HABER

Türkiye, İtalya'dan uçak alacak

ANKARA (İHA) - Savunma Sanayi İcra Komitesi, Türkiye'nin İtalya'dan 10 adet deniz gözetleme ve karakol uçağı almasını kararlaştırdı. 219 milyon dolarlık proje için, ihalenin İtalyan Alenia firmasına verilmesine karar verildi. Türkiye, karşılığında İtalya'dan savunma sanayi alanında 240 milyon dolarlık iş alacak. Toplantıda, daha önce iptal edilen saldırı uçakları için yeni ihaleye Şubat ayı sonuna kadar çıkılmasına da karar verildi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye ziyaretinde Türkiye'nin 'Erdoğan' marka saldırı helikopterleri satın alması teklifinde bulunmuştu. Söz konusu ihaleye 'Erdoğan' marka helikopter üreten Rus firmasının da katılması bekleniyor.

Komite, Kara Kuvvetleri'ne 32 adet genel maksat helikopter alımı için ihale açılmasında da görüş birliğine vardı.

Savunma Sanayi İcra Komitesi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında yaklaşık 5 saat süren bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıya Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök ve Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül de katıldı. Toplantının ardından Savunma Sanayi Müsteşarlığı'ndan ayrılan Başbakan Erdoğan, gazetecilerin Kurban Bayramı'nı kutladı. Toplantıda alınan kararları Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül açıkladı.

Bakan Gönül, 10 adet deniz gözetleme ve karakol uçağı için Savunma Sanayi Müsteşarlığı tarafından 17 Nisan 2003 tarihinde açılan ihale ve alınan teklifler çerçevesinde yapılan değerlendirme sonuçlarını dikkate alarak, sözleşme görüşmelerine 219 milyon dolar fiyat, 240 milyon dolar net iş payı ve offset teklifiyle birinci sırada yer alan İtalya firması Alenia ile başlanılmasına karar verildiğini bildirdi. İtalya ile güzel bir başlangıç yaptıklarının altını çizen Gönül, işbirliğinin devam edeceğini vurguladı.

Bakan Gönül, TSK genel maksat helikopteri, helikopter simulatörü, temel eğitim uçağı, yeni tip karakol botu, seyyar yüzücü hücum köprüsü, elektronik harp programlama merkezi, su altı su üstü savunma sistemleri, sahil güvenlik arama kurtarma botu modernizasyonu projelerine ilişkin ihale çalışmalarına her projede azami yerli sanayi katkısı ve offset taahhütleri almak üzere Savunma Sanayi Müsteşarlığı sorumluluğunda başlanacağını kaydetti. Gönül toplantıda, 14 Mayıs 2004 tarihindeki Savunma Sanayi İcra Komitesi kararıyla ihaleleri iptal edilen ve yeni modellerle başlatılması kararlaştırılan taarruz/taktik keşif helikopteri, Türk insansız hava aracı, modern tank projeleriyle, tank modernizasyonu projelerinde yapılan çalışmalarına ilişkin Savunma Sanayi Müsteşarlığı'ndan bilgi alındığını söyledi.

Bakan Gönül, taaruz/taktik keşif helikopteri projesi kapsamında yeni ihaleye Şubat ayı sonuna kadar çıkılmasının planlandığını ifade etti. Milli Savunma Bakanı Gönül, Savunma Sanayii Müsteşarlığı'nın 5018 sayılı yasa çerçevesinde bu yıl için deneme amaçlı hazırlanan 2005 mali yılı bütçesinin de icra komitesi tarafından onaylandığını kaydetti.

Daha sonra gazetecilerin sorularını cevaplandıran Gönül, İsrail firması tarafından modernize edilecek olan M-60 tanklarının prototipinin tesliminde yaşanan gecikmenin de toplantıda gündeme geldiğini bildirdi. M-60 tanklarının modernizasyonuna ilişkin bilgi verildiğini hatırlatan Gönül, gecikme nedeniyle ödemelerin durdurulduğunu vurguladı. Prototipin tesliminde gecikme olduğuna işaret eden Bakan Gönül, "Prototipinin gelmesi gerekiyordu. Gecikme olunca 93 milyon dolarlık ödeme durduruldu. Ancak çalışmalar devam ediyor. Sorun giderilecek ve prototip yakında gelecek" diye konuştu. Gönül, gecikmeden dolayı bir cezai durumun söz konusu olmadığını, ancak ileride sorun olmasını önlemek amacıyla ödemelerin durdurulmasının kararlaştırıldığını bildirdi.

Bakan Gönül, saldırı helikopterleri için açılacak ihaleye Türkiye'nin ambargo uyguladığı Güney Afrika'daki bir firmanın katılıp katılamayacağının sorulması üzerine, konunun Dışişleri Bakanlığı tarafından inceleneceğini kaydetti. Gönül, "Söz konusu firmanın kırmızı listeden çıkarılıp çıkarılmayacağı, Dışişleri Bakanlığı tarafından incelenecek. Kırmızı listeden sarı listeye alınırsa, bu firma da çağrılacaktır" değerlendirmesini yaptı. Gönül bir soru üzerine de, Skorsky firmasından Sea-hawk deniz helikopterleri ihalesinin tek bir firma olduğu için yetişmediğini açıkladı. "Belki başarıyla belki başarısızlıkla sonuçlanabilirdi" diyen Gönül, görüşmelerin sürdüğünü, arzu edilen noktaya geldiği zaman icra komitesinde görüşüleceğini kaydetti. Tek bir firma olduğu için fiyat konusunda anlaşma sağlanamadığını söyleyen Gönül, 32 adet genel maksat helikopterlerinin 20 adetinin Kara Kuvvetleri'ne, 6'sının Deniz Kuvvetleri'ne, 6'sının Hava Kuvvetleri'ne verileceğini bildirdi.

Bir gazetecinin, 'Yunanistan ile karşılıklı silah indirimi konusuna nasıl bakıyorsunuz?' yönündeki sorusuna Gönül, "Yunanistan'ın indiği ölçüde biz de indiriyoruz" cevabını verdi. Gönül, ABD Başkanı Bush'un 'İran'ın nükleer riski ile ilgili tüm opsiyon masamın üzerinde duruyor' yönündeki açıklamasının hatırlatılması üzerine, bu konunun toplantıda gündeme gelmediğini ancak daha sonra detaylı bir açıklama yapabileceğini söyledi. Bakan Gönül, açıklamalarının ardından gazetecilerin bayramını kutladı.

En Çok Aranan Haberler