HABER

Türkiye Rakka operasyonuna katılacak mı?

İçerik devam ediyor
İçerik devam ediyor

Rakka operasyonuna Türkiye katılacak mı' sorusu gündemin en merak edilen haberlerinden biri. BBCnews, "Kuzeyde Suriye'nin en yakın komşusu olan Türkiye'nin katılması beklenmiyor' dedi.

LONDRA (ANKA) - Suriye Demokratik Güçlerinin (SDG) Rakka operasyonunu başlattığı yönündeki açıklaması uluslararası medyada yankı buldu. Bu gelişmeyi duyuran BBCnews, "Kuzeyde Suriye'nin en yakın komşusu olan Türkiye, (operasyona) katılması beklenmiyor. YPG'yi bir terör örgütü olarak görüyor ve Rakka'nın kurtarılmasında Kürtlere rol verilmesini kabul etmeyeceğini söylüyor" sözlerini kullandı.

BBCnews "ABD destekli Kürt ve Arap gücü, IŞİD'iin Suriye'deki sözde 'başkenti' ele geçirmek için bir operasyon başlattığını söyledi" diye girdiği haberinde bu gelişmenin Musul operasyonunun devam ettiği bir dönemde meydana geldiğine işaret etti.

TÜRKİYE NEDEN RAKKA OPERASYONUNA KATILMIYOR?

Haberde "YPG milisinin hakim olduğunu SDG ittifakı, son iki yıldır ABD'nin liderliğindeki koalisyonun kilit bir müttefiki olarak ortaya çıkarak Suriye'nin kuzeyindeki IŞİD ile mücadeleye liderlik yapıyor" yorumu yapıldı. Haberde şöyle denildi:

"Kuzeyde Suriye'nin en yakın komşusu olan Türkiye, (operasyona) katılması beklenmiyor. YPG'yi terör bir örgütü olarak görüyor ve Rakka'nın kurtarılmasında Kürtlere bir rol verilmesini kabul etmeyeceğini söylüyor."

BBCnews "SDG, 'Fırat'ın Gazabı' açıklarken Türkiye'nin 'Suriye'nin içişlerine karışmayacağını umduklarını söylediler" dediği haberinde SDG'nin 30 bin militanının 35 binine yakın savaşçının YPG'den geldiği tahminlerine dikkat çekti.

MUSUL OPERASYONUNDAN 'DAHA ZOR VE UZUN OLACAK'

Bu arada, BBC tarafından yayınlanan bir analizde de ABD'nin Rakka taarruzunu, "IŞİD militanlarının Irak'tan Suriye'ye geri çekilmesini önlemek amacıyla Musul operasyonu devam ederken başlatmak istediğini", buna karşın Rakka'yı geri alma mücadelenin Musul operasyonundan " daha zor ve daha uzun" olacağını söyledi.

BBCNews "Irak'ın, uluslararası toplum tarafından tanınan bir hükümeti var, Suriye'de rejime ise Batı karşı çıkıyor. Ve Türkiye'nin Suriyeli Kürt savaşçılarının karşı çıkması, Rakka operasyonunda bir rol oynamayacağı anlamına geliyor" dedikten sonra Türkiye'nin "Benzer şekilde Bağdat ile gerilim nedeniyle Musul'dan dışlandığı" yorumunu yaptı. Habere şöyle devam edildi:

TÜRKİYE'NİN "TÜM İTİRAZLARINA RAĞMEN"

"Kürtlerin (Rakka operasyonuna) katılımı sorunlu. Kürt savaşçıları, kuzeyde ele geçirdikleri bölgelerden Arapları kovmakla suçlanıyor ve Rakka'nın nüfusunun büyük çoğunluğu Araptır. Kürt kuvvetlerinin Türkiye destekli Özgür Suriye Ordusu'nun Arap güçleriyle savaştığı için ortak bir SDG-Kürt taarruzu olamıyor."

"Türkiye'nin YPG'ye itirazlarına rağmen, bu güçlerin Rakka taarruzunun gerekli bir parçası olarak görüldüğünü" söyleyen BBCnews bu bağlamda ulusulararası koalisyonu komunatı general Stephen Townsend'un geçen hafta yaptığı açıklamada SDG'nin "yakın tarihde" böyle bir operasyonu gerçekleştirme kabiliyetinin olan tek güc olduğunu belirterek "Bu nedenle ki Türkiye ile görüşüyoruz ve bu adım atacağız" dediğini anımsattı.

ANKA

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler