YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Türkiye, Küresel Kalkınma Yol Haritasını Belirleyecek 50 Ülke Arasında

Birleşmiş Milletler(BM), 2015 yılına kadar aşırı yoksulluktan, kadın erkek eşitliğine kadar birçok alanda küresel ortaklığın...

Birleşmiş Milletler(BM), 2015 yılına kadar aşırı yoksulluktan, kadın erkek eşitliğine kadar birçok alanda küresel ortaklığın geliştirilmesini amaçlıyor. Bu çalışmalar kapsamında BM, dünyanın dört bir yanında, hükümetler, sivil toplum, özel sektör, üniversiteler ve araştırma kurumlarıyla birlikte yoğun bir istişare süreci başlattı. Küresel etkinlikler yanı sıra ulusal seviyede de istişarelerin başlatılması için aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 50 ülke belirlendi.

2000 yılında düzenlenen Bin Yıl Zirvesi'ne katılan tüm ülkeler tarafından kabul edilen hedefler kapsamında 2015 yılına kadar aşırı yoksulluk ve açlığın yok edilmesi, herkesin en az ilkokul eğitimi alması, kadın-erkek eşitliğinin sağlanması ve kadınların konumlarının güçlendirilmesi, çocuk ölümlerinin azaltılması, anne sağlığının iyileştirilmesi, HIV/AIDS, sıtma ve diğer hastalıklarla mücadele edilmesi, çevresel sürdürülebilirliğin sağlanması, kalkınma için küresel ortaklığın geliştirilmesi amaçlanıyor. Birleşmiş Milletler 2015 sonrası dönem için kalkınma hedeflerini belirlemek üzere küresel bir süreç başlattı. BM Enformasyon Merkezi'nden yapılan açıklamada, 2015 sonrası kalkınma yol haritasını hazırlarken bir yandan Binyıl Kalkınma Hedefleri sayesinde elde edilen başarılardan yararlanmayı, diğer taraftan ise ortaya çıkan yeni sorunları aşmayı amaçlıyor. Dünyanın dört bir yanında, hükümetler, sivil toplum, özel sektör, üniversiteler ve araştırma kurumlarıyla birlikte yoğun bir istişare süreci başlatıldı. Küresel etkinliklere ilave olarak ulusal seviyede de istişarelerin başlatılması için aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 50 ülke belirlendi. Türkiye’de yürütülen tematik istişarelerin 2013 yılı başlarında tamamlanması hedefleniyor. İstişarelere katılımın artırılması ve temsilin yaygınlaştırılması için www.post2015turkey.org internet adresinde online bir platform oluşturuldu. Bu platformun da sayesinde Türkiye’deki herkes 2015 sonrası kalkınma gündeminin belirlenmesinde söz hakkı elde edecek.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon, çok taraflı ortakların iştirakiyle oluşturulacak katılımcı, şeffaf ve açık bir süreç sonucu belirlenecek 2015 sonrası kalkınma hedeflerinin etkilerinin çok olumlu olacağına inandığı belirtilen açıklamada, Genel Sekreter Ban'ın bu amaçla cesur ve uygulanabilir bir 2015 sonrası kalkınma gündemi oluşturulmasında önerilerde bulunması için Seçkin Kişiler Üst Düzey Paneli'ni teşkil ettiği vurgulandı. 27 üyeli panelde sivil toplum, özel sektör ve hükümetlerin temsilcileri yer alıyor. Panelde Türkiye’yi Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Teşkilatı (UCLG) Başkanı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş temsil edecek.

BM Mukim Koordinatörü Shahid Najam da konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Binyıl Kalkınma Hedefleri'nin belirlendiği tarihten bu yana küresel olarak söz konusu hedeflere ulaşılması yönünde büyük bir ilerleme katedildiğini söyledi. Najam, bu dönemde Türkiye’de de insanların yaşamlarında gerçek anlamda ilerleme sağlandığını belirtti. Najam, Birleşmiş Milletler Ülke Ekibinin (UNCT) diğer 49 ülke ile birlikte herkesi önümüzdeki dönemin kalkınma gündemini belirlemeye katkıda bulunmaya çağırdığını vurguladı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler