Ankara (AA)- Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Türkiye'nin, Irak'ın bir an önce huzura kavuşması için üzerine düşenleri yapmaya devam edeceğini söyledi.
Gül, Irak Devlet Başkanı Birinci Yardımcısı Tarık El Haşimi ile Dışişleri Bakanlığı Konutunda yapılan çalışma kahvaltısının ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Irak'ın istikrara kavuşması, olayların durması, bölgede kendi halkı ve komşularıyla barışık bir ülkenin tekrar yerini alması için gayret sarf edildiğini söyledi.
Gül, Irak'ta bugünkü durumun çok iyi olmadığını, ancak herhangi bir bölünme olması durumunda o bölünmenin bir çözüm değil, en kötü durum olacağını belirterek, "Bölünme asla alternatif değildir ve olamaz" dedi.
Bir soru üzerine, Irak'ın içinde bulunduğu durumu gerek dün akşam, gerekse bu sabahki görüşmelerde çok geniş şekilde ele aldıklarını belirten Gül, Eylül'de ABD Kongresine bir rapor verileceğini ve bu raporla ilgili bazı unsurların da bilindiğini kaydetti.
Gül, sözlerine şöyle devam etti:
"Bölünmeyi bir seçenek olarak düşünürseniz, o en kötü durum olur. Orta Doğu bölgesi zaten problemleri yeteri kadar olan bölgedir, böyle bir yükü asla kaldıramaz. Bu ne Iraklılar için, ne de komşuları için mümkündür. Onun için herkes, hepimiz Irak'ın bütünlüğüne, birliğine, istikrarına olağanüstü katkı vermemiz gerekir. Irak sadece Iraklıları ilgilendirmiyor, çevresini de ilgilendiriyor."
Gül, İran'ın, Irak'ın kuzeyine sınır ötesi operasyon hazırlıkları yaptığı şeklindeki haberlerin hatırlatılması üzerine de "Maalesef Irak'taki otorite boşluğundan dolayı Irak'ın bazı kesimlerinde, özellikle de Irak'ın kuzeyinde teröristler çeşitli imkanlara sahipler. Dolayısıyla her ülke kendi sınırlarını korumak, her ülke kendi
güvenliğini korumak için meşru tedbirlerini almakta haklıdır" diye konuştu.
Gül, "Cumhurbaşkanı seçildiğiniz takdirde iki ülke cumhurbaşkanları arasında bir temas söz konusu olabilecek mi?" şeklindeki soru üzerine de Irak'ın Türkiye'nin komşusu olduğuna ve Irak'ta kimin cumhurbaşkanı ya da başbakan olacağına Iraklıların karar vereceğine dikkati çekti.Gül, sözlerine şöyle devam etti:
"Dolayısıyla onların meşru başbakanları, cumhurbaşkanları, dışişleri bakanları bizim muhataplarımızdır. Biz Irak'ın birliğini, beraberliğini, Irak'ın bütün olmasını ve Irak'ın merkezi hükümetini daima muhatap alıyoruz. Bu çerçevede komşu ülkeler, uzak ülkeler birbiriyle yakın ilişki içinde olacaktır. Ama Irak da Türkiye'ye bigane kalamaz. Irak'ın toprak bütünlüğünü, siyasi birliğini koruyacak şekilde bir an önce huzura kavuşması bizim birinci çıkarımızdır."