HABER

''Türkiye sayılı ülkeler arasına girdi"

İSTANBUL (AA)- Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Türkiye'nin doğrudan yatırımları cezbetme açısından dünyada sayılı ülkeler arasına girdiğini belirterek, "Geçen seneki rakamlar, Türkiye'yi dünyadaki yabancı sermayeyi cezbetme açısından 7'nci ülke konumuna koyuyor. Bu yıl bir iki basamak daha yükselmeyi ümit ediyoruz" dedi.

Babacan, konuşmasına "Dün gece yakın tarihimizin en önemli siyasi şahsiyetlerinden, eski başbakanlardan Bülent Ecevit'i kaybettik. Değerli eşine, yakınlarına tüm Türk halkına başsağlığı dileklerimi iletmek istiyorum. Kendisine Allah'tan rahmet diliyorum" diyerek başladı.

OECD Uluslararası Yatırımlar Global Forumunun açılışında konuşan Babacan, enflasyonun 2004 yılında ilk defa tek haneli rakama ulaştığını hatırlattı.

Babacan, "Bu yıl ki enflasyon hedefimizden geçici olarak uzaklaşsak da gelecek yıl ki enflasyon hedefimizi yüzde 4 ilan ettik. Aynen böylece de muhafaza ediyoruz" diye konuştu.

Kamunun net borç stokunun gayrisafi milli hasılaya oranının 2001 yılında yüzde 90'ı aştığını hatırlatan Babacan, geçen seneyi yüzde 55'lik oranla bitirdiklerini, bu yıl sonunda da yüzde 50'lik bir borç stoku ile yılı kapatmış olacaklarını, artık kamu borç stokunun Türkiye ekonomisi için bir endişe kaynağı olmaktan hızla uzaklaştığını vurguladı.

Kamu ve bankacılık sektöründe çok köklü adımlar attıklarını, şu anda yeni bir bankacılık yasasının yürürlükte olduğunu söyleyen Ali Babacan, "Türkiye Basel II'ye hazırlanıyor. Türk bankacılık sisteminin toplam sermaye yeterlilik rasyosu OECD ülkeleri içinde ilk sırada yer alıyor" diye konuştu.

Özelleştirmeye büyük önem verdiklerini, son yıllarda yapılan özelleştirmelerin Türkiye'nin tüm yakın tarihi boyunca yaptığı özelleştirmelerin kat kat üstünde olduğuna dikkat çeken Babacan, şunları kaydetti:

"Artık Türkiye'de devlet, telekom sektörünün, demir çelik sektörünün dışında... Bütün bunlar özelleşti. Şu anda kamu bankalarımız sırada. İlk bankamızın yüzde 25'ini halka açtık. Halkbankası'nın özelleştirilmesiyle ilgili çalışmalar hızla devam ediyor ve bankacılık sektöründe kamunun ağırlığını basamak basamak azaltıyoruz."

Türkiye'nin artık şu anda doğrudan yatırımları cezbetme açısından dünyada sayılı ülkeler arasına girdiğini belirten Babacan, şunları kaydetti:

"Ortalama yıllık 1 milyar dolar civarında seyreden doğrudan yabancı sermaye girişi 2003 yılında 1,8, 2004 yılında 2,8 milyar dolar oldu. 2005 yılını 9,7 milyar dolar doğrudan sermaye girişi ile kapattık. Bu yıl ilk 8 aylık rakamlar 12,3 milyar dolar. Geçen sene itibariyle bu rakamlar Türkiye'nin dünyadaki yabancı sermayeyi cezbetme açısından 7'nci ülke konumuna koyuyor. Bu yıl bir iki basamak daha yükselmeyi ümit ediyoruz."

En Çok Aranan Haberler