HABER

Türkiye, ticari vergi sistemlerini iyileştirmede ikinci

Türkiye, ticari vergi sistemlerini iyileştirmede ikinci

Ankara/Brüksel - Dünya Bankası, Uluslarası Finans Kurumu (IFC) ve PricewaterhouseCoopers tarafından hazırlanan raporda, son 3 yılda 65, bu yıl ise 31 ülkenin ticari vergi sistemlerini iyileştirdiği bildirilerek, "ticari vergi sistemlerini iyileştirmede Bulgaristan birinci, Türkiye ikinci sıradadır" denildi.

Dünya Bankası, IFC ve PricewaterhouseCoopers tarafından vergi sistemleri konusunda ortaklaşa hazırlanan "Vergi Ödeme 2008" başlıklı rapor yayımlandı.

Dünya Bankasından yapılan açıklamaya göre, 178 ülkeyi kapsayan raporda firmaların vergi ödemesini kolaylaştıran vergi reformlarının vergi tabanını genişletmek suretiyle hükümetlerin vergi gelirlerini artırabileceği belirtildi.

Raporda, eğer hükümetler vergi sistemlerini basitleştirir, işletmeler için uyma maliyetlerini azaltır ve vergi oranlarını düşürürse, hem hükümetler hem de firmalar için kazan-kazan fırsatı doğacağı ileri sürüldü.

"Vergi Ödeme 2008" başlıklı raporda şöyle denildi:"Son 3 yılda 65, bu yıl ise 31 ülkenin ticari vergi sistemlerini iyileştirdi. Ticari vergi sistemlerini iyileştirmede Bulgaristan birinci, Türkiye ikinci sıradadır.

Dünya genelinde 27 ülkede uygulanan kurumlar gelir vergisini azaltmak en yaygın reform olurken, birçok ülke de diğer ticari vergileri basitleştirmek veya kaldırmak suretiyle uyma yükünü azaltmıştır.

Doğu Avrupa ve Orta Asya'daki ülkeler reformların çoğunu 2006 ve 2007 yıllarında yapmışlardır. Ancak vergi oranları o bölgede ve Afrika'da en yüksek olmaya devam etmektedir. Uyma yükünün en yüksek olduğu bölgeler Latin Amerika, Doğu Avrupa ve Orta Asya'dır."

Rapora göre, bu yıl vergi ödeme kolaylığı bakımından en öndeki 10 ülke Maldivler, Singapur, Hong Kong, Birleşik Arap Emirlikleri, Umman, İrlanda, Suudi Arabistan, Kuveyt, Yeni Zelanda ve Kibirati olarak sıralandı.

Vergi ödemenin en zor olduğu ülkeler sırasıyla Jamaika, Moritanya, Bolivya, Gambiya, Venezüella, Orta Afrika Cumhuriyeti, Kongo, Ukrayna ve Beyaz Rusya olarak belirlendi.

İdari vergi yükümlülüklerine uymanın işletmeler için gerçek bir yük olmaya devam ettiği, ortalama olarak dünya genelinde bir şirketin vergi düzenlemelerine uymak için neredeyse iki ayını harcadığı belirtilen raporda, bunun 15 gününü kurumlar gelir vergisi, 21'er günün emek vergileri ve kesintileri ile tüketim vergilerini içerdiği ifade edildi.

Raporda, ülkeler arasında bu konuda büyük farklılaşmanın olduğunu tüketim vergilerine uyma, Azerbaycan'da 105 gün alırken İsviçre'de yalnız bir gün aldığı belirtildi.

AA

En Çok Aranan Haberler