İZMİR (A.A) - Ali Rıza Karasu - Su Ürünleri Tanıtım Grubu Başkanı Melih İşliel, denizlerdeki balık rezervinin tüm dünyada azaldığına dikkat çekerek, Türkiye'nin kıyı şeridi ve deniz varlığı sayesinde kültür balığı üretimiyle Avrupa Birliği (AB) ülkeleri başta olmak üzere yakın coğrafyanın tedarikçisi olabileceğini belirtti.
Melih İşliel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, BM Gıda ve Tarım Örgütüne (FAO) göre, dünya genelinde üretilen 147 milyon ton balığın yaklaşık yüzde 40'ının çiftliklerde yetiştirildiğini hatırlattı. Artan nüfusla birlikte 2030 yılında 40 milyon ton balığa daha gereksinim duyulacağının öngörüldüğüne dikkat çeken İşliel, denizlerdeki varlık giderek azalırken, ihtiyacı karşılamanın tek yolunun çiftlik balıkçılığı olduğunu dile getirdi.
Geleceği planlanmamış her endüstri kolu gibi balık avcılığının da günün birinde yok olacağını belirten İşliel, "Kuralına uygun yapıldığı takdirde çiftlik balıkçılığı tek çözüm gibi görünüyor. Türkiye'nin kıyı şeridi ve deniz varlığı, gelecekteki en büyük kozlarından biri olacak. Rusya Federasyonu, yıllık 900 bin ton balık ithalatı yapan dev bir pazar. Komşumuz olması dolayısıyla Türkiye bu pazarda önemli bir avantaja sahiptir. AB'nin yıllık 12 milyar avro balık cari açığı var. Kültür balığı üretimiyle yakın coğrafyamızın tedarikçisi olabiliriz" dedi.
-"1 milyar doların üzerinde yatırım"-
FAO verilerine göre, dünya genelinde çiftlik balıkçılığının son 10 yılda rekor sayılabilecek hızda büyüdüğüne dikkat çeken İşliel, 2020'ye kadar yılda ortalama yüzde 3 büyüme beklendiğini vurguladı.
Bu büyümeden Türkiye'nin de önemli miktarda pay alarak sektöre 1 milyar doların üzerinde yatırım yapıldığını anlatan İşliel, "Kafeslerimizde 650 milyon dolar değerin üzerinde canlı balık var. Sektör 25 bin kişiye iş imkanı sunuyor. Kırsal kalkınmada büyük rol oynadığı gibi, 450 milyon dolarlık ihracatıyla ekonomiye önemli katkıda bulunuyor" diye konuştu.
-"Yakın coğrafyaya ihracat artıyor"-
Türkiye'nin 2011 yılında 514 bin 755 tonu avcılık, 188 bin 790 tonu da yetiştiricilik olmak üzere 743 bin 554 ton su ürünleri üretimi bulunduğunu ifade eden İşliel, Irak, Rusya, Almanya, Ukrayna, Azerbaycan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Lübnan başta olmak üzere yakın coğrafyaya ihracatın hızla arttığını kaydetti.
İşliel, 2007 yılında Rusya'ya 551 bin dolar olan su ürünleri ihracatının 2011 yılında 21 milyon dolara çıktığını bildirerek, "Aynı dönemlerde BAE'ya ihracat 449 bin dolardan 1 milyon 708 bin dolara, Irak'ta 505 bin dolardan 4 milyon 628 bin dolara yükseldi. Almanya'ya 17 milyon 346 bin dolardan 64 milyon 898 bin dolara, Lübnan'a 6 milyon 939 bin dolardan 17 milyon 786 bin dolara çıktı" diye konuştu.
-Çevreye duyarlı mevzuat-
Kültür balıkçılığı mevzuatının ağır olduğunu belirten İşliel, komşu Yunanistan'da çiftliklere sadece 20 metre derinlik şartı getirilirken, Türkiye'de kıyıdan 100 metre mesafe ve en az 30 metre derinlik zorunluluğunun bulunduğunu vurguladı.
İşliel, Türkiye'de bir çok alanda Norveç ve Japonya gibi balıkçı ülkelere göre daha yüksek standartlar getirildiğini kaydetti.
(değiştirildi)
-Su ürünleri pazarı
-Su ürünleri Tanıtım Grubu Başkanı İşliel:
-"Türkiye'nin kıyı şeridi ve deniz varlığı, gelecekteki en büyük
kozlarından biri olacak"
_"Kültür balığı üretimi ile yakın coğrafyamızın
tedarikçisi olabiliriz"
(Fotoğraflı)
İZMİR(AA) - 09.08.2012 - Su Ürünleri Tanıtım Grubu Başkanı Melih İşliel, denizlerdeki balık rezervinin tüm dünyada azaldığına dikkat çekerek, Türkiye'nin kıyı şeridi ve deniz varlığının, gelecekteki en büyük kozlarından biri olacağını iddia etti.
Melih İşliel AA muhabirine yaptığı açıklamada, denizlerdeki balık varlığının azalmasına karşın, BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre, 2030 yılında artan nüfus ile birlikte 40 milyon ton daha balığa gereksinim duyulacağını söyledi.
Dünya genelinde üretilen 147 milyon ton balığın yaklaşık yüzde 40'ının çiftliklerde üretildiğine dikkat çeken İşliel, geleceği planlanmamış her endüstri kolu gibi balık avcılığının da günün birinde yok olacağını belirterek, "Kuralına uygun yapıldığı takdirde çiftlik balıkçılığı tek çözüm gibi görünüyor. Türkiye'nin kıyı şeridi ve deniz varlığı, gelecekteki en büyük kozlarından biri olacak." dedi.
-1 Milyar Dolar'ın üzerinde yatırım-
Gelecekte Türkiye açısından bu denli öneme sahip olacağını belirttiği çiftlik balıkçılığının, dünya genelinde rekor sayılabilecek hızda büyüdüğüne vurgu yapan İşliel, toplam pazarın yılda ortalama yüzde 3'lük oranda büyümeye devam etmesinin beklendiğini dile getirdi.
Türkiye'de de çiftlik balıkçılığına 1 Milyar Dolar'ın üzerinde yatırım yapıldığının altını çizen İşliel, sektörün Türkiye'deki durumu ile ilgili şunları kaydett
"Kafeslerimizde 650 Milyon Dolar değerin üzerinde canlı balık var. Sektör 25 bin kişiye iş imkanı sunuyor. Kırsal kalkınmada büyük rol oynadığı gibi, 450 Milyon Dolarlık ihracatıyla ekonomiye önemli katkıda bulunuyor"
-"Yakın coğrafyamızın tedarikçisi olabiliriz"-
Türkiye'nin 2011 yılında 514 bin 755 tonu avcılık, 188 bin 790 tonu da yetiştiricilik olmak üzere 743 bin 554 ton su ürünleri üretimi bulunduğunu ifade eden İşliel, son 4 yılda Rusya'ya yapılan su ürünleri ihracatının 551 Bin Dolar'dan, 21 Milyon Dolar seviyesine yükseldiğini belirterek, "Aynı dönemlerde Birleşik Arap Emirlikleri'ne yapılan ihracat 449 Bin Dolar'dan 1 Milyon 708 Bin Dolar'a, Irak'ta 505 Bin Dolar'dan 4 Milyon 628 Bin Dolar'a yükseldi. Almanya'ya 17 Milyon 346 Bin Dolar'dan 64 Milyon 898 Bin Dolar'a, Lübnan'a 6 Milyon 939 Bin Dolar'dan 17 Milyon 786 Bin Dolar'a çıktı" diye konuştu.
Yetiştiricilik miktarının artması ile yapılan ihracatın daha da artacağını belirten İşliel, "Rusya Federasyonu, yıllık 900 bin ton balık ithalatı yapan dev bir pazar. Komşumuz olması dolayısıyla Türkiye bu pazarda önemli bir avantaja sahiptir. AB'nin yıllık 12 milyar avro balık cari açığı var. Kültür balığı üretimiyle yakın coğrafyamızın tedarikçisi olabiliriz" dedi.
Melih İşliel, Türkiye'de su ürünleri alanında, Norveç ve Japonya gibi balıkçı ülkelere göre daha yüksek standartlar getirildiğini ifade etti.
Özellekle kültür balıkçılığı mevzuatının ağır olduğunu belirten İşliel, komşu Yunanistan'da çiftliklere sadece 20 metre derinlik şartı getirilirken, Türkiye'de kıyıdan 100 metre mesafe ve en az 30 metre derinlik zorunluluğunun bulunduğunu vurguladı.
Muhabir: Ali Rıza Karasu / Mehmet Yılmaz Atila
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz