HABER

Türkiye kara listede

WASHINGTON (İHA) - ABD Dışişleri Bakanlığı'nın, dünyada uyuşturucu madde kaçakçılığı ve mücadele alanında kaydedilen gelişmeleri konu alan yıllık raporunda, Türkiye'nin, "Afganistan'dan Avrupa'ya uzanan uyuşturucu trafiğinin, hem önemli geçiş noktalarından hem de kaçakçı ve satıcıların başlıca üretim ve dağıtım merkezlerinden biri" olduğu öne sürülüyor.

Bununla birlikte, Türk Emniyeti'nin uyuşturucu kaçakçılığını önlemede büyük gayret gösterdiği belirtilirken, Türk Polisi'nin Avrupalı ve Amerikalı meslektaşlarıyla işbirliği yaptığı vurgulanıyor. Raporun mali suçlar bölümünde ise Türkiye, kara para aklayan çok sayıda ülkeyle birlikte anılıyor. En yaygın aklama yönteminin vergi kaçakçılığı olduğu ileri sürülüyor. Raporda, Türkiye'nin yolsuzluğu önleme yolunda attığı adımlar övülüyor ve örnek olarak Uzan Ailesi'nin büyük çaplı dolandırıcılık suçu işlediğine yönelik delillerin ortaya çıkarılması gösteriliyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın, son bir yıl içindeki uyuşturucu kaçakçılığı, para aklama ve mali suçları değerlendiren 'Uluslararası Narkotik Denetim Strateji Raporu'nda ifade edildiğine göre, Türkiye üzerinden kaçırılan eroin, Batı Avrupa pazarlarına aktarılıyor ve küçük bir kısmı Amerika'ya da uzanıyor. Raporda, Avrupa'ya akan uyuşturucu trafiğinin en önemli yollarından biri olan Balkan Güzergahı'nın bir ayağı olan Türkiye'de her ay, tonlarca uyuşturucunun imal edildiği ve ülke üzerinden aktarıldığı tahminine de yer veriliyor.

TÜRK POLİSİ'NE ÖVGÜ Tüm olumsuzluklara rağmen, Türkiye'nin doğudan akan uyuşturucu trafiğini önleme amacıyla yürütülen 'Kıskaç Operasyonu' ve diğer bölgesel faaliyetlerdeki başarısına dikkat çekilen raporda, Türk yetkililerin uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadele tekniğinde kaydettiği ilerlemeler ve Amerikan hükümetinin bu konuda Türkiye'ye sağladığı destek vurgulanıyor.

Rapor, Türkiye kökenli uyuşturucu şebekelerinin, Türkiye içinde ve dışındaki kaçakçılar, imalatçılar ve kara para aklayıcılarla yaptığı işbirliğine ve finansman desteğine de dikkat çekiyor. Amerikan narkotik birimlerinin Türk yetkililerle işbirliği ise raporda 'mükemmel' olarak nitelendiriliyor.

Ancak raporda, Birleşmiş Milletler Uyuşturucuyla Mücadele Sözleşmesi'ne imza atan Türkiye'nin, yasal olarak ekilen haşhaş ve eczacılıkta kullanılan morfin üretiminin ne kadarının yasadışı satıldığı konusunda bilgi edinilemediği belirtiliyor.

TÜRKİYE, 'KARA PARA AKLAMA' LİGİNDE ABD Dışişleri Bakanlığı raporunun mali suçlar bölümünde ise Türkiye'nin önemli bölgesel finans merkezlerinden biri olduğu kaydediliyor. Bununla birlikte Türkiye, kara para aklayan çok sayıda ülkeyle birlikte anılıyor. Uyuşturucu kaçakçılığının Türkiye'de nispeten az kullanılan bir para aklama yöntemi olduğu ifade edilen raporda, en yaygın aklama yönteminin, vergi kaçakçılığı olduğu kaydediliyor ve buna gerekçe olarak da ekonominin yüzde 50'sinin kayıt dışı olması gösteriliyor.

Amerika Dışişleri Bakanlığı raporunda, Türkiye'nin kara para aklama ve teröristlerin finansmanı konularıyla mücadelede istekli olduğu da vurgulanırken, savcıların, hakimlerin ve müfettişlerin kara para aklama konusunda eğitilmesi gerektiği bildiriliyor.
Raporda, Türkiye'nin yolsuzluğu önleme yolunda attığı adımlar övülüyor ve örnek olarak Uzan Ailesi'nin büyük çaplı dolandırıcılık suçu işlediğine yönelik delillerin ortaya çıkarılması gösteriliyor.

Amerikan Yönetimi raporunda ayrıca, 2003 yılında uluslararası uyuşturucu denetiminde büyük ilerleme kaydedildiği açıklandı. Bu gelişmenin, uyuşturucuya dayalı yasa dışı faaliyetlere elverişli bir ortamın bulunmasına rağmen kaydedildiğine dikkat çekildi. Kolombiya, Peru ve Bolivya gibi Güney Amerika ülkelerinde, kokain bitkilerinin imha edildiği belirtilirken, bununla birlikte, Afganistan'da eroinin hammaddesi olan haşhaş ekiminde görülen artış ve Kuzey Kore'deki uyuşturucu faaliyetleri, Dışişleri Bakanlığı raporunda, 'kaygı verici' olarak nitelendiriliyor.

En Çok Aranan Haberler