HABER

Türkiye, yaşlanmak için en iyi yer endeksinde 77’nci

Türkiye'nin geçen yıl 91 ülke arasında 70'inci olduğu Endeks'ten: Meksika (30. Sıra) ve Türkiye (77) karşılaştırması, Türkiye'nin yaşlılara destek anlamında geri kaldığını gösteriyor.

Türkiye, yaşlanmak için en iyi yer endeksinde 77’nci

Helping Age International'ın 2014 Küresel Yaş İzleme endeksini Dünya Ekonomik Forumu duyurdu. HAI, "Yaşlanmak için en kötü ülke Afganistan (96). Afrika ülkelerinin yarısını oluşturduğu en alttaki dörtte birlik bölümde temsil edilen tüm bölgeler, düşük gelir güvencesi sıralaması ve zayıf sağlık sonuçlarına sahip. Venezuela, Sırbistan ve Türkiye bu bölüme, Sahra Altı Afrika ve Asya ülkeleriyle benzer pozisyonda dâhil oldu" dedi.

Orhan Aysezen - Helping Age International adlı kuruluşun Dünya Ekonomik Forumu tarafından duyurulan "Dünya'da Yaşlanmak İçin En İyi Yer" endeksine göre Türkiye incelenen 96 ülke arasında, yaşlanmak için en iyi 77'nci ülke çıktı.

İHTİYARLARA YER YOK!

Dünyada misafirperverliği ve aile bağlarıyla tanınan Türkiye'de ebeveynler hala; işsiz, mutsuz, evsiz, parasız gençlere her yönden kol kanat gerip, sosyal devletin karşılaması gereken bir ihtiyacı gideriyor.

Giderek dayanışma değerlerinden uzaklaşan ve kentlere sıkışan genç nüfus, çok şey borçlu olduğu eski kuşaklara, acı ve sıkıntılarla geçen yıllarının sıkıntılarını unutturacak refah içinde bir yaşam sağlayamıyor.

TÜRKİYE İHTİYARLAMAK İÇİN SAHRA ALTI DÜZEYİNDE Mİ?

HAI'nin 2014 Küresel Yaş İzleme Endeksi'nde "Yaşlanmak için en kötü ülke Afganistan (96). Afrika ülkelerinin yarısını oluşturduğu en alttaki dörtte birlik bölümde temsil edilen tüm bölgeler, düşük gelir güvencesi sıralaması ve zayıf sağlık sonuçlarına sahip. Venezuela (76. Sıra), Sırbistan (78) ve Türkiye (77) Sahra Altı Afrika ve Asya ülkelerine benzer pozisyonlarda bu bölümde yer almaktadır" denildi.

Türkiye geçen yılki endekste 91 ülke arasında 70'inci idi.

"PARA HER ŞEY DEĞİL

Endekse şöyle devam edildi:

"Endeks bize ekonomik büyümenin tek başına yaşlı insanların refahını iyileştirmediğini ve yaşlanmanın etkilerine hitap edecek özel politikaların konulmasına ihtiyaç olduğunu gösteriyor. Gelir güvencesine ilişkin politikalar, Türkiye'den daha az zengin olmasına rağmen Meksika'yı 26 sıra birden yükselterek 30'uncu sıraya getirdi."

"TÜRKİYE YAŞLILARA DESTEK ANLAMINDA GERİ KALDI"

Endekste MINT (Meksika, Endonezya, Nijerya, Türkiye) ülkelerinin ekonomik kalkınma anlamında BRICS ülkelerinin ayak izlerini takip ettiği, hatta geçtiği belirtilirken, "Meksika (30. Sıra) ve Türkiye (77) karşılaştırması, Türkiye'nin yaşlılara destek anlamında geri kaldığını gösteriyor. MINT içinde Türkiye en yüksek kişi başına milli gelire (13 bin 608 dolar) ve en geniş yaşlı nüfusa sahip (yüzde 10.8). İnsani Gelişme Endeksi'nde 187 ülke arasında 90'ıncı bulunuyor fakat Küresel Yaş İzleme Endeksi'nde en alttaki üçte birlik bölümde yer alıyor. Meksika aksine daha düşük bir kişi başına milli gelire sahip (12 bin 747 dolar) ve daha az bir ihtiyar nüfusa sahip (yüzde 9.5), fakat İnsani Gelişme Endeksi'nde daha yukarıda (61. Sıra) ve Küresel Yaş İzleme Endeksi'nin en üstteki üçte birlik bölümünde."

Endekse göre Türkiye'de 60 ve yukarı yaşta insan sayısı bugün nüfusun yüzde 11.1'i oranında. 2050'de oranın yüzde 27.3'e, sayının da 26 milyona yükseleceği tahmin ediliyor.

Türkiye genel endekste 77'nci olurken, "gelir güvencesi" alt endeksinde 67'nci, "sağlık durumu" alt endeksinde 29'uncu, "yeteneklerini kullanma" alt endeksinde 6 puanla 60'ıncı, "çevre temin etme" alt endeksinde ise 93'üncü oldu.

Türkiye'nin "yeteneklerini kullanma" alt endeksinde 6 puanla 60'ıncı olması endekste, "Sırbistan ve Türkiye diğer alt endekslerdeki performanslarına göre bu alt endekste 10'dan az puan alarak sürpriz biçimde düşük skor elde etti" diye yorumlandı.

Endekse göre Türkiye'de 60 yaşında hayat beklentisi ek 21 yıl olurken, aynı yaşta "sağlıklı hayat beklentisi" ek 15.6 yıl oldu.

EN 'YAŞLANILASI' ÜLKELER

Dünyada yaşlanmak için en iyi on ülke Norveç, İsveç, İsviçre, Kanada, Almanya, Hollanda, İzlanda, ABD, Japonya ve Yeni Zelanda diye sıralandı.

En kötü ülke ise kötüden iyiye, Afganistan, Mozambik, Batı Şeria ve Gazze, Malawi, Tanzanya, Pakistan, Ürdün, Uganda, Zambiya ve Irak olarak dizildi.

Endekste, Yunanistan, Moğolistan, Bengaldeş, El Salvador, Arnavutluk, Kırgızistan, Ermenistan, Gürcistan Türkiye'den daha üst sıralarda gösterildi. (ANKA)

En Çok Aranan Haberler