Türkiye Muhtarlar Federasyonu Genel Başkanı Hüseyin Akdeniz, Türkiye’de görev yapan muhtarların özlük hakları ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Türkiye Muhtarlar Federasyonu Genel Başkanı Hüseyin Akdeniz yaptığı açıklamada, Türkiye’deki muhtarların 419 lira gibi bir maaş aldıklarını söyledi. Akdeniz, “Ödenek adı altında alıyoruz bu rakamı. Eğer sosyal güvenlik kurumuna da kayıtlı değilsek, muhtar seçildikten hemen sonra bağ-kur statüsüne geçiyor. Bağ-Kur pirimi ödemek zorunda kalıyor. Tabi bu 419 liranın 320 lirasını biz bağ-kura yatırmakla yükümlüyüz. Ama tabi 419 lira gibi bir rakamın bağ-kura mı kırtasiyeye giderlerine mi internet ve telefon kira yakacak sorununa mı ayıracağız. Yani o anlamda 419 lira ile hayatımızı idame ettiremeyeceğiz, ettirmiyoruz da. Normal günlük yaşayışımız içerisinde aylık giderlerimizi mutlaka o giderleri karşılayacak bir rakamda olması gerektiğini ifade ediyoruz. Bu da asgari ücret seviyelerinde bir rakama tekamül eden bir rakamla işte 12 bin gösterge rakamı üzerinden, şu anda biz 6 bin gösterge rakamı üzerinden ödenek alıyoruz. Memur katsayısı çarpımının 6 bin rakamının çarpımıyla elde ettiğimiz bir rakam bu 419 lira. Dolayısıyla mutlaka 12 bin gösterge rakamına yükseltilmesini arzu ediyoruz. Sosyal güvencemiz olan bağ-kur güvencemizin de bu kapsamda bu ödeneğimizden kesilerek ilgili kurum hesabına yani SGK kurumuna yatırılmasını istiyoruz. Sayın başbakanımızla bu noktada 3-4 görüşme yaptık. Kendisi de zaten bize daha detaylı bir görüşme için bir randevu sözü verdi. tabi sayın başbakanın bizim sorunumuzu bilmesini önemsiyoruz. Ki bizlerle de şu anda bir çalışma yürütülüyor. Bu çalışma hükümetimizin 2005’te yapmış olduğu ödeneklerimizi yüzde 100 arttırma noktasındaki çalışmanın bir devamı olacağı niteliği taşıyor. Buna bağlı yine hükümetimizin mutlaka özlük haklarımız ve mahalle ve köy kanunuyla ilgili de bir yasal değişikliğe gideceğini görüyoruz. Bununla ilgili biz de elimizdeki dokümanları sayın başbakanımız bizden istedi. Özel kalemlerine basın ve diğer danışmanlarına bu noktada sorunlarımızı ilettik. Önümüzdeki günlerde inşallah bize randevu vereceğini ifade etti. Başbakanımız ile yapacağımız görüşmede bu konuyu daha detaylı ele alacağımızı düşünüyorum” dedi.
Büyükşehir yasası ile ilgili de görüşlerini aktaran Başkan Akdeniz, “Büyükşehir yasası meclisten geçti. Dolayısıyla bu anlamda 13 olan büyükşehir sayımız 29’a çıktı. Mahalle kanunu 4541 sayılı kanun 1941 yılında çıkmış tabi köy kanunuyla biraz farklı alanda köylerimiz biliyorsunuz ki tüzel kişilikti, köyde imece salma usulüyle köy derneği kendi kararlarını alma yetisine sahipti. Ama burada mahalle muhtarının her ne kadar kamu kurum vazifesi görse de tüzel kişilik olmadığı için biraz daha kanunda ve yetkilerinde arttırıl yapılmasını biz de arzu ediyoruz. Dolayısıyla mahalle kanunda mutlaka yeniden bir düzenleme yapmak durumundayız diye düşünüyorum. Birçok ortak sorun muhtara iletilir. Hem kırsalda hem mahallede. Çünkü bire bir her gün Büyükşehir Belediye Başkanını göremezsiniz. Her gün ilçe belediye başkanını göremezsiniz. Dolayısıyla bizler bu anlamda mahalle kanunu statüsünde mutlaka bir revizyona ihtiyacımız var. Belediyelerin mutlaka yardımcı birimleri haline getirilmeliyiz ki vatandaş bu noktada sıkıntı yaşamasın, hizmet akışı daha bir akışkan şekilde devam etsin” diye konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz