YEMEK

Türkiye'nin kendine has en özel 10 peyniri

Küflüsü, Ezinesi, tulumu, obruk peyniri... Türkiye'deki peynir çeşitlerini saymakla bitiremeyiz, dile kolay 160 çeşit peynirimiz bulunuyor! Türkiye gerçek bir peynir cenneti sevgili okur. İşte Türkiye'nin dört bir köşesinden oldukça farklı ve lezzetli peynirlerini sizler için derledik. Keyifli okumalar...

Türkiye'nin kendine has en özel 10 peyniri

İsli Çerkez ve Abaza peyniri

çerkes
İli Çerkez ve Abaza peyniri, köy evlerinin ocaklarında dış yüzeyi sertleşip kurutulana kadar birkaç gün bekletilir. Günümüzde bu işlem özel isleme odalarında gerçekleşmektedir. Peynirin islenmesi ve sertleşmesi için ateşe yakın tutulmaz, onun yerine dumanın en sıcak alanında raf sisteminde üzeri bez ile örtülerek istenilen sertliğe gelene kadar bekletilir. İsli gıdaları sevenler bu lezzete bayılacaktır. Son derece aromatik bir tada sahiptir.

Çerkes peyniri inek, keçi ya da manta sütünden yapılabilir. Sepetlere konularak bastırılır. yuvarlak bir hal alır.

Görsel kaynak: Mesut Önder

Sürk

sürk
Hatay'ın yöresel lezzetlerindendir. Sürk kelimesi Arapça'da çökelek anlamına gelir. Taze ot ve baharatlarla yoğurulan çökelek, armuda benzeyen bir forma sokulur. Güneşte kurutulur. Kuruyan çökelekler gazete kağıdına ya da saman kağıdına sarılarak küflenmesi beklenir. Yerken üzerindeki küf sıyrılır. Arzuya göre üzerine süzme zeytinyağı ve zahter koyulabilir.

Görsel kaynak

Kars gravyeri

kars

Kars gravyeri bir kayaya meydan okuyabilecek kadar serttir. 1800’lü yılların sonunda İsviçre’li gravyer üreticilerinin Kars’a gelip burada araştırmalar yaptıktan sonra, bölgenin gravyer üretimine uygun olduğunu görüp yerel halka gravyer yapımını öğretmesi ve Kars’ta mandıralar açması vesilesiyle ortaya çıkmıştır.

Gravyer asil bir peynir çeşididir. Kadimdir. Kars’ta gravyer üretimi için mandıralar kuran İsviçreli peynir imalatçılarından bu gravyer yapımını öğrenen Kars yerlileri, öğrendikleri bilgiyi kuşaktan kuşağa aktararak bu kadim geleneği sürdürmektedir.

Kaynak

Aydın cıvık peyniri

Keskin bir koku ve aromaya sahiptir. Beyaz peynirin teneke dibinde kalan peynir kırıntılarından elde edilir. Bu kırıntılar bir araya getirilerek ezilir ve soğuk bir bölgede olgunlaşmaya bırakılır. Bu olgunlaşma süresi yaklaşık bir yıldır.

Küflü civil peyniri

civil
Erzurum'un özel lezzetlerinden biri olan küflü civil kahvaltıların vazgeçilmez gıdasıdır. Yörede küflü civil peynirine yeşil peynir de denmektedir. Genellikle sıcak lavaş ekmeği ve tereyağıyla tüketilir. Üzerindeki yeşil küfün doğal antibiyotik etkisi vardır. Erzurum'da genel olarak evlerde yapılır. Tamamen doğal ortamlarda bekletilerek olgunlaştırılır.

Karın kaymağı peyniri

karın kaynağı
Kuzu işkembesine sarılarak elde edilen karın kaymağı peyniri son derece farklı bir görüntü ve tada sahip. Kurutulan kuzu işkembesine koyun veya inek peynirleri doldurulur. Sonrasında işkembenin ağız kısmı hava almayacak şekilde dikilir. Bu peynirlerin genelde ticari değeri yoktur. Yöre halkı, evlerinde kendilerine yetecek miktarda hazırlar bu peynirleri. Hazırlanan işkembe peynirinin olgunlaşması için bir süre bekletilir. Bekleme işlemi yüksek bir yerde yapılır.

Kolete

Sert ve gözenekli bir görünüme sahiptir. Tuz oranı yüksektir. Kolete peynirine goloti, kolot ya da koleti de denmektedir.

Keş peyniri

keş

Akdeniz Bölgesi'ne ait bir peynir türüdür. Özellikle Burdur ili çevresinde üretilir. Ham madde olarak koyun, keçi ve inek sütü kullanılır. Üretimi genelde yaz aylarında gerçekleşir. Yazın hazırlanan peynirler kış aylarında tüketim için olgunlaştırılır.

Kaynak: Peynirrehberi.com

Zahterli cara çökeleği

Cara, tek kuluplu testi demektir. Zahterle karıştırılan çökelek testi içine basılır. Sonrasında serin ve kuru bir yerde bir süre dinlendirilir. Antakya yöresine ait bir peynir türüdür.

Konya küflü peyniri

küflü

Anadolu'nun en özel lezzetlerinden biridir. Konyalılar küflü peynir için şu yorumu yapıyorlar: "Konya’nın tarihi kadar eski, kentin rengi gibi yeşil." Yoğun küf görüntüsü ön yargı oluştursa da bu lezzeti muhakkak denemenizi tavsiye ediyoruz. Gerçekten dünyadaki peynir çeşitleriyle yarışacak nitelikte bir aromaya sahip.

Biz peynir listemizi 10 çeşit ile sınırlandırdık. Listenin devamını ilerleyen zamanlarda yapacağız. Dile kolay, 160 çeşit peynir var dedik :) Siz de yorumlara yörenize ait, damak tadınıza yakışan gizli kalmış lezzetleri bizimle paylaşın! Bakalım daha neler öğreneceğiz :)

En Çok Aranan Haberler