Şanlıurfa’nın Suruç ilçesi’nin Dikmetaş köyü sınırında dünden beri bekleyen Suriyelilerin geçişine izin verildi. Suriyelilerin Türkiye ye girişleri başladı.
Şanlıurfa' nın Suruç İlçesi' nin Dikmetaş köyü sınırında dünden beri bekleyen Suriyelilerin geçişi başladı. IŞİD saldırılarından kaçan Suriyelilerin geçişi sürerken, Suriye tarafından atılan mermiler köyün yakınlarına düştü..
ÇATIŞMA SESLERİ DUYULMAYA BAŞLADI
IŞİD tehdidinden kaçan yüzlerce insanın toplandığı Suruç İlçesi'ne bağlı Dikmetaş Köyü'nün karşısındaki Suriyeli köylerinden, çatışma sesleri duyulmaya başladı.
Telabyad'dan Kobani'ye doğru ilerleyen IŞİD militanlarının güzergah üzerindeki köyleri ele geçirmek istemeleri nedeniyle duyulan gelen çatışma sesleri, örgütün, kaçan Suriyelilerin bulunduğu bölgeye yaklaştığı şeklinde yorumlanıyor. Zaman zaman duyulan silah ve patlama sesleri, hem sınırda bekleyen Suriyelileri, hem de Türkiye tarafındaki vatandaşları tedirgin etmeye başladı.Çatışma seslerinin gelmesi üzerine sınır hattındaki güvenlik önlemlerine ek olarak Şanlıurfa'dan da takviye polisler gönderildi.
GEÇİŞ BAŞLADI
Bu gelişmelerin ardından sınır kesiminde bekleyen Suriyelilerin, hedef olmaması için geçişlerine, saat 13.00'den itibaren izin verilmeye başlandı
TÜRKİYE TARAFINDA MÜDAHALE EDİLDİ, SURİYE TARAFINDA MAYIN PATLADI
IŞİD tehdidinden kaçan ve geçişlerine izin verilmediği için sınır hattında bekleyen Suriyelilerin, Türkiye'ye alınmamasını protesto eden kalabalığın tellerin olduğu bölgeye yönelmesine güvenlik güçleri izin vermedi. İzin verilmemesi üzerine 100 kişilik grubun taş atmaya başlaması üzerine polis ve askerler müdahale etti.
Biber gazlı ve tazyikli suyla yapılan müdahalenin ardından kalabalık, sınır hattından uzaklaşmak zorunda kaldı. Grubun ayrılmasının ardından güvenlik güçleri Suriyelilerin beklediği bölgeye 200 metre uzaklıkta barikat oluşturarak, sınır hattına geçişlere izin vermedi.
Biber gazlı ve tazyikli suyla yapılan müdahalenin ardından kalabalık, sınır hattından uzaklaşmak zorunda kaldı. Grubun ayrılmasının ardından güvenlik güçleri Suriyelilerin beklediği bölgeye 200 metre uzaklıkta barikat oluşturarak, sınır hattına geçişlere izin vermedi.
SURİYELİ KADIN MAYINA BASTI
Bu gerginlik sırasında Suriye tarafında sınıra doğru gelen 50 yaşlarındaki bir kadının bastığı mayın infilak etti. Suriye tarafında da endişeye yol açan patlamada yaralanan kadın, battaniye ile sınır tellerinden geçirildi ve otomobille Suruç Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Sınırda yaşanan gerginlik ve Suriyelilerin sınır hattında bekleyişi devam ediyor.
5 BİN SURİYELİ GEÇİŞ YAPTI
IŞID tehdidinden kaçan ve dünden itibaren geçmek için bekledikleri sınırdan bugün verilen izinle Türkiye'ye alınan Suriyeli sayısının yaklaşık 5 bin olduğu bildirildi. Türkiye tarafına geçen ve sınır hattına yakın bir noktada bekleyen Suriyelilerin, gruplar halinde Suruç'un Aligör Mahallesi'nde bulunan Aligör Yatılı İlköğretim Bölge Okulu'na götürülmelerine başlandı.
Suriyelilerin YİBO'da kayıtları yapıldıktan sonra yakınlarının yanına gitmelerine izin verileceği öğrenilirken, yakını olmayanların ise YİBO ve ilçedeki spor salonu ile resmi kurumların misafirhanelerine yerleştirileceği kaydedildi. AFAD yetkilileri ilk aşamada Suriyelilerin kamplara alınmayacağını, Türkiye'de yakını olmayanların tespit edilmesinin ardından önümüzdeki günlerde Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin ve Adıyaman'da bulunan kamplara transfer edilerek barınmalarının sağlanacağı öğrenildi.
Sınırda bekleyen Suriyeliler arasında hasta ve yaşlılara öncelik tanınarak YİBO'ya götürüldüğü görülürken, sınırın Suriye tarafında ise silah sesleri aralıklarla devam ediyor ve zaman zaman meydana gelen patlamalar tedirginliğe neden oluyor.
BAŞBAKAN DAVUTOĞLU: "SURİYELİLERİN TÜRKİYE'YE GEÇİŞİ İÇİN TALİMATI VERDİK"
Başbakan Davutoğlu, Suriye'den 4 bin kişinin Türkiye sınırına geldiğini belirterek, "Şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da Suriye'den veya herhangi bir ülkeden ölüm karşısında sığınacak bir yer olarak Anadolu'yu gören kardeşlerimiz sınırımıza geldiğinde, etnik ve mezhebi ayrım göztemden hepsini aldık, alıyoruz ve alacağız" dedi.
Temasları kapsamında Bakü'de bulunan Başbakan Ahmet Davutoğlu, IŞİD saldırılarından kaçarak Suruç İlçesi Dikmetaş Köyü sınırından geçişlerine izin verilen Suriyelilere dair açıklamada bulundu.
Davutoğlu, "Biz çözüm sürece toplantısında zaten muhtemel senaryolar üzerinde durmuştuk ve gerek AFAD'dan sorumlu başbakan yardımcımız Numan Bey'e, gerekse İçişleri bakanımıza, Savunma bakanımıza, bütün ilgili arkadaşlara bu konuda her türlü tedbirin alınması ve orada mahsur kalan, güvenilir bir sığınak arayan kardeşlerimize yardımcı olunması talimatını vermiştik.
VALİLERİMİZ DÜN AKŞAM İTİBARİYLE TALİMATLANDIRILMIŞLARDI
Olayların bu kadar tırmanması ihtimalini gözettik ama ilk aşamada ihtiyaç hissedilen şey, insani yardımdı. Valilerimiz dün akşam itibariyle talimatlandırılmışlardı. Her türlü ihtiyaçların giderilmesi için, bugün iki saat kadar önce yoğun bir talep olması, yoğun bir göç dalgası olabileceği ihtimali ortaya çıktığında, yakalaşık dört bin kişilik Suriyeli kardeşimizin sınıra dayandığı bilgisi gelince biraz önce hem İçişleri bakanımızla konuştum, hem de AFAD'dan sorumlu başbaban yardımcımız Numan Bey'le bu haberler gelir gelmez, bir buçuk saat önce görüştük ve gerekli talimatları verdik. Şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da, Suriye'den ya da herhangi bir ülkeden, ölüm karşısında sığınacak bir yer olarak Anadolu'yu gören kardeşlerimiz sınırımıza geldiğinde etnik ve mezhebi ayrımı gözetmeden hepsini alıyor, alacağız. Şu anda da bu girişler başladı. Tabii çok ani bir gelişme olduğu için süratle arkadaşlarımız organize olmaya çalışıyorlar.
HİÇBİR ETNİK YA DA MEZHEBİ AYRIM GÖZETMEYİZ
Bu kardeşlerimiz en kısa sürede yerleştirilecekler ve ihtiyaçları karşılanacak. Hiç kimsenin bu konuda tereddüdü olmasın. Türkiye var oldukça ve güçlü oldukça kudretli oldukça ve elinde kapasite oldukça, kendisine sığınan herkese elindeki imkanlarla yardımcı olacaktır. Burada da hiçbir etnik ya da mezhebi ayrım gözetmeyiz. Ama tabii birinci önceliğimiz her zaman, Suriyeli kardeşlerimizin kendi topraklarında ihtiyaçlarının karşılanması. O imkan ortadan kalktığı anda biz elimizden gelen yardımı yaparız. Ve bu dört bin kardeşimiz -şu an itibariyle bana gelen rakam bu, artabilir - ihtiyaçları karşılacanacak, ülkemizde ağırlanacaklar. Bu da şunu gösreriyor. Şimdiye kadar bizim mülteciler politikamızı elştirenlerin insani olarak ne kadar zaaf içinde olduğunu da ortaya koyuruyor. Bizim Suriyeli kardeşlerimize kucak açmamız tarihi bir görevdir, insani bir görevdir. Eminim ileride bu günleri yazacak olanlar bunu insanlık adına, tarihimize altın bir sayfa olarak yazacaklardır. Allah devletimize ve milletimize güç versin ki, bize sığınana herkese el uzatabilelim ve onlara yardımcı olabilelim. Bu talimatlar verildi ve gereken yapılacak" dedi. (DHA)