HABER

"Türkiye, NATO için çok önemli"

İSTANBUL (İHA) - NATO Genel Sekreteri Lord George Robertson, terörle mücadele konusunda işbirliği ve ortaklığın şart olduğunu belirterek, "Türkiye, NATO için çok önemli" dedi. NATO Genel Sekreteri Robertson, Harp Akademileri Komutanlığı'nda bir konferans verdi. Robertson, "Ortak değerlerin korunması için hepimizin biraraya gelerek işbirliği yapması gerek. Hepimiz ortak noktada bulunuyoruz. BM Güvenlik Konseyi, gerekli kararı kabul etmiş ve silahlı kuvvetlerin Irak'a dönüşüne izin vermiştir" diye konuştu.

El Kaide örgütünün, her türlü kitle imha silahına ulaşmak için büyük çabalar sarf ettiğini öne süren Robertson, "Bu silahların yanlış ellere ulaşması büyük tehdittir. Bu nedenle elimizden geleni yaparak, kitle imha silahlarına karşı korunmamız gerekir. Ülkeler arasında bazı geleneksel bağlar bulunmaktadır. Bu bağlarda terörle mücadele büyük önem taşımaktadır. Uyuşturucu ticareti ve paranın akışına baktığımız zaman, bütün kitle imha silahları ile mücadele için ortak bir işbirliği geliştirilmelidir. Yeni tehlikelere karşı ortak mücadele gerekmektedir" diyerek görüşlerini dile getirdi.

NATO Genel Sekreteri Robertson, Türkiye'nin bulunduğu noktanın büyük önem taşıdığını söyledi. Türkiye'nin, bulunduğu coğrafi konum nedeniyle, yaşanan olaylardan çok fazla etkilendiğini ifade eden Robertson, "Yeni tehditlerle karşı karşıya olduğumuz dönemde Türkiye önemli bir noktada bulunmaktadır. Körfez Savaşı ile ortaya çıkan mülteci krizi bütün bölgeyi etkilemiştir. Avrupa'da yaşanan olaylar da bu bölgeyi yakından etkilemiştir. İsrail-Filistin ve Kafkaslar'daki sorunlar da yakından hissedilmektedir. Türkiye hala son derece büyük tehditlerin bulunduğu bölgede yer almaktadır. Bu noktada yalnız da değildir. Her zaman ortak çıkarlarımızın korunması için dayanışma gündemde olmuştur. Her zaman Türkiye'nin yanındayız. Geçmişte olduğu gibi Türkiye'yi korumak için hazırız" şeklinde konuştu.

KİTLE İMHA SİLAHLARIYLA MÜCADELE NATO Genel Sekreteri Robertson, kitle imha silahlarıyla mücadelenin önemine değinerek, şunları söyledi:

"Göreve geldiğim 3 yıldan bu yana, çok büyük ilerlemeler kaydedildi. Çok önemli bir aşama katettiğimizi düşünüyorum. NATO'nun varlığı büyük ölçüde artmıştır. Kendi güvenliğimizi sağlamak açısından çok büyük ilerlemeler kaydetmiş bulunuyoruz. Her zaman, gelecekte karşılaşacağımız saldırılara karşı hazırlıklıyız. Terörle mücadele, kitle imha silahlarıyla mücadele için istihbaratımız giderek artırılmaktadır. Kitle imha silahlarına karşı savunmayı sağlamak için yeteneklerimizi geliştiriyoruz."

NATO'nun, yeni gelişmeyle birlikte çok daha yeni yeteneklere ulaşacağını belirten Robertson, 21. yüzyılın baskıları ve zorluklarına karşı NATO'nun yeni kuvvetler geliştirmeye çalışacağını kaydetti. Lord George Robertson, "Hızla NATO askerlerinin belirli yerlere konuşlandırılması sağlanacaktır. En az kayıp verilerek, en yüksel ölçüde güvenlik artırılacak ve kitle imha silahlarıyla mücadele sağlanacak. Çok kısa bir sürede gerekli bölgelere askerlerin gönderilmesi gündeme gelecek. Yeni komuta gücümüzle birlikte tüm zorluklarla mücadele etmek daha kolay hale gelecek. Mümkün olan en iyi askeri kapasiteye ulaşacağız" dedi.

PRAG ZİRVESİ NATO Genel Sekreteri Robertson, Prag Zirvesi'nin büyük önem taşıdığını ve bu zirvede önemli kararlar alınacağını söyledi. 19 ülkenin temsilcilerinin biraraya geleceğini ve kaydedilen ilerlemenin gündeme getirilerek bütçe konusunun da liderler tarafından tartışılacağını ifade eden Robertson, "NATO ve AB'nin, bazı farklılıklarını çözmeleri gerekiyor. AB-NATO ilişkilerinin geliştirilmesinin zamanı geldi. Yeni tehditler karşısında biz yeni kapasite oluşturmanın dışında başka şeyler de yaptık. Ortak ülkelerle iyi ilişkilerimizin olması lazım. Bu ittifakın, Avrupa'ya yakın ülkelerle işbirliğine girmesi gerekiyor. Biz bölgesel konular üzerinde duracağız. Rusya ile işbirliği devam edecek. Tüm bu yeni ilişkiler, Prag'da kabul edilecektir. Dramatik iyileşmeler sağlanacaktır. Gündemle ilgili başka gelişmeler de olacaktır" diye konuştu.

Gündemle ilgili gelişmelerin başında, genişleme konusunun geldiğini ifade eden Robertson, "Bu ittifakın genişlemesi, güvenliği artıracak, politik ve siyasi reformlarla birlikte bu ülkeler için üyeliğe önemli adımlar atılmış olacaktır. Aday ülkelerde demokrasi geliştirilecektir. Birçok ülke davet edilecek. Bu ülkeler, ittifaka kısa bir zamanda katılacak. Prag Zirvesi bir ittifak transformu haline gelecektir. Daha fazla üye ele alınacaktır. Bu ittifak, Rusya'yı ortak olarak kabul etmeye devam edecektir. İttifak daha güvenli olacaktır. Daha istikrarlı olacaktır" şeklinde konuştu.

TÜRKİYE'NİN ROLÜ NATO Genel Sekreteri Robertson, konuşmasına Atatürk'ün bir sözüyle devam etti. "Türkiye tüketici değil, üretici ülke olmalıdır" diyen Robertson, şöyle devam etti:

"Bu ülke, Atatürk'ün ilkelerini gerçekleştirmiştir. Türkiye'nin rolü çok önemlidir ama şimdi her zamankinden daha önemli. Türkiye, bir köprü görevindedir. NATO, teröre karşı kampanyaya katkıda bulunmaktadır. Türkiye, uluslararası güvenlik ve destek gücünün komutanlığını devralmıştır. Sizi tebrik ediyorum ve başarılarınızın devamını diliyorum."

NATO Genel Sekreteri, Türkiye'nin çok önemli katkılara devam edeceğine inandığını ifade ederek, "Türkiye, özellikle Balkanlar'daki NATO faaliyetlerine devam etmelidir. Türkiye, NATO için çok önemli. Türkiye, her zamankinden daha fazla değişimin dönemecindedir. Güvenlik konusunda birtakım değişiklikler meydana gelecektir. Türkiye, bu değişimlere yön veren bir ülke olacaktır" açıklamasında bulundu.

ROBERTSON, SORULARI CEVAPLADI Lord George Robertson, yaptığı konuşmanın ardından, katılımcıların sorularını cevapladı. Kitle imha silahlarına karşı NATO'nun durumuyla ilgili basında çıkan haberlerin hatırlatılması üzerine Robertson, şunları söyledi:

"Basında okuduğum her şeye inanmıyorum. Dikkatli olmak gerekiyor. Her 5 yıl içinde NATO'nun öleceğine dair spekülasyonlarda bulunuluyor. Bizim Prag'daki gündemimize bakacak olursanız, bu teoriler karşısındaki kanıtları sizler de göreceksiniz. Çok büyük bir hazırlık var. NATO'nun, özellikle de soruların çözümü açısından harekete her zaman hazır olduğunu görüyoruz. Farklı ulusları biraraya getirerek, büyük çaba sarf ediyoruz. NATO, faaliyetlerine hazır bir şekilde devam etmektedir. Derhal harekete geçmek için hazır olma düşüncesi vardır. NATO gelecekte, her zamanki gibi önemli olacaktır. NATO her zaman göreve hazırdır."

NATO Genel Sekreteri Robertson, Avrupa ordusunun önümüzdeki yıllarda karşılaşacağı en önemli değişikliğin sorulması üzerine, "Bizim kendi güçlerimizi nasıl değiştireceğimizden bahsediyorsanız, tabi ki bazı değişiklikler olacaktır. Askerlerin kısa sürede konuşlandırılması gündeme gelince, barış gücünde bazı değişiklikler gerekmektedir. İnsanlar için üniforma hazırlanması, konuşlandırılması. Tabi ki Avrupa'da asker olarak görev yapan çok fazla kişi olduğunu biliyoruz. Sorunlar söz konusu olduğu zaman her zaman askerlerimizi belli noktalara ulaştırmakta sorunlar yaşıyoruz" dedi.

"NATO'ya rakip olacak askeri oluşum ortaya çıkar mı?" sorusuna, "Hayır, herhangi bir rakip organizasyon ortaya çıkmasını beklemiyorum. Görevlerimizi tamamlayıcı organizasyonlar ortaya çıkabilir. Türkiye, NATO'nun her zaman doğudaki temsilcisi olmuştur. NATO'da birçok ülkenin bayrakları yer alıyor. 19 üye ülke ile uyum içinde çalışıyoruz. Rakibe de ihtiyacımız yok. İstikrar içinde çalışarak, bu güvenliği de sağlamaya çalışıyoruz" cevabını veren Robertson, "AB'nin genişlemesi ve NATO'nun gelişmemesi arasında bağ var mı?" sorusu üzerine şunları söyledi:

"Tabi ki iki grubun güçlenmesi açısından bir bağlantı vardır. Farklı görevleri var, ancak yakın bir koordinasyon içinde bulunmamıza rağmen Brüksel'de farklı süreçler içinde bulunuyoruz. Her iki grubun genişleme süreci değerlendirildiği zaman, ortak değerler ve ortak anlayışlar söz konusu. Türkiye NATO'nun bir üyesidir ve bazı ortak değerler gelecekte çok daha önemli olacaktır. Bir şekilde yeni ağlar oluşturmaya çalışıyoruz ve bu bütünleşme ağları herkesin çıkarına olacaktır."

En Çok Aranan Haberler