HABER

Türkiye sizi sorguluyor

İki ülkenin hassas konularda karşı karşıya geldiği bir dönemde Başbakan Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Barack Obama’ya Türk-Amerikan ilişkilerinde tarihe geçecek kritik mesajlar verdi.

Türkiye sizi sorguluyor

Erdoğan, Türkiye’nin PKK terörü ile mücadelesinde, Obama’ya net uyarılarda bulundu. Başbakan, ABD Başkanı’na, “İran’ın nükleer meselesi ve İsrail’in Gazze’ye yardım filosuna yaptığı saldırıları sonrası çıkan fikir ayrılıkları, ABD’nin, PKK’ya karşı yeterli desteği vermediği yönünde Türk halkında bir algı oluşturdu. Biz de bu algıyı değiştirmek için elimizden geleni yapıyoruz. Ama, ABD, Kuzey Irak’ta ve istihbarat alışverişinde terör örgütüne karşı somut adımlar atarsa bu havayı tersine çevirebilir’ dedi. Başbakan Erdoğan’ın Obama’ya uyarıları bununla da sınırlı kalmadı. Erdoğan, Obama’ya, özellikle işbaşına gelmesi sonrası ABD’nin Türkiye için artan önemini özellikle vurguladı; ama karşılıklı sorunların aşılması için ‘liderliğin’ ortaya konulması çağrısında bulundu. Türkiye’nin öneminin ABD’de anlatılması, aksi takdirde Washington’da Ankara aleyhine pompalanan kötü havadan ikili ilişkilerin zedelenebileceği uyarısı yaptı. Dünyanın 20 devini bir araya getiren G-20 Zirvesi için geldikleri Kanada’nın Toronto’ kentinde bir buçuk saate yakın süren görüşmelerinde Erdoğan’ın, Obama’ya bizzat verdiği ve Hürriyet’in ulaşmayı başardığı tarihi mesajlar şöyle:

Türkiye algısı değişsin

Bu yıl, Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi’ndeki karar gibi sıkıntılı dönemler yaşadık. Şu anda bulunduğumuz ortamda ise ABD basınında, kamuoyunda ve hatta kongrede Türkiye’ye yönelik haksız eleştirilerle karşı karşıyayız. Bu yanlış anlamaların, hissiyatın önüne geçilmesi için liderliğimizi ortaya koymamız gerekiyor. Yönetiminizin ABD kamuoyuna ve kongrenize kapsamlı işbirliğimizin amacını daha iyi anlatmasını bekliyoruz. ABD medyası ve kongredeki Türkiye karşıtı hissiyatı kontrole almak için birlikte çalışmalıyız. Aksi takdirde çok değer verdiğimiz ikili ilişkilerimiz işbirliğimiz zarar görecektir. Çünkü, Türkiye-ABD işbirliği sadece ikili değil, gerek bölgesel gerek küresel barış, istikrar ve refahın sağlanması açısından önem taşıyor.

Kobra’lar 2011’de gelmeli

PKK ve El-Kaide’ye yönelik mücadelemiz işbirliğimizin öncelikli unsurlarından birini oluşturuyor. Bu çerçevede, Savunma Bakanınız Gates’in, meslektaşı Vecdi Gönül’e mektubundaki, Süper Kobra helikopterlerinin 2011 başında gönderilmesi önemli. İşin askeri boyutunun yanı sıra, demokratik standartların yükseltilerek temel hak ve özgürlüklerin tam olarak uygulanmasında da kararlıyız.

Milletimiz farkındadır

Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi olarak adlandırdığımız demokratik açılım sürecinde de kararlı adımlarımız örgütün istismar zeminini ortadan kaldırmaya başlamış, bu bağlamda PKK, Anayasa değişikliği ve referandum sürecini saboteye girişmiştir. Aynı şekilde örgütün, ülkemizin dış politika gündemini, Türkiye’nin barışçıl ve çok yönlü dış politika vizyonunu da istismar etmeye çalıştığını müşahede ediyoruz. Türkiye bugün demokratik standartlarını daha üst seviyeye çıkaran, AB standartlarıyla uyumda önemli bir kararlılık gösteren, küresel krize rağmen kalkınma hedeflerini önemli ölçüde gerçekleştirmeyi başaran bir ülke konumundadır. Örgüt, ülkemizin küresel ölçekte Türkiye’nin olumlu karşılık bulan barış ve diyalog çağrılarından son derece huzursuzdur. Bunun neticesinde PKK eylemlerini ne yazık ki şehirlere yayarak artırmış, hem güvenlik güçlerimizi, hem de masum vatandaşlarımızı katletmeye devam etmiştir. Bu noktada milletimiz her şeyin farkındadır. Olayların perde arkasında neler olduğunu gayet net biçimde görebilmenin verdiği vakarla bu saldırılara cevap vermektedir.

Ortak düşman ilan ettiniz

Öte yandan, şunu da samimiyetimle paylaşmak istiyorum: Son saldırılarla kamuoyumuzda terörle mücadeleye karşı uluslararası işbirliği noktasında müttefiklerimizin desteği sorgulanır hale gelmiştir. Bu sorgulamayla en çok da ABD’nin karşı karşıya kaldığı malumunuzdur. Zira daha önce ABD’nin PKK’yı ortak düşman ilanında kamuoyumuz büyük heyecan duymuş. ABD’nin bunun gereğini yerine getireceği beklentisi içine girmişti. Daha sonra, sizin ilişkilerimizi model ortaklık diye nitelendirmeniz beklentileri haklı olarak daha da artırmıştır. Biz bu süreçte ABD’nin terörle mücadele desteği ve ilişkilerimizin geleceğine pozitif perspektifine vurguya hep gayret ettik. Ancak, İran’ın nükleer meselesi ve İsrail’in Gazze’ye yardım filosuna saldırıların ardından yaşadığımız fikir ayrılıkları, ABD’nin PKK’ya karşı yeterli desteği vermediği yönünde bir algı oluşturdu. Dediğim gibi, biz bu algıyı yönetmek için büyük bir çaba harcıyoruz. Ancak, terörle mücadelede, model ortağımız ABD’den PKK’ya karşı daha kararlı ve net açıklamalar, adımlar bekliyoruz. Gerek Kuzey Irak’taki PKK’nın bitirilmesi, gerek PKK’ya karşı özellikle istihbarat paylaşımında daha yoğun işbirliğine gidilmesi, hem terör örgütünü sindirecek, hem de model ortaklık için belirlediğimiz hedeflere daha çabuk erişmemizi sağlayarak ilişkilerimizdeki olumsuz atmosferi tersine çevirecektir.

Kobralar gelecek PKK’ya baskı artacak

ABD Başkanı Barack Obama da, toplantıda, Türkiye’nin İsrail ile ilişkilerini düzeltmesini, İran üzerinde işbirliğinin arttırılmasını, Ermenistan protokolünde adım atılmasını istedi. Gazze konusunda da ablukanın kaldırılması adına hassasiyeti olduğunu ve elinden geleni yapacağını ifade etti. PKK konusunda, ABD Savunma Bakanlığı Pentagon’a özel talimat ilettiğini belirten Barack Obama, Süper Kobra’ların (ilk kez Hürriyet’in yazdığı) birkaç aya dek Türkiye’ye ulaşacağını bildirdi. Ayrıca, Avrupa’da da, ‘PKK ile mücadelede müttefikliğinizin gereğini yapın’ şeklinde baskıyı arttıracağı sözünü verdi. Görüşmede, bundan böyle insansız hava araçlarının karşılıklı olarak hava sahaları üzerinde daha etkin olarak kullanılabileceği de görüşüldü. İran ve İsrail konularında Ankara ile yaşanan ayrılıkların Washington’da güçlü bazı lobilerce kullanılabileceğine de işaret eden Obama, yönetim olarak Türkiye’nin zarar görmemesi için elinden geleni yapacağı teminatını verdi. Yakında Amerikan Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’un Ankara’ya gelmesi de ihtimal dahilinde.

Yükümlülüklere uyarız

İran konusunda amaçlarımız aynı, sadece yöntemlerimiz farklıdır. Tahran Ortak Bildirisi’nin sağladığı fırsattan yararlanılması lazımdır. Bu bildiri esasen sizin angajman politikanızın da bir sonucu olarak görülmelidir. BM Güvenlik Konseyi’nin 1929 sayılı kararına olumsuz oy kullanmamızın öncelikli nedeni Ortak Bildiri’yi ve İran’ı ve barışı masada tutmaktı. Nitekim Ahmedinejad açıklamasında Ortak Bildiri’nin masada olduğunu söyledi. Onu bu tutuma bizim “hayır” oyumuzun yönlendirdiğini takdir edersiniz. Türkiye elbette 1929 sayılı kararın yükümlülüklerine uyacaktır. Ancak bunun sahada yol açabileceği muhtemel durumlar, krizler unutulmamalı. Bunda eleştirilmemiz doğru değil. Viyana’da Tahran Ortak Bildirisi’ndeki nükleer yakıt takası gecikmeksizin ele alınmalı. Diyaloğun öteki kanalı Ashton-Celili görüşmesi ile sürdürülebilir. Ev sahipliği yapabiliriz.

Tazminat ödesinler

İsrail’in insani yardım konvoyuna saldırısı, 9 cenazeden 30’dan fazla mermi çıkması ve 19 yaşındaki ABD vatandaşının başından 5 kere vurulması vahşeti ortaya koyuyor. İlk 24 saatte tüm cenazelerimizin ve diğer mağdur vatandaşlarımızın ülkemize gönderilmesinde çabalarınıza teşekkürler. İsrail’in suçunu kabulünü, açıkça özrünü, maddi ve manevi tazminat ödemesini istiyoruz. Gazze’ye abluka kaldırılmalıdır.

Karabağ’sız ilerlenemez

Diaspora ilişkilerimizi zedelemeyi de hedefliyor. Türk ve Ermeni milletleri arasında hafıza çatışması var. Tarihimizden yana herhangi bir endişemiz yok. 2005’deki ortak komisyon teklifine hala yanıt almasak da normalleşmede kararlılıyız. Öte yandan, Yukarı Karabağ sorununun çözümünde ilerlemenin sağlanamadığı ortamda Türkiye-Ermenistan normalleşmesinin ilerleyemeyeceği görülmelidir.

Kısıtlamayı kaldırın

mRusya, Nisan 2004’te Annan Planı referandumları öncesinde yaptığı gibi, çözümü Güvenlik Konseyi’ni bloke ederek engellemek için zemin hazırladığı izlenimi veriyor. Türk halkına kısıtlamaların kaldırılmasını talep ediyoruz. Yunanistan da daha aktif olmalıdır. Yakın dönemde siz yahut Dışişleri Bakanı Clinton’ın da ABD’de, KKTC Lideri Eroğlu ile görüşmeniz Kıbrıs Türkleri’ne destek olacaktır.

En Çok Aranan Haberler