HABER

Türkiye Kamu-Sen'den özürlüler anketi

ANKARA (İHA) - Türkiye Kamu-Sen'in 3 Aralık Özürlüler Günü için yaptığı anketin sonuçlarına göre, kamuda istihdam edilen özürlü personelin sorunlarının başında, işyerindeki fiziksel imkanların kısıtlayıcılığı geliyor. Ankete cevap verenlerin yüzde 61'i ise yöneticilerin kendilerine ayrımcılık yaptığını belirtiyor.

Türkiye Kamu-Sen'in kamuda çalışan özürlülere dönük olarak hazırladığı anketin sonuçları, Türkiye'nin AB sürecinde engellilere dönük çalışmalarını artırması, bir an önce sosyal devlet olmanın gereklerini tam anlamıyla hayata geçirmesi gerekliliğini ortaya koyuyor.

Rakamlara göre Türkiye'de yaklaşık 8.5 milyon özürlü bulunuyor. Türkiye'deki özürlülerin büyük bölümü istihdam eksikliğinden ve iş bulamamaktan yakınırken, kamuda çalışan özürlü personel de başta fiziki engeller olmak üzere, çeşitli sorunlarla karşılaşıyor. Özürlü memurlar, kamuda işe başlamalarından itibaren, görevlerinin bir çok aşamasında engellerle karşılaşırken, sorunlarının çözümü için devletten yardım bekliyor.

Özürlü bireylerin çalışma hayatına katılmalarını sağlamak için devletin öngördüğü kota hem özel sektörde hem de kamuda tam olarak hayata geçirilmiyor. 2004 yılı verilerine göre Türkiye'de kamuda 19 bin 300 özürlü işçi çalışması gerekirken, yaklaşık 5 bin açık kontenjan bulunuyor. İlgili düzenlemelerde yer alan yüzde 4'lük özürlü kotasına göre kamuda 47 bin özürlü memur istihdam edilmesi gerekirken, 2004'te sadece 8 bin 300 özürlü kamuda görev yapabildi. Türkiye Kamu-Sen'in çeşitli illerde görev yapan 614 özürlü kamu çalışanı üzerinde uyguladığı anketlere verilen yanıtlar şöyle:

ANKET SONUÇLARI

- "Kamuda işe girmede zorlukla karşılaştım": "Evet" yüzde 85 (522 kişi), "Hayır" yüzde 15 (92 kişi)
- "Özürlülük durumum işyerimde yükselmemi engelliyor": "Evet" yüzde 72 (442 kişi), "Hayır" yüzde 28 (172 kişi)
- "İşyerimdeki fiziki imkanlar özrüme uygun değil": "Evet" yüzde 77 (473 kişi), "Hayır" yüzde 23 (141 kişi)
- "İşyerimde özrümden kaynaklanan ayrımcılığa maruz kalıyorum": "Evet" yüzde 61 (375 kişi), "Hayır" yüzde 39 (239 kişi)
- "Ayrımcılık en çok .... tarafından yapılıyor"
a) Yönetici-amir yüzde 61 (229 kişi)
b) İş arkadaşları yüzde 28 (105 kişi)
c) Her ikisi de yüzde 11 (41 kişi)
- "Özürlülerin kamuda istihdamını yeterli buluyor musunuz?": "Evet" yüzde 41 (252 kişi), "Hayır" yüzde 59 (362 kişi)
- "Aldığınız ücret özrünüzden kaynaklanan giderlerinizi karşılamada yeterli oluyor mu?": "Evet" yüzde 53 (325 kişi), "Hayır" yüzde 47 (289 kişi)
- "Bir kamu çalışanı olarak kamu hizmetlerinde özürlülerin dikkate alındığını düşünüyor musunuz?": "Hayır düşünmüyorum" yüzde 55 (338 kişi), "Evet düşünüyorum" yüzde 45 (276 kişi)
- "Özürlü bir birey olarak devletin özürlülere yönelik uyguladığı politikaları destekliyorum": "Evet" yüzde 55 (338), "Hayır" yüzde 45 (276 kişi)
- "İşyerinizde özrünüzden kaynaklanan sorunların başlıcalarını sıralayınız"
Fiziksel imkanlar özrüme uygun değil (lavabo, wc vb) yüzde 51.6 (317 kişi)
Dışlanma yüzde 16.4 (101 kişi) Özre uygun işte çalıştırılmama yüzde 16.3 (100 kişi)
Ulaşım güçlükleri yüzde 15.7 (96 kişi)
Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, yaptığı anket değerlendirmesinde, kamuda çalışan özürlü personelin çalışma koşullarının özürlülük durumlarına göre ayarlanmasını istedi. Başta fiziki imkanlar olmak üzere, özürlü personelin görevlerini yaparken, çeşitli imkansızlıklarla karşılaştıklarını belirten Akyıldız, "Devlet, sosyal-devlet olmanın gerekliliklerini tam olarak hayata geçirmelidir. Hem istihdam boyutuyla hem de istihdam edilen personelin çalışma koşullarıyla ilgili AB ülkelerindeki standartların gerisindeyiz. Kamu kurumlarında özürlü personel için fiziki imkanların gözden geçirilerek düzenlenmesi başta olmak üzere, özürlülere dönük projelerin hayata geçirilmesi gerekmektedir" diye konuştu.

En Çok Aranan Haberler