HABER

Türkiye tırmanışa geçti

İSTANBUL (İHA) - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye komşularıyla sorunu olmayan ülke idealini gerçekleştirmek istiyor" dedi. Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleştirilen NATO Zirvesi kapsamında Gençlik Zirvesi düzenlendi.
Zirvenin açılış konuşmasını, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yaptı. Başbakan Erdoğan, "Türkiye'nin 21. yüzyıla yaraşır bir kültür ve medeniyet uyumunun sembolü olabilmeyi, sadece ekonomik ve askeri gücü sayesinde değil, evrenselliği kabul gören değerlere ve bu değerlere katkı yapmak suretiyle bölgeler arası irtibatını ve etkileşimini sağlama özelliğiyle bunu başaracaktır.

Güvenlik alanında istikrar yaratıcı bir rol oynayan Türkiye, transatlantik bağların gerçekçi ve sağlam bir zeminde yürütülmesine yardımcı olmaya devam edecektir. Tabiatıyla Türkiye'nin arzuladığı hedef, tüm müttefiklerle ortaklaşa başarılabilecek bir hedeftir. Bunda yeni nesillerin vizyonu belirleyici bir rol oynayacaktır" dedi.

Konuşmasından sonra genç delegasyonların sorularını yanıtlayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye ile Ermenistan arasındaki sorunlar çözebilecek mi?" sorusuna, "Bu tek taraflı bir sorun. Türkiye komşularıyla sorunu olmayan ülke idealini gerçekleştirmek istiyor. Maalesef Ermenistan ile ilişkileri geliştiremiyoruz. Sorun onlardan kaynaklanıyor. Türkiye'nin sınırlarını kabullenmemekte direniyorlar. Aynı şekilde Azarbeycan ile sorun yaşıyorlar. Onlar Azarbeycan'da işgalci konumundalar. Geçimsiz ülke durumundalar. Ermenistan yönetiminin katı bir tutumu var. NATO Zirvesi'ne katılmadılar. Bunu izah etmek mümkün değil. Biz barıştan yanayız. Ermenistan ile sıkıntıların aşılmasında bizim sorunlarımız yok. Ermenistan soykırımı gündemde tutmak istiyor. Böyle bir şeyi Türkiye'nin kabullenmesi mümkün değildir. Tarihi sorunlarla bırakın tarihçiler uğraşsın. Yeni dünyayı kin ve nefret üzerine inşa etmemeliyiz" şeklinde yanıt verdi.

Basın mensuplarının Kıbrıs meselesine değinmesi üzerine Başbakan Erdoğan, "Bizler Davos Zirvesi'nden itibaren Türkiye olarak adanın bütünlüğü için gayret ortaya koyduk. Annan'dan müzakere başlatması için ricada bulundum. Kendisi de bana, bunu 3 kere yaptığını ve başarısız olduğunu, dördüncü kere yapmak istemediğini söyledi. Ben de bunun farklı olacağının, Türkiye'nin her zaman Rum kesiminden bir adım önde olacağının garantisini verdim. Türkiye olarak adil, kalıcı bir çözüm için hazırız. Buna Güney kesim de hazır olmalı, ancak artık çıta daha alt bir noktaya düşmez" diye konuştu.

Kürtler'in azınlık olup olmadığı şeklindeki soruya Erdoğan, "Azınlık dini farklılıklardan meydana gelen bir olaydır. Böyle bir şey söz konusu değil. Bizim akraba bağlılıklarımız var. Ben Karadenizliyim, eşim ise Kürt vatandaşların yoğun olduğu Siirt bölgesinden. Bizden meydana gelen nesil tamamen melezdir, azınlık değildir" yanıtını verdi.

Gazetecilerin, "NATO gelecekte Türkiye'yi nasıl etkiler?" sorusu karşısında Başbakan Erdoğan, "NATO'yu güvenlik konsepti olarak görüyoruz. Varşova Paktı'ndan sonraki dönemde NATO'nun görevi farklı işlevlerle daha da arttı. NATO barışın sağlanmasından önemli bir görev üstleniyor. Silahlarla temin edilen barış, barış değildir. Bu çok daha farklı bir konsept içinde yer alacak. NATO bunu yerine getirebilir. Türkiye politik anlamda dünya siyasetinde yüzünü batıya dönmüştür. Avrupa Birliği'nden müzakere tarihi almaya inanmış ve hazırlıklarını yapmış ülkedir. 3 Kasım'dan beri gece gündüz Kopenhang Kriterleri için çalışıyoruz. Şimdi sıra bu kriterleri uygulamaya geldi. Bunun için adımlar atıyoruz. Bunların büyük bir çoğunluğunu gerçekleştireceğiz. Türkiye ekonomik olarak tırmanışa geçen bir ülkedir" diye konuştu.

Konuşmasını Türkiye'nin büyüme hızına değinerek sona erdiren Erdoğan, "Avrupa Birliği'nin büyüme hızı yüzde 3'ün üzerine çıkamazken, bizim hedefimiz bu yıl yüzde 5'tir. Yüzde 65 olan iç borç faizi, şu an yüzde 26'lara düşmüştür. Türkiye ekonomik olarak yakın geleceğe doğru çok daha güçlü ilerliyor. 2010 yılında kişi başına düşen milli geliri, 5 ile 10 bin dolar seviyesine getirmek istiyoruz" ifadelerini kullandı.

En Çok Aranan Haberler