi, faillerinin
cezalandırılması için daha fazla çaba sarf edilmesi gerektiğini belirtti.
Gayrimüslim azınlıklarla ilgili sorunların halen görüldüğünü kaydeden raporda, yasaların AB'yle uyumlu hale getirilmesine acilen ihtiyaç olduğu dile getirildi.
Raporda, ayrıca kadınlara karşı uygulanan şiddetin de ciddi bir endişe kaynağı olduğu belirtildi.
AB Komisyonu, Türkiye'nin yanı sıra, Hırvatistan, Arnavutluk, Bosna, Makedonya, Sırbistan-Karadağ ve Kosova için de ilerleme raporları yayımladı.
AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn, belgelerin açıklanmasının ardından bir basın toplantısı düzenleyerek AB'nin Türkiye'den sınırlarını Kıbrıs gemileri ve uçaklarına açmasını beklediklerini söyledi.
"AB müzakerelere başlayarak sözünü tuttu" diyen Rehn, "Şimdi sözünü tutma ve taahhütlerini yerine getirme sırası Türkiye'de" şeklinde konuştu.
AB'DEN HIRVATİSTAN'A UYARI Avrupa Komisyonu, Hırvatistan'a yönelik ilerleme raporunda ise savaş suçu zanlılarının yargı önüne çıkarılmasını hızlandırması çağrısı yaptı.
AB Hırvatistan ile üyelik müzakerelerine başlamaya geçen ay karar verdi.
Kararın alınmasında, BM Savaş Suçları Mahkemesi Savcısı Carla Del Ponte'nin, AB yetkililerini, Zagreb'in savaş suçlularının mahkemeye çıkarılması konusunda tam işbirliği gösterdiği konusunda ikna etmesi etkili olmuştu.
Ancak Avrupa Komisyonu Hırvatistan ile ilgili ilerleme raporunda, Zagreb'in bu konudaki çabalarını hızlandırması gerektiğini vurguladı.
Raporda ayrıca, Hırvatistan'ın, yönetim organlarında azınlıkların orantılı temsiline dikkat etmesi gerektiği ifade edildi. Komisyon Sırp azınlığın haklarının iyileştirilmesine özellikle vurgu yaptı.
AVRUPA KOMİSYONU, MAKEDONYA'NIN ÜYE ADAYI OLMASINI ÖNERDİ Avrupa Komisyonu, AB üyesi ülkelere, Makedonya'nın üye adayı olmasını önerdi.
Avrupa Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu yetkilisi Olli Rehn Makedonya'yı 'bir başarı öyküsü' olarak niteleyerek, ülkenin son birkaç yılda geçirdiği dönüşümden dolayı hükümeti kutladı.
Rehn; "Eski Yugoslavya Cumhuriyeti Makedonya, bundan 4 yıl önce iç savaşın eşiğindeydi. Şimdi ise ciddi olarak Avrupa Birliği'nin kapısını çalıyor" diye konuştu.
Ancak Rehn, ülkenin yaşadığı idari sorunlara da değinerek; "Şunu unutmamak gerekir ki, üyelik müzakereleri ancak Makedonya üyelik kriterlerine tam olarak uyduğunda başlayabilir" dedi.