YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Türkiye-Tacikistan Ticaret Ve Yatırım Forumu

Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, "Türk şirketleri maden işletmeciliği noktasında tembellik yapıyorlar ve gelmiyorlar. Tacikistan, dağlık bir ülkedir. Kıymetli madenler ve

Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, "Türk şirketleri maden işletmeciliği noktasında tembellik yapıyorlar ve gelmiyorlar. Tacikistan, dağlık bir ülkedir. Kıymetli madenler ve diğer madenler bakımından Tacikistan oldukça zengindir" dedi.

Rahman, bir otelde, Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) tarafından düzenlenen, Türkiye-Tacikistan Ticaret ve Yatırım Forumu'nda bugünkü görüşmelerin, ticari ve çok yönlü işbirliğinin gelişmesine vesile olacağını söyledi.

Tacikistan'ın milli bağımsızlığını kazanmasından sonra ilişkilerin yeni bir şekil kazandığını anlatan Rahman, "Ne güzel ki bu yıllar zarfında ticari ilişkiler gittikçe gelişmiş. Bununla beraber hukuki işbirliği temelleri gelişmiş. Taraflar, bu ilişkilerin gelişmesi için özel çaba sarf ediyor. Bu ülkenin en yüksek makamları ile görüşeceğiz. Bugünkü görüşmelerin iyi bir başlangıç olacağına inanıyoruz" diye konuştu.

Tacikistan'da gelişmekte olan çok yönlü bir ekonominin olduğunu belirten Rahman, ülkesinin bağımsızlığının ilk gününden beri iktisadi ve ekonomik gelişmeleri takip ettiğini, ekonominin desteklenmesi ve ilerlemesi için sürekli yeni tedbirler aldıklarını ifade etti.

Ekonomik reformların gerçekleştirilmesiyle uluslararası ve ekonomik ortaklıkların arttığını aktaran Rahman, bu sayede mal alış verişinin de arttığını bildirdi.

Türkiye'nin, Tacikistan'ın en çok ticaret yaptığı 4 ülke arasında olduğunun altını çizen Rahman, "2011 yılında Türkiye ile ticaretimiz 600 milyon dolar. 2010 yılına göre 180 milyon dolar daha fazla. Bu bizim talebimizi karşılamıyor. Kapasitemiz onlarca kat fazlasıdır" dedi.

-"Türk şirketleri tembel"

Rahman, Tacikistan'da Türkiye'den 53 firmanın faaliyette bulunduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:

"Türk şirketleri maden işletmeciliği noktasında tembellik yapıyorlar ve gelmiyorlar. Tacikistan, dağlık bir ülkedir. Kıymetli madenler ve diğer madenler bakımından Tacikistan oldukça zengindir. Tacikistan ve Türkiye'nin işbirliği, değişik iktisadi alanlarda da gelişmeye müsait olup, bu her iki ülke açısından da önemlidir. Tacikistan'ın yeni teknolojilere ihtiyacı var. Bunu yapmak için de yabancı sermaye ve yeni teknolojilere ihtiyacımız var. Ülkemizde yeni barajlara ihtiyaç var. Baraj inşaatlarında Türkiye'nin tecrübelerinden istifade etmek istiyoruz. Orta Asya'da Afganistan, Pakistan ve İran'da büyük bir elektrik ihtiyacı var. Çünkü bu bölgeye elektrik enerjisi yetmiyor. Biz yine az çok baraj yapıyoruz ama İran, Pakistan ve Afganistan'ın ihtiyacı var. Buyurun size yatırım sahaları. Enerji ve elektrik olmadan hiçbir ülkenin gelişmesi ve yabancı yatırımcının gelmesi düşünülemez."

Tacikistan'ın ziraat açısından geniş üretim alanlarının olduğunu vurgulayan Rahman, tarım alanlarının tarafların yatırım yapabileceği alanlar olduğunu söyledi.

Hafif sanayide de işbirliğine hazır olduklarını, Türkiye'nin Orta Asya'da bu konudaki tecrübelerinin oldukça fazla olduğunu anlatan, Türk yatırımcıları Tacikistan'a davet etti.

Türk şirketlerinin Tacikistan'da inşaat alanında daha çok iş yapabileceğine emin olduğunu ifade eden Rahman, Tacikistan'ın durumu düşünüldüğünde, bu bölgenin parlak bir gelecek vaat ettiğini vurguladı.

-"Eski teknoloji kullanıyoruz"

Rahman, Tacikistan'da iklim koşullarının Türkiye ile benzerlik gösterdiğine dikkati çekerek, sözlerine şöyle devam etti:

"Türkiye'de yetişen meyveler Tacikistan'da da üretilebilir. Fakat ürün almada sıkıntı yaşıyoruz, çünkü eski teknoloji kullanıyoruz. Bu noktada da ciddi işbirliği yapabiliriz. Tarafların imkanları göz önünde bulundurularak kimya, tıp ve turizm alanlarında işbirliği yapmamız mümkün. Telekomünikasyon ve nakliyat alanlarında, siz uluslararası büyük lojistik firmalara sahipsiniz. Buyurun size iş birliği. Gelişmiş bir işbirliği elde edebiliriz. Biz bunların gerçekleşmesi için gerekli kolaylığı göstermeye ve iş adamlarınızı her yönden desteklemeye hazırız. Su zenginliği yönünde de dünyada ilk sıralardayız. Yemek tuzu olarak oldukça zenginiz. Günümüz teknolojileri ile çalışarak bunları ihraç edebilirsiniz. Fakat istek ve arzuda bulunmanız gerekiyor. Ben burada birçok anlaşma imzalanacağına eminim ama bu iş hacmi çok az."

Konuşmaların ardından iki ülke arasında çeşitli işbirliği anlaşmaları imzalandı.

Foruma, TUSKON Başkanı Rızanur Meral ile çok sayıda yerli ve yabancı iş adamı da katıldı.

(Bitti)

Muhabir: Yücel Velioğlu / Metin Bolat

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler