AK Pati Ankara Milletvekili ve Anayasa Uzlaşma Komisyonu Üyesi Ahmet İyimaya, "Darbeler döneminde muhalefet zaman zaman sevindi, bıyık altından güldü ve darbelerden iktidar üretmeye çalıştı" dedi.
İyimaya, Erzurum Cemal Gürsel Spor Salonu'nda düzenlenen Anayasa Platformu'nun "Türkiye Konuşuyor" toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin büyük devlet ve büyük millet olduğunu belirterek, dünyanın 200 yıldır anayasaları tartıştığını söyledi.
Türkiye'de de 150 yıldır anayasanın tartışıldığını dile getiren İyimaya, şunları kaydetti:
"Anayasa sorununu çözen bir devletler ve milletleriz artık. 150 yıldır anayasayı tartışıyoruz ama bir türlü çözemiyoruz. Neden- Bu sorunun, cevabı var. Anayasayı hep tepeden yaptılar, hep tepedekiler yaptılar. Paşalar yaptılar, alimler yaptılar. Ama anayasayı yapması gerekeni davet etmediler. Anayasanın yapımına, içeriye milleti almadılar. Milletsiz anayasalar da 1876 yılından buyana yaşamadı, yaşamıyor. 1982 anayasasının başlangıç maddesini lütfen bir kez okuyun. Yalanlar üzerine kurulu. 'Biz darbeyi milletin çağrısı üzerine yaptık' diyor. Böyle bir milletin çağrısı yok. 'Bizim bu anayasayı milletin meşru temsilcileri yaptı diyor', öyle seçilmiş meşru temsilciler yok."
İnsanların 30 yıldır partilere oy verdiğini anımsatan İyimaya, "Bize vekalet veriyorsunuz, 'temsil edin sorunları çözün' diye. Otuz yıldır, niye pansuman değişikliklerle yetindik, niye yirmiye yakın reddedilen, kabul edileniyle anayasayı değiştirdik de anayasanın kendisini yürürlükten kaldıramadık. Çünkü burada siyaset kurumu, üzerine düşeni yapmadı. Darbeler döneminde muhalefet zaman zaman sevindi, bıyık altından güldü ve darbelerden iktidar üretmeye çalıştı. 1960'ı da öyledir, 80'i de 12 Mart'ı da öyledir, öbürü öyledir. Ve siyaset bir türlü toptan anayasayı ortaya koyamadı, çıkaramadı" şeklinde konuştu.
Artık zamanın değiştiğini ve düşüncelerin varlığını, temelini çökerttiğini, bugün milletin birey farkına vardığını anlatan İyimaya, bugünlerin önemli olduğunu belirterek, "Bugünler sizin günleriniz, sizin zamanınız. Belki de dünyada yeni bir anayasa yapım modeli ortaya çıkıyor" dedi.
Mayıs ayının; iradelerin, taleplerin ortak akılla, ortak tespitle anayasayı dönüşmeye başladığı bir zamana işaret ettiğinin altını çizen İyimaya, "Burada millete önemli görevler düşüyor. Bu anayasanın mimarı aziz millet olacaktır. Bu anayasa insanını, milletini arıyor. Hukuku, özgürlüğü bünyesine yerleştirecektir ve artık koruma kollama görevi iradesini, tarihin çöplüğüne atacaktır" diye konuştu.
-"Bağımsız Türkiye'yi inşa etmek istiyoruz"-
CHP Konya Milletvekili ve Anayasa Uzlaşma Komisyonu Üyesi Atilla Kart da Erzurum'da bulunmaktan mutluluk yaşadığını ifade ederek, Mustafa Kemal ve arkadaşlarının bağımsızlık savaşanı, halk ile birlikte verdiğini ve başarıya ulaştıklarını söyledi.
90 yıl önce Cumhuriyeti kuranların, halkın egemenliğine, halkın gücüne inandığını ifade eden Kart, şöyle dedi:
"Milli iradeyi sözde bırakmıyorlardı. Halkın gücünü gerçekten benimsiyorlar, gerçekten inanıyorlardı. Buna yürekten inanıyorlardı. Peki aradan 90 yıl geçtikten sonra bugün milli iradesi, egemenlik konusunda acaba neredeyiz- Bu gerçeği ve acı tabloyu, hiçbir kişisel komplekse kapılmadan ve taraf psikolojisine girmeden sorgulamamız, değerlendirmemiz gerekiyor. Aradan 90 yıl geçtikten sonra demokrasinin ve milli iradenin içinin boşaltıldığını, milletin vekillerinin tutuklu olduğu bir Türkiye'yi görüyoruz."
Kart, "Milli iradenin içinin boşaltılmasına seyirci kalmadan, muktedirlere tabii olmadan, bir anayasa yapmak zorundayız. İktidar güç sahiplerine tabii olmadan bir anayasayı yapmak zorundayız. İktidarın izin verdiği kadar demokrasiyi kabul etmiyoruz. Buna hayır diyoruz. Biz bu oyunda yokuz. Sizin karar verdiğiniz kadar demokrasi diyoruz, halkın istediği kadar demokrasi diyoruz" dedi.
Cumhuriyetin değer ve kazanımlarını demokrasiyle taçlandırmak istediklerini vurgulayan Kart, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Türkiye Cumhuriyeti'nin tüm yurttaşlarını kucaklayan, herkesin kendisini ifade edebildiği bir anayasayı inşa etmek istiyoruz. Milletvekillerinin tutuklu olmadığı bir anayasa inşa etmek istiyoruz. Üniter yapıyı esas alan bir anayasa inşa etmek istiyoruz. Temel hak ve özgürlükleri, dil, din etnik ayrımı, inanç ayrımı yapmadan, Türkiye Cumhuriyeti'nin bütün yurttaşları için temel hak ve özgürlükleri inşa etmek istiyoruz. Bağımsız Türkiye'yi inşa etmek istiyoruz."
(son)
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz