Gazete, ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkiliye dayandırdığı haberinde tampon veya uçuşa yasak bölge dışındaki tedbirlerin ele alınma ihtimalinin daha yüksek olduğunu yazdı. Gazeteye konuşan ABD’li bir yetkiliye göre, iki ülke arasında 7 Haziran genel seçimlerinden önce anlaşma sağlanması ihtimali ise yok.
ABD’li ve Türk yetkililerin terör örgütü Irak-Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) Suriye’nin kuzeyinde Türkiye sınırına yakın bölgelerdeki varlığıyla ilgili durum değerlendirmesi yaptığı ortaya çıktı. Amerikan New York Times (NYT) gazetesinin haberine göre iki ülke yetkilileri IŞİD militanlarını Türkiye’nin güney sınırlarından temizlemenin yollarını tartışıyor. NYT’ye konuşan adını açıklamayan bir ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, Amerikan Hava Kuvvetleri’nin nasıl bir rol oynayabileceği gibi detaylara yer vermeden Türk yetkililerle temasların zorlu aylardan sonra ilerleme kaydettiğini söyledi.
SOMUT YÖNTEM ARAYIŞI
Kaynak şöyle konuştu: “Çok somut ve elle tutulabilir şekilde yapabileceğimiz şeylere bakıyoruz. Bu radikalleri sınırdan uzaklaştırmak istiyoruz. Bunu Türk tarafıyla işbirliği içinde yapabileceğimiz bir yol arıyoruz” dedi. Gazete, Esad rejimine karşı savaşan cihatçı gruplara Türkiye sınırından gönüllü ve malzeme akışını durdurma çabalarının yetersiz kaldığını da yazdı. NYT, ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisinin tampon ya da uçuşa yasak bölgeden daha küçük çaplı önlemleri kastediyor göründüğünü belirtti.
SEÇİMDEN SONRA
Bu yetkiliye göre bir plan üzerine herhangi bir anlaşma 7 Haziran genel seçimlerinden önce gerçekleşmeyecek. NYT, Türkiye ve ABD’nin IŞİD’e karşı koalisyonda yer almakla birlikte iki ülkenin Suriye’deki iç savaşla ilgili önemli konularda anlaşmazlık yaşadığına dikkat çekti. Ankara, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın devrilmesini isterken, geçen yıl bu ülkede geniş bir tampon bölge kurulması çağrısında bulunmuştu. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, geçen ekimde tampon bölge fikrinin yakından bakılmaya değer olduğunu söylemişti. Ancak Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest bu fikir üzerinde çalışılmadığını ifade etmişti. Suriye’de bir anlaşma olmadığı için ABD, İncirlik Üssü’nden hava saldırıları düzenleyemiyor.
ÖNCÜPINAR’A YAKLAŞMIŞTI
IŞİD, geçen hafta sonu Kilis’e bağlı Öncüpınar Sınır Kapısı ile Halep arasında bulunan Türkiye sınırına 10 kilometre uzaklıktaki Azez kentinin hemen doğusundaki Soran Azez kasabası ile çevresindeki iki köyü ele geçirmişti. Terör örgütü böylece Öncüpınar ile Halep kenti arasındaki ikmal yolunu kesebilme imkânına sahip olmuştu.
ABADİ: YETERLİ DESTEK ALAMIYORUZ
Irak Başbakanı Haydar el Abadi, uluslararası koalisyonun, terör örgütü IŞİD ile mücadelede ülkesine yeterli desteği vermediğini söyledi. Abadi, Fransa’nın başkenti Paris’te IŞİD ile mücadele konusunda dün düzenlenen uluslararası konferans başlamadan önce basın toplantısı yaptı. Irak Başbakanı, koalisyona bağlı hava kuvvetlerinin, Irak kara birliklerine IŞİD’in ülkedeki ilerleyişi konusunda yeterli istihbarat bilgisi vermediğini belirtti. Abadi, “Hava desteği yeterli değil, IŞİD hareketleri yeteri kadar izlenmiyor. IŞİD çok küçük gruplar halinde bölgede sürekli hareket halinde” ifadelerini kullandı. Paris’te Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun da aralarında bulunduğu pekçok ilgili ülke hükümet yetkililerinin katıldığı uluslararası konferansta IŞİD’e karşı alınacak önlemler masaya yatırıldı.
TÜNELDEN GEÇİŞ İDDİASI
Suriye’de yayımlanan el Vatan gazetesi, Türkiye ile Suriye arasındaki cihatçı geçişinin artık sınırlardan değil tünellerle sağlandığını iddia etti. Gazetenin iddiasına göre bu tüneller sayesinde sınır kapılarından geçişe ihtiyaç duymayan cihatçılar, Türkiye üzerindeki uluslararası baskının da azalmasını sağlıyor. İddiaya göre tünellerden silah geçişi de oluyor. Öte yandan Suriyeli muhalifler, IŞİD’in Azez kentinin doğusundaki Soran Azez kasabası ve çevre köyleri ele geçirmesinden ABD’yi sorumlu tuttu. İngiliz Telegraph gazetesine konuşan Ahrar’uş Şam sözcüsü Ahmed Kura Ali, ABD liderliğindeki koalisyon güçlerine IŞİD militanlarının koordinatlarını verdiklerini ancak hava saldırısı düzenlenmediğini ileri sürdü.
TEL ABYAD'A YPG SALDIRISI
PYD’nin silahlı kolu YPG, IŞİD’in elinde bulunan Tel Abyad Sınırı Kapısı’na iki koldan saldırıya geçti. Akçakale Sınır Kapısı’nın karşısında bulunan ve IŞİD’in ana karargâhlarından biri olan bu kente doğu ve batı olmak üzere her iki cepheden karşı taarruza geçen YPG, Tel Abyad’a Serekaniye’nin batı cephesinden 35 kilometre, Kobani’nin doğu cephesinden 10 kilometre kadar ilerleyip yaklaştığı bildirildi.
IŞİD BARAJ KAPATTI
Irak’ta IŞİD, Fırat Nehri üzerindeki Ramadi Barajı’nın tüm kapaklarını kapattı ve kentin doğu bölgelerine giden suyu kesti. Örgütün, güvenlik güçleri ile aşiretlerin kontrolünde bulunan Halidiye ilçesi ve Habbaniye nahiyesine giden suyu kestiğini, bu iki bölgeden geçen nehrin su seviyesinin düştüğünü ifade eden Enbar Valisi Güvenlik Müsteşarı Tuğgeneral Aziz Halef et-Tarmuz, “IŞİD, suyu keserek bölge sakinlerini öldürmeye ya da onları bu bölgeyi terk etmeye zorluyor” dedi. Tarmuz, barajın geri alınması için askeri operasyon düzenlenmesi ya da suyun akması için barajın kapaklarından birinin hava saldırısıyla vurulması talebinde bulundu.