VİYANA (İHA) - Avusturya Dışişleri Bakanlığı eski Genel Sekreteri ve Bağımsız Türkiye Komisyonu Raportörü Dr. Albert Rohan, 2004 Aralık ayında komisyonun Türkiye hakkında pozitif karar vereceğini, fakat Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne tam üye olmasının 2014 yılında gerçekleşeceğini iddia etti.
Avusturya Türk Bilim Ofisi (OTW) ve Bruno Kreisky Forum'un ortaklaşa organize ettiği, "Avrupa'daki Türkiye" adlı toplantıya konuşmacı olarak davet edilen Avusturya Dışişleri Bakanlığı eski Genel Sekreteri ve Bağımsız Türkiye Komisyonu Raportörü Dr. Albert Rohan ve İsveç İstanbul Başkonsolosu Dr. Ingmar Karlsson, Türkiye'nin Avrupa sürecini değerlendirdiler.
TÜRKİYE'DEN KORKULMAMALI
2004 Aralık ayında Türkiye'ye müzakere tarihinin verilip verilmemesi konusunda komisyon kararı beklendiğini söyleyen Dr. Rohan, "Komisyonun Türkiye hakkındaki raporu pozitif olacaktır. Tabi Aralık ayına kadar Türkiye'nin Avrupa Birliği konusundaki tutumu bu şekilde kalırsa. Ayrıca, bu tür olaylar her zaman olumlu sonuçlanır. Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne tam üyeliği ise, 2014 yılında gerçekleşir. Avrupa Birliği üyesi ülkelerin çoğu Türkiye'ye daha sıcak bir gözle bakmaya başladılar. Avrupa'da Türkiye hakkında olumsuz düşünen 4-5 ülke bulunuyor. Türkiye, Avrupa Birliği nüfusunun yüzde 14'ünü oluşturuyor. Türkiye'den neden bu kadar korkuluyor anlam veremiyorum. Halbuki Avrupa Birliği, güçlü bir Türkiye'yi yanına alsa, doğuya açılma konusunda çok güvenilir bir ortağı olacak" dedi.
HELSİNKİ VE KOPENHAG'DA KARAR VERİLDİ
Öte yandan yaklaşık 40 yıldır Avrupa Birliği'ne girmek isteyen Türkiye'nin, bu saatten sonra geri çevrilmesinin mümkün olmayacağı belirtildi.
Toplantıda, 1999 yılındaki Helsinki ve 2002 Kopenhag zirvelerinde Türkiye'ye kesin bir cevap verildiği, AK Parti Hükümeti'nin de bu doğrultuda çalışmalarını sürdürdüğü vurgulanırken, inanılması güç uyum paketlerini ve yasaların Türkiye tarafından çıkarıldığı belirtildi.
Türkiye'nin, Kürtler konusunda somut girişimlerde bulunduğuna dikkat çekilirken, bu saatten sonra Türkiye'yi reddetmenin mümkün olmayacağı belirtildi. Avrupa Birliği'nin daha da güçlenmesi için Türkiye'nin birliğe katılmasının gerekliliği ön plana çıkarılırken, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne alınması durumunda 2 milyon 700 bin Türk'ün Avrupa'ya geleceğinin tahmin edildiği bildirildi. 2014 yılında Türkiye'nin tam üye olması halinde, doğum oranı sürekli düşen Avrupa'da çalışan nüfusa ihtiyaç olacağı da vurgulandı.