YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Türkiye Yeniden Planlanıyor

Muğla Belediyesi'nin ev sahipliğinde düzenlenen Tarihi Kentler Birliği "Altın Üçgen; Muğla-Denizli-Aydın İşbirliği Planı" Muğla Çalıştayı,...

Türkiye Yeniden Planlanıyor

Muğla Belediyesi'nin ev sahipliğinde düzenlenen Tarihi Kentler Birliği "Altın Üçgen; Muğla-Denizli-Aydın İşbirliği Planı" Muğla Çalıştayı, Gazi Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezi'nde yapıldı. Çalıştaya Muğla Valisi Fatih Şahin, Belediye Başkanı Osman Gürün, ÇEKÜL Vakfı Başkanı ve Tarihi Kentler Birliği (TKB) Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, Özel İdare Genel Sekreteri Sabahattin Avcı, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kamil Özer, ilçe ve belde belediye başkanları, Muğla Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyeleri, Tarihi Kentler Birliği Aydın ve Denizli uzmanları katıldı.

KÜLTÜR ODAKLI YOL HARİTASI ÇIKARILACAK

Çalıştayın açış konuşmasını yapan Muğla Belediye Başkanı Osman Gürün, yapılan toplantıyla kültür odaklı bir yol haritasının çıkarılarak, Muğla-Denizli-Aydın illerinin birlikte büyümesi için neler yapılması gerektiğinin tartışılıp, bir metin haline getirileceğini söyledi. Yol haritasının dinamik bir harita olacağını ve zaman içinde ihtiyaçlara göre değişip yoluna devam edeceğini değinen Gürün, "Daha önce sadece Denizli'ye ait bir yol haritası çıkarıldı, bunun Aydın ve Muğla ayağının gerçekleştirerek, kalkınma ajansının da bizi bir araya getirerek, bu idari yapının kültür yapısı içinde devam etmesini istiyoruz. Korumacılık açısından önemli noktaya geldik. Muğla'nın 195 ören yeri var. Bunlardan sadece 14 ören yerinde kazı çalışması var. Sürdürülebilir turizm istiyorsak, turizmi deniz kum ve güneşin önüne geçirmemiz gerekiyor. Muğla, bu konuda çok büyük değerlere sahip bir il. 1124 kilometrelik kıyı şeridi, yüzde 68'lik orman yapısı, içeriye girdikçe büyük bir medeniyet kalıntısı ve insan hoşgörüsü. Bunların yıl be yıl önümüzdeki yıllarda Muğla'yı büyük bir yıldız olarak bir turizm ve kültür alanı haline getireceği belli. Muğla-Denizli-Aydın üçgeni mevcut haliyle geleceğe birlikte yürüyebilme kapasitesine sahip bir üçgen" dedi.

TÜRKİYE YENİDEN PLANLANIYOR

ÇEKÜL Vakfı Başkanı ve Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen ise Türkiye'nin koruma tarihini yeniden konuşmak gerektiğini belirterek, "Bu çalıştaylar Türkiye'nin ülke bütününün yeniden planlamasıdır. Şu üç kent Türkiye'nin dışa açılımı yalnız yerel değerle değil, ulusal ve evrensel değerlerin birikimini sağlayan üçgen içindedir. Bu birikim sorumluluğu da büyütüyor. Bu süreklilik çok önemli, bu üç kentin ortak çizgide büyük işler yapması mümkün. Kendi bölgesinden çıkmayan belediye başkanlarını tanımadan karar vermeme, verdiğin kararda da süreklilik sağlama önemli. Kendi ülkesinin tanımayan karar almaya da hakkı yoktur" ifadelerini kullandı.

TARİH EN KIYMETLİ HAZİNEMİZ

Muğla Valisi Fatih Şahin de tarih ve kültürün bir toplumun, bir milletin kalbi, zihni ve en kıymetli hazinesi olduğunu kaydederek, "Onu için bu hususlarda herkesin elinden geleni ardına koymadan çalışması aslında atalarımıza olan borcumuzdur, saygının gereğidir. Valilik olarak tarih ve kültürle ilgili olarak ne yapabiliriz bunun çabasını gösteriyoruz ve bu çabaları devam ettirmeliyiz" şeklinde konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler