İZMİR (İHA) - İzmir Ticaret Odası'nın anketinden Türkiye'nin 2002 yılında ekonomik krizden çıkamayacağı görüşü çıktı. Ankette ayrıca hükümetin ekonomik açıdan güven vermediği, Kemal Derviş'in çalışmalarının ise olumlu bulunduğu görüldü.
İZTO tarafından İnforma Analiz ve Araştırma Şirketi'ne yaptırılan 1188 kişi ile yüz yüze görüşülerek yapılan ankete katılanların yüzde 87'si, Türkiye'nin 2002 yılı içinde ekonomik krizden çıkamayacağı yönünde görüş bildirirken, yüzde 83.2'si hükümetin ekonomik açıdan güven vermediğini ifade etti. Ankete katılanların yüzde 69'u ise dün görevinden istifa eden Kemal Derviş'i başarılı bulduğunu belirtti.
Anket için görüşü alınan kişilerin çoğunun küçük ölçekli ticaret ile uğraştığını, yüzde 82'sinin erkek, yüzde 35'inin lise, yüzde 31'inin ise üniversite mezunu, yaş ortalamasının ise 42.7 olduğunu belirten İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, sonuçları bir basın toplantısı ile açıkladı. "Anketlerin mahkemeye verildiği bir ortamda biz de anket yaptık" diyerek sözlerine başlayan Demirtaş, ankete katılanların yüzde 87'sinin Türkiye'nin 2002'de ekonomik krizden çıkamayacağına, yüzde 13'ünün ise çıkacağını inandığını söyledi.
"IMF YARDIMI GEREKLİ" Demirtaş'ın yaptığı açıklamaya göre, anketten güncel ve ekonomik gelişmeler konusunda şu sonuçlar alındı: Ankete katılanların yüzde 55.1'i ekonomik krizden çıkış için IMF'in yardımının gerekli olduğunu söylerken, Türkiye'nin kendi başına bu krizden çıkabileceğini ifade edenlerin oranı yüzde 44.1 oldu. Görüşülen kişilerin yüzde 83.2'si hükümetin ekonomik açıdan güven vermediğini, yüzde 16.8'i ise güven verdiğini söyledi. Ankette, Kemal Derviş'in çalışmalarını başarılı bulanların oranı yüzde 69 olurken, başarılı bulmayanların oranı yüzde 28, kısmen başarılı bulanlar yüzde 2, bu soruya cevap vermeyenlerin oranı ise yüzde 1 oldu. Ankete katılanların yüzde 85.2'si Türkiye'nin ekonomik olarak Arjantin'in durumuna düşmeyeceğini kaydederken, Arjantin'in durumuna düşeceğini söyleyenlerin oranı yüzde 14.4 olarak gerçekleşti. Ankete katılanların yüzde 44.8'i Türkiye'de sosyal patlama olmayacağı yönünde görüş bildirirken, sosyal patlama olacağını söyleyenlerin oranı ise 54.7 oldu.
"ABD'NİN IRAK'I VURMASI TÜRKİYE'Yİ OLUMSUZ ETKİLER" Ankette, Türkiye'nin uluslararası siyasi ve ticari ilişkilerini değerlendiren sorular da soruldu. Ankete katılanlardan ABD'nin Irak'ı vurmasının Türkiye'yi kötü yönde etkileyeceğini söyleyenlerin oranı yüzde 62.1 olurken, etkilemez diyenlerin oranı yüzde 31.8, iyi yönde etkileyeceğini söyleyenlerin oranı ise yüzde 5.9 oldu. Ankete katılanlardan yüzde 65.4'ü ABD'nin Türkiye'yi nasıl algıladığı sorusuna "dost ve müttefik ülke" derken, ABD'nin Türkiye'ye "faydalanılacak gelişmemiş ülke" gözüyle baktığını söyleyenlerin oranı ise yüzde 34.6 olarak gerçekleşti. Ankete katılanlardan yüzde 60.6'sı Avrupa Birliği'nin Türkiye'nin üye olmasını istediğini, yüzde 38.9'u ise Türkiye'yi oyaladığını yönünde cevap verdi. Anket için görüşülen kişilerden Euro'yu tanıyanların oranı yüzde 58.6 olurken, yüzde 41.4'ü ise Avrupa Birliği para birimi Euro'yu tanımadığını söyledi. "ABD mi AB mi?" şeklindeki soruya özgüven ifade ederek "Hiçbiri" diyenlerin oranı yüzde 40, AB diyenlerin oranı yüzde 39, ABD diyenlerin oranı ise 21 oldu.
"MİLLET, VEKİLİNİ TANIMIYOR"
Anketten, milletvekillerinin tanınma oranı ile de ilginç, düşündürücü ve siyasi parti liderlerine mesajlar veren sonuçlar çıktı. Ankete katılan bin 188 kişiden yüzde 67.1'i İzmir milletvekillerini tanımadığını, yüzde 29.8'i bazılarını tanıdığını, yüzde 2.4'ü ise tanıdığını söyledi. Yüzde 0.8'i ise bu soruya yanıt vermedi. Milletvekillerinin tam anlamıyla çalışıp çalışmadığı yönündeki soruya ise ankete katılanların yüzde 93.7'si çalışmıyor, yüzde 5.4'ü de çalışıyor şeklinde görüş bildirdi. "Hükümet İzmir'e hak ettiği önemi veriyor mu?" sorusuna cevap verenlerin yüzde 77.9 hayır, yüzde 21.5'i evet cevabı verirken, yüzde 0.7'si bu soruyu yanıtsız bıraktı.
BANKA KURTARMAYA KARŞI ÇIKTILAR Ankete katılanların yüzde 64'ü borcunun olmadığını, yüzde 36'sı ise borçlu olduğunu söylerken, borçlu olduğunu söyleyenlerin yüzde 74.4'ü ise firmalara taksit borcunun olduğunu ifade etti. "Bankalara güveniyor musunuz?" şeklindeki soruya ise, "evet" diyenlerin oranı yüzde 71, hayır diyenlerin oranı ise yüzde 29 olarak gerçekleşti. Özel bankaların kurtarılması ile ilgili soruya da, ankete katılanlardan yüzde 79.5'i "kurtarılmamalı", yüzde 20.3'ü de "kurtarılmalı" şeklinde cevap verdi.
İZMİR'E ÖZEL SONUÇLAR
Ankete katılanların yüzde 80'i doğum yerinin İzmir olduğunu vurgularken, İzmir'de yaşama süresi 30 yıldan fazla olanların oranı yüzde 75.8 olarak gerçekleşti. İzmir'de yaşamaktan memnun olduğunu söyleyenlerin oranı yüzde 92 olurken, memnun olmadığını söyleyenlerin oranı ise yüzde 7'de olarak gerçekleşti. İzmir'de yaşamaktan neden memnun oldukları sorusuna ise, ankete katılanların yüzde 24.1'i alışkanlık ve çevre, yüzde 12.6'sı kolay şehir, yüzde 12.1'i olanakları, yüzde 7.2'si sevdiği için, diğerleri ise doğum yeri olduğu ve başka nedenleri gerekçe gösterdiler. İzmir'de yaşamaktan neden memnun olmadıkları şeklindeki soruya da, ankete katılanlardan yüzde 34.6'sı imkanları kısıtlı, yüzde 23.3 mesleki sıkıntısı fazla, yüzde 21.5'i de yaşanacak şehir olmadığı yanıtını verdi. Ankete katılanlardan yüzde 80 ise İzmir dışında yaşamayı düşünmediğini söyledi. İzmir'in en büyük sorunu ile ilgili soruya ise, yüzde 34.6 altyapı, yüzde 23.3 gecekondu, yüzde 21.5 otopark ve yüzde 4.5 ise belediye cevabını verdi.
Bugünkü İzmir'i ankete katılanların yüzde 54.8'i batılı modern bir kent, yüzde 41.5'i büyük kasaba, yüzde 2.8'i kimliğini kaybetmiş kent olarak görürken, İzmir'in geleceğini ticaret merkezi olarak görmek isteyenlerin oranı yüzde 49.1, kültür merkezi olarak görmek isteyenlerin oranı yüzde 35, teknoloji merkezi olacağını söyleyenlerin oranı yüzde 7.3, finans merkezi olacağını söyleyenlerin oranı ise yüzde 4 oldu.