Moğolistan'ın ilk Cumhurbaşkanı Punsalmaa Ochirbat, "Bir atasözümüz var; 'bin kere duymaktansa bir kere gör' diye. Türk iş adamlarına memleketimizi görmelerini tavsiye ediyorum" dedi
Bursa Valiliği'nin himayesinde Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) destekleriyle organize edilen "6. Moğollar Kongresi" için Bursa'ya gelen Moğolistan heyeti, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nda (BTSO) düzenlenen "Türkiye-Moğolistan Ekonomik Forumu"na katıldı.
Moğolistan'ın ilk Cumhurbaşkanı Punsalmaa Ochirbat, forumun açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye ile Moğolistan arasında madencilik ve enerji alanlarında işbirliği yapılabileceğini belirtti.
İnşaat ve inşaat malzemeleri, turizm ve tekstil alanlarında da ortak çalışmalar yapılabileceğini ifade eden Ochirbat, güneş ve rüzgar enerjisi konusunda Türkiye'nin teknoloji anlamında Moğolistan'dan daha ileri seviyede olduğunu, bundan yararlanmak istediklerini bildirdi.
"Orhun Anıtları, iki ülke arasındaki kardeşliğimizin simgesidir" diyen Ochirbat, turizm alanında da Türkiye'den destek beklediklerini vurguladı.
Moğolistan'da, yaklaşık 20 milyon keçi bulunduğunu kaydeden Ochirbat, şöyle konuştu:
"Bursa, tekstil kenti. Moğolistan'da özellikle keçi tiftiğinden yapılan ürünlerle alakalı, Bursa ile birlikte üretim yapıp, dünya genelinde başarılı olabiliriz. Sadece keçi tiftiği değil, aynı zamanda Güney Asya'da keçi eti de pahalı. Bu bölgeye de ortak keçi eti satabiliriz. Çocuk mamalarının çoğu keçi sütünden yapılıyor. Keçi sütünden mama üretimi yapabiliriz. Yeni Zelanda'da keçi sütünden yapılan mamalar oldukça pahalı. Dünyaya satıyorlar. Biz neden yapmayalım- Keçi derisi, en sağlam, yırtılmaz deridir. Deri üretiminde Türkiye ve İtalya önde gelen ülkeler. Bu konuda neden işbirliği yapmayalım- Sadece keçiyi ele aldığımızda bile 4-5 ürünle dünyaya açılamaz mıyız- Moğolistan'da 20 milyon keçi var. Bunu üretime geçirdiğimiz zaman hayvanları otlatacak arsa sorunu ortaya çıkacaktır. Hayvanları çiftlikte yetiştirme gündeme gelecektir. Moğolistan'da geleneksel otlak alanlarda yapılan hayvan yetiştiriciliğini modern çiftliklere taşıyabiliriz. Bir atasözümüz var; 'bin kere duymaktansa bir kere gör' diye. Türk iş adamlarına memleketimizi görmelerini tavsiye ediyorum."
-"Cengizhan'ı unutmayınız, yapabilirsiniz"-
BTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Hazır da bugün dünya devi ülkelerde üretilen tüm ürünlerin Türk mühendisleri, iş adamları ve işçileri tarafından üretilebildiğini belirtti.
Türkiye'nin ekonomik büyüklük bakımından dünyanın 16'ıncı ekonomisi olduğuna işaret eden Hazır, "Türkiye çok yakın bir zamanda 10'uncu sıraya yükselecektir. Yeniden keşif peşinden koşmaya gerek yok. Moğolistan, Türkiye'nin bu deneyimlerinden faydalanabilir. Bir zamanlar dünyaya kafa tutan Cengizhan'ı unutmayınız, yapabilirsiniz. Bunu birlikte daha hızlı yapabiliriz" diye konuştu.
Hazır, Moğolistan'ın yatırımcıyı, bilim insanını ülkesine hızlı bir şekilde çekebilmesi için uluslararası hukuk anlamında dünya standartlarına ulaşması gerektiğini belirterek, şöyle devam etti:
"Uluslararası hukuk yatırımcının, bilim adamının, yabacı sermayenin 'olmazsa olmaz' kuralıdır. Uluslararası hukuka göre yönetilen ülkelerde yabancı yatırımcı çok daha rahat zemin bulacaktır. Moğolistan bazı ürünleri işleyip de satarsa daha çok katma değer elde edecektir. Turizm konusunda yılda 30 milyon turist çeken, sanayisi dünya standartlarına ulaşmış, örnek bir ülke, Türkiye var. Bundan istifade etmelisiniz. Dünyada kutuplardan ekvatora kadar hangi ülkeye giderseniz gidin, mutlaka elinde çantayla dolaşan bir Türk iş adamına ulaşırsınız. Birlikte çok şey yapabileceğimize inanıyorum. Köklerimizin sağlam, ama ilişkilerimizin zayıf olduğunu görüyorum. Bu tür ziyaretlerin ilişkimizin daha da kuvvetlenmesi için faydalı olacağına inanıyorum."
Foruma, Bursa Vali Yardımcısı Vedat Müftüoğlu, Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Abdullah Karadağ ile Moğol ve Türk iş adamları katıldı.
-2 aylık bebeğiyle forumu izledi-
Bu arada, Moğol uyruklu G. Serjmyadag, forumu 2 aylık bebeğiyle takip etti. Moğolistan'ın 5 büyük şirketinden birinin İstanbul temsilcisi olduğunu belirten Serjmyadag, zaman zaman bebeğini emzirmek veya altını değiştirmek için forumun düzenlendiği salondan çıktı.
Serjmyadag, 3 yıldır Türkiye'de olduğunu ve İstanbul'da restoran işleten Davut Baskın ile evli olduğunu belirterek, "2 aylık bebeğim Timuçin'i bırakamadım. Bu toplantıyı da takip etmem gerekiyordu. Bir oğlum daha var Tolga, o babasıyla İstanbul'da kaldı" dedi.
Muhabir: Vedat Yücebaş / Haluk Yüksel
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz