İsrail ve Türkiye'nin ilişkileri normalleştirme amacıyla ön mutabakata vardığı duyuruldu.
Reuters haber ajansının ismini vermek istemeyen İsrailli bir yetkiliye dayandırdığı haberinde İsviçre'de anlaşmaya varıldığı belirtildi.
Mutabakata göre İsrail Mavi Marmara baskını için Türkiye'ye tazminat ödeyecek. İki ülkenin büyükelçileri geri dönerek görevine başlayacak.
Türkiye - İsrail ilişkileri sizce düzelsin mi?
— Mynet (@mynet) December 17, 2015
İsrail gazetesi Haaretz'e konuşan israilli yetkiliye göre, başbakan Netanyahu'nun Türkiye danışmanları, Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ile İsviçre'de taslak anlaşmaya imza attı.
Anlaşmada 5 ana madde var...
1-MAVİ MARMARA İÇİN TAZMİNAT
Yakınlaşma adımlarının önünü tıkayan en önemli faktör, Mavi Marmara tazminatıyla ilgili...
10 Türk vatandaşının yaşamını yitirdiği 2010 yılındaki baskınla ilgili olarak İsrail, Türkiye'ye 20 milyon dolar ödeyecek.
Bu para hayatını kaybeden ya da yaralananların ailelerine verilmesi için özel bir fona devredilecek.
2-BÜYÜKELÇİLER YENİDEN GÖREVE BAŞLAYACAK
İkinci olarak Türkiye ve İsrail ilişkileri normalleşecek, geri çekilen büyükelçiler yeniden gönderilecek.
3-TÜRKİYE DAVALARDAN VAZGEÇECEK
Üçüncü maddeyle, Türkiye baskını gerçekleştiren İsrail askerlerine açtığı davalardan vazgeçecek. Karar, TBMM'den kanun olarak geçirilecek.
4- HAMAS'IN TÜRKİYE'DEKİ AKTİVİTELERİ SINIRLANDIRILACAK
Dördüncü madde ise Hamas ile ilgili. Hamas'ın askeri kanadının önemli isimlerinden, İsrail'in askerlerinin kaçırılıp öldürülmesiyle ilgili suçladığı Salih El Aruri Türkiye'den sınır dışı edilecek. Hamas'ın Türkiye'deki aktiviteleri sınırlandırılacak.
5-DOĞALGAZ İMKANLARI DEĞERLENDİRİLECEK
Beşinci madde ise en kritiği, anlaşma imzalandığı andan itibaren Türkiye ve İsrail gaz arama çalışmalarında işbirliği yapmayı, Türkiye, İsrail gazı almayı ve Avrupa’ya İsrail gazının taşınması için boru hattı inşasını kabul edecek.
Haaretz'e konuşan İsrail yetkilisi anlaşmayla ilgili detayların kaldığını ancak krizin çözülme yolunda olduğunu söyledi.
İki ülke, nihai anlaşmaya vardıktan sonra doğalgaz alanında işbirliği imkanlarını inceleyecek. Türkiye'nin İsrail'den doğalgaz satın alması, İsrail doğalgazının Türkiye üzerinden Avrupa'ya ulaşması bu imkanlardan bazıları.
Haaretz'e konuşan İsrail yetkilisi anlaşmayla ilgili detayların kaldığını ancak krizin çözülme yolunda olduğunu söyledi.
BAŞBAKANLIK'TAN AÇIKLAMA
Başbakanlık yetkilileri, Türkiye ve İsrail arasında bir süreden beri görüşmelerin yapıldığını belirtti.
Görüşmelerle ilgili bilgi veren yetkililer, "İsrail ile Türkiye arasındaki görüşmelere ilişkin iki ülke arasında varılmış nihai bir mutabakat olmamakla birlikte, görüşmeler olumlu bir şekilde devam etmektedir" değerlendirmesinde bulundu.