HABER

Türkiye tohum girdabına girdi

ANKARA (İHA) - Türkiye Tohumculuk Endüstrisi Derneği (TÜRKTED) Başkanı Yavuz Batur, 3 Ocak 2003'te yürürlüğe giren yeni Zirai Karantina Yönetmeliği nedeniyle, Türkiye'de sebze üretiminin tehlikeye girdiğini, 100 kadar tohumculuk firmasıyla bunlara bağlı bini aşkın bayinin de kapanma noktasına geldiğini öne sürdü. Batur, yönetmeliğin çayır-mera projesini askıya alacağını ve geliştirilmek istenen hayvancılık sektörünü de baltalayacağını savundu.

Batur, İHA'ya yaptığı değerlendirmede, yönetmelik kapsamında halen 1 kilogram bile çim tohumunun ithal edilemediğini ve bunun 'Meraların Islahı' projesini olumsuz etkileyeceğini söyledi. TÜRKTED Başkanı Batur, önceki hükümet döneminde Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından çıkarılan ve 3 Temmuz 2002'de Resmi Gazete'de yayımlanan Zirai Karantina Yönetmeliği'nin, 3 Ocak'ta yürürlüğe girdiğini, uygulanmayla birlikte tohumculuk sektörünün iş yapamaz hale geldiğini savundu. Yönetmelikle, tohum ve bitki ithalatı için bitki sağlık sertifikası şartı getirildiğini belirten Batur, bitkinin istenmeyen organizma ve hastalıklardan korunması için öngörülen bu çok ağır şartların gerçekleştirilmesinin ise çok uzun zaman alacağını ifade etti. Uygulama nedeniyle hala sebze tohumu ithal edemediklerini ve tohumların mart ayına kadar çiftçiye dağıtılamaması halinde özellikle ihraçlık sebze üretiminin riske gireceğini anlatan Batur, şunları söyledi:

"Türkiye'nin bitkisel üretimini tehlikeye sokan bu uygulama, aynı zamanda yem sanayimizin ana girdisi olan dane mısırının da ülkeye girişini engellemektedir. Halen 1 kg bile çim tohumu getirilemiyor. Bu yönetmelik nedeniyle çayır-mera projeleri askıya alınacak ve geliştirilmek istenen hayvancılık sektörüne de önemli bir darbe inecektir. Sonuç olarak bu yönetmelik, tarımsal üretimin düşmesine neden olup, dolaylı olarak mutfakları vuracak ve sebze ile et fiyatlarını da artıracaktır."

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler