Gaziantep Kent Konseyi Çevre Çalışma Grubu, 6-7-8 Temmuz 2012 tarihleri arasında Türkiye’de faaliyet gösteren kent konseylerinin çevre meclisi ve çevre çalışma gruplarının katıldıkları çalıştaya ev sahipliği yaptı.
"Geleceğin Kentleri, İnsan, Çevre ve Yapı" başlıklı çalıştayda çeşitli kentlerden gelen temsilciler yaptıkları sunumlarda, kendi şehirlerinde kent konseylerinin yaptıkları faaliyetleri tanıtarak yaşanan çevre sorunlarını tartıştılar. Çalıştayda, gelecekte arzu edilen çevre dostu kentlerde yaşama olanağına ulaşabilmek için, çevre bilincine sahip insanların şekillendireceği yaşam alanlarının önemi vurgulandı.
Ortaya koyulan bilgi ve görüşlerde, bilinçsiz ve hızlı tüketim sonucunda karşı karşıya kaldığımız iklim değişikliği ve oluşturduğu olumsuz sonuçların sınır tanımaksızın dünyanın hemen her yerinde yaşayan insanları etkilediğinin altı çizildi.
Kent konseylerinin çevre meclisi ve çevre çalışma gruplarının temsilcileri sunumlarında; gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak için, bu olumsuzluklarla mücadele etmek ve çözümler üretmek adına tutarlı, kişilikli, uzun vadeli ve sürdürülebilir bir yaklaşım izlenmesi gerektiği dile getirdiler. Komisyon üyeleri ayrıca, farkındalık oluşturma ve karar organlarına öneriler sunma misyonuna sahip olan kent konseylerinin, doğal kaynakları akılcı ve yeterli kullanan, yenilenebilir enerjiye önem veren ve sürdürülebilir bir tüketim ve yaşam tarzı anlayışına sahip bir toplumun oluşmasını arzuladıklarını belirttiler.
Toplumun her kesiminden ve her yaştan kişilerin çevrenin korunması konusunda evde, işte, okulda ve yaşamın her alanında az ya da çok yapabileceği bir katkısının olduğuna dikkat çekilen çalıştayda, şimdiki ve gelecek kuşakların temiz hava soluyabilmeleri, yaşanabilir ve dengede bir iklim sistemine sahip olabilmeleri, sağlıklı ve temiz su içebilmeleri, topraktan bol ve bereketli ürün alınabilmesi için, yurttaşların ve karar vericilerin sorumluluklarını bilmeleri, çevreyi (havayı, suyu, toprağı ve iklimi) korumaları gerektiği kaydedildi.
Çalıştayın sonuç bildirgesinin, "Ortak Çevre Bilincinin Oluşturulması, Yenilenebilir Enerji ve Geri Dönüşüm Uygulamaları" başlıkları altında toplandığını belirten Gaziantep Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Yavuz Coşkun, "Çevre bilincinin yaygınlaştırılması için Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından okul öncesi eğitim kurumları başta olmak üzere, örgün, yaygın eğitimin tüm aşamalarında çevre eğitimine yer verilmeli, çevre ile ilgili dersler kuramsal bilginin yanı sıra çeşitli araştırma, uygulama ve alan çalışmalarını da içermelidir" dedi.
Coşkun, açıklamasını şöyle sürdürdü:
"Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından çevre ile ilgili teknolojik öğrenme merkezleri kurularak, burada egˆitim amaçlı videolar, bilgisayar yazılımı ve CD'ler içeren öğretim materyalleri halkın erişimine sunulmalıdır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, çevre bilincinin geliştirilmesi için devlet adamları, bilim insanları, sanatçılar ve kanaat önderlerinin katılımı ile yazılı ve görsel basın yolu ile kamuoyunda farkındalık oluşturmalıdır."
"Geleceğin Kentleri, İnsan, Çevre ve Yapı" başlıklı çalıştayın çok verimli ve katılımcı bir hava içerisinde gerçekleştiğini vurgulayan Gaziantep Kent Konseyi Genel Sekreteri Necati Binici de, "Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yeni, yenilenebilir enerjilerin kullanımının yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmalar yapılmalı, güneş ve rüzgar enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı teşvik edilerek çevre kirliliği ile sera gazı salımlarının azaltılmasına katkıda bulunulmalıdır" diye konuştu.
Sanayi, Bilim ve Teknoloji Bakanlığı tarafından enerji tüketimi düşük yeni teknolojilerin özendirilmesinin önemine dikkat çeken Binici, "İklim değişikliğinin olumsuz etkilerinin azaltılması için sera gazı salımlarının en aza indirilmesi yönünde yerel yönetimler tarafından gerekli çalışmalar yapılmalıdır. Gaziantep örneğinde olduğu gibi, diğer kentlerde de bir İklim Eylem Planı'nın hazırlanması gerekmektedir. Belediyeler, asli görevleri arasında bulunan geri dönüştürülebilir atıkların toplanması ve değerlendirilmesi konusundaki sorumluluklarını yerine getirmeye başlamalıdırlar" ifadelerini kullandı.
Çalıştayın sonunda katılımcılar, kent konseylerinin görüş, öneri ve saptamalarını dikkate alarak ve ortak bir çevre bilinciyle geleceğin kentlerine sahip olabileceğimiz inancından yola çıkarak, çevresel farkındalığın artmasını hedefledikleri, sürdürülebilir enerji, iklim ve su politikalarının destekçisi ve yerel yönetimlerin çevre adına attığı adımların takipçisi olduklarını bildirdi.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu’nda düzenlenen çalıştaya; AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan, Vali Yardımcısı Mevlüt Kurban, Gaziantep Üniversitesi Rektörü ve Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr Yavuz Coşkun, Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektörü İbrahim Özdemir, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Ünsal Göksen, çeşitli kentlerden gelen kent konseylerinin temsilcileri ile çok sayıda konuk katıldı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz