İSTANBUL - ŞANLIURFA (İHA) - Orta Akdeniz'den gelen sıcak havanın etkisine giren Türkiye'nin bazı kesimlerinde son 60 yılın en sıcak yaz mevsiminin yaşandığı bildirildi.
İzmir, Balıkesir ve Kuşadası'nda sıcaklık 43 derece olarak tespit edilirken, bu değerlerin son 60 yılda görülen en yüksek sıcaklık olduğu ifade edildi.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre, İstanbul'da da rekor sıcaklık bekleniyor. Son 21 yılın ortalamalarında İstanbul'da Ağustos ayında görülen en yüksek sıcaklık 37 derece iken, bugün sıcaklığın 37 derecenin üzerine çıkması bekleniyor.
Aşırı sıcaklar konusunda vatandaşları uyaran Şanlıurfa Sağlık İl Müdürü Doktor Halil Subaşı, insan derisi için pek çok yararı olan güneşin yanık, deri kanseri, ışık alerjisi, katarakt, deri yaşlanması gibi olumsuz etkilerine dikkat çekti.
Sağlık İl Müdürü Doktor Subaşı, güneşin olası zararlı etkilerinden korunmak için bir dizi önlem alınması gerektiğini söyledi. Güneşin insan vücuduna yararları olduğunu, D vitamini yapımını sağladığını, kemik gelişimini güçlendirdiğini hatırlatan Dr. Subaşı, "Ancak güneşten yararlanırken, zararlı etkilerinden de korunmak gereklidir. Bu nedenle güneş severlerin bazı önlemler alması kaçınılmazdır" dedi.
Yeryüzüne ulaşan radyasyonun yaklaşık yüzde 10'unun ultroviyole ışınları, yüzde 40'ının kızıl ötesi ışınlar, yüzde 50'sinin de görünür ışık olduğunu belirten Dr. Şubaşı, "Ultroviyole spektrumu A, B ve C olmak üzere üçe ayrılır. Ultroviyole A erken bronzlaştırır, kumlu ortam, buz, kar ve camdan yansır, asıl deri yaşlanmasından sorumludur. Ultroviyole B geç bronzlaşmayı sağlar, deri kanserinden sorumludur, o yüzden kötü ultroviyole olarak adlandırılırlar. Bulutlu bir havada, ultroviyole radyosyonun yüzde 80'i yeryüzüne ulaşır" diye konuştu.
Güneş ışınlarının deriye hasar veren tüm etkilerinden korunmak için, bu ışınların deriden emilimini azaltmak gerektiğini ifade eden Şanlıurfa Sağlık İl Müdürü Subaşı, "Bu amaçla bir takım kremler kullanılmaktadır. Güneş ışınlarından korunmak için güneşten koruyucu kimyasal kremler, güneş ışığını yansıtan kremler, sıkı dokunmuş pamuklu giysiler, başlık, şemsiye kullanılmalıdır. Güneşten koruyucu kremler, güneş yanığını ve deri kanseri oluşumunu önler, güneşe bağlı deri yaşlanmasını geciktirir" dedi.
Sağlık Müdürü Dr. Subaşı, güneşin zararlı etkilerinden korunmak için şu önerilerde bulundu:
"Saat 10.00-16.00 arasında güneşe çıkılmamalıdır. Koruyucu giysiler, koyu renkli güneş gözlüğü kullanılmalıdır. Uzun süreli güneş banyosu ve solaryum zararlıdır. Güneşe çıkmadan 15-30 dakika önce koruyucu krem kullanılmalıdır. Anne babalar, çocuklarını güneşin zararlı etkileri konusunda bilgilendirmelidir."