HABER

"Türkiye iyi yolda"

BRÜKSEL (İHA) - Avrupa Birliği'nin genişlemeden sorumlu üyesi Günter Verheugen, 1 Mayıs'ta Avrupa Birliği'ne katılacak ülkelerle ortaya çıkabilecek sorunlar ön plana çıkartılarak bu tarihi projeye gölge düşürülmemesi uyarısında bulundu.

Bir haber ajansına mülakat veren SPD'li politikacı, "AB'nin genişlemesine karşı görüşler giderek artıyor. Buna ne diyorsunuz?" sorusuna cevaben, "İki şeyi altını, çizerek söylemek gerekiyor. Genişleme, dev bir barış projesidir. Eskiden komünist rejimlerin bulunduğu bir bölgeye; barış, istikrar ve güvenlik geliyor. Bunun değeri, parayla-pulla ölçülemez. Kosova Savaşı'ndan dolayı, şimdiye değin 10 milyar euro harcandı. Bu, AB'ye yeni katılacak ülkeler için 15 yılda yapılacak masrafın yarısına denk geliyor" dedi.

Verheugen, "Sorunlara sebep olan genişleme değildir. O sorunlar zaten vardı. Elbette yasadışı göç, sınır ötesi suçlar gibi zorluklar yaşanacak. Ancak bunlar, genişlemenin bir sonucu değil. Bunlar, komünist rejimlerin bitmesinden sonra ortaya çıkan sorunlar. Tek çözümleri ise, ekonomik dengenin sağlanması" diye konuştu.

Verheugen, "Komisyon'un Türkiye ile üyelik müzakerelerine başlanmasını tavsiye etmesi ihtimalini nasıl görüyorsunuz? Berlin'in de dahil olduğu politik baskı düşünüldüğünde, AB Komisyonu'nun Türkiye ile üyelik müzakerelerine başlanmasına 'Hayır' demesi mümkün mü?" sorusuna, "Evet mümkün. Komisyon'un bağımsızlığına şüphe düşürülmemesine büyük önem veriyorum. Verilere dayanan, tarafsız bir rapor sunabilmeliyiz. Henüz belli olan bir karar yok" şeklinde cevap verdi.

Türkiye'deki reformların yeterli olup olmayacağı konusunda ise Verheugen, "Türkiye'nin demokratikleşme, liberalleşme ve modernleşme yolundaki hızı ile gayreti, tüm dünyaca takdir ediliyor. Bu adımlar, Türk halkının büyük çoğunluğunca da destekleniyor. Fakat, çok etkili konumda bulunan reform karşıtları da var. Kanımca, reformların bu karşı gruplar tarafından da benimsenip benimsenmemesi sonuç olarak belirleyici olacak" şeklinde konuştu.

Verheugen, Kıbrıs sorunu çözülmeden Türkiye ile üyelik görüşmelerine başlanması ihtimali olup olmadığı sorusuna ise, "Evet olası. AB, Kıbrıs sorununun üyelik müzakereleri için bir önkoşul olmadığını zaten açıklamıştı. Ama iki konu arasında siyasi bir bağ var. Buna rağmen, çözüme engel olan taraf Türkiye olmadığı sürece, sorun çözülemese bile bunun için Türkiye'ye kabahat bulunamaz" ifadelerini kullandı.

En Çok Aranan Haberler