ANKARA (İHA) - Türkiye-Yunanistan Doğalgaz Boru Hattı'nın inşaatını yapan Sutek-Bayındır Ortak Girişim Grubu'nun (OGG) mali krize girmesi ve işi bırakması üzerine, sözleşmesinin feshedilmesinin ardından, BOTAŞ, 'Türkiye-Yunanistan Doğalgaz Boru Hattı Faz-1 (kalan kısım) Yapım İşinin Tamamlatılması' ihalesine verilen fiyat teklifleri değerlendirdi.
İhaleye en uygun teklifi 5 milyon 700 bin dolarla Mescioğlu İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi verdi. 'Türkiye-Yunanistan Doğalgaz Boru Hattı Faz-1 (kalan kısım) Yapım İşinin Tamamlatılması' ihalesinde Günsayıl İnşaat Ticaret Sanayi Limited Şirketi, Peker İnşaat Ticaret ve Sanayi A.Ş., Öztaş İnşaat İnşaat Malzemeleri Ticaret A.Ş., Fernas İnşaat Limited Şirketi, İndet İnşaat Dekorasyon Tesisat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi, Atilla Doğan İnşaat ve Tesisat A.Ş., Türkerler İnşaat Turizm Madencilik Ticaret ve Sanayi A.Ş., Metin Yılmaz İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi, Güriş İnşaat ve Mühendislik A.Ş. ile Mescioğlu İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi olmak üzere 10 firma yeterlilik almıştı. Dünkü değerlendirme toplantısında ise en en uygun teklifi 5 milyon 700 bin dolarla Mescioğlu İnşaat verdi. İhalenin BOTAŞ İhale Komisyonu'nun değerlendirmesinin ardından en kısa zamanda sonuçlandırılması bekleniyor.
Türkiye'nin ihtiyaç fazlası doğalgazını Yunanistan'a taşıyacak olan ve 1 Kasım 2006 tarihinde 'altın kaynak' (iki ülkenin boru hatlarının birleştirilmesi) yapılarak devreye alınması öngörülen hattın Türkiye tarafındaki kara geçişini yapan Sutek-Bayındır OGG'nin mali krize girmesi ve işi bırakması üzerine, BOTAŞ kalan kısım için ihaleye çıkmıştı. BOTAŞ ile Yunanistan ulusal gaz şirketi DEPA arasında 2003 yılında imzalanan anlaşma ile yapımı öngörülen doğalgaz boru hattının 17 kilometrelik Çanakkale boğaz geçişi Peker-Öztaş OGG tarafından bitirilmişti. 193 kilometrelik kara geçişinin ise yüzde 75'i Sutek-Bayındır OGG tarafından bitirilmiş, ancak Sutek-Bayındır OGG'nin mali krize girerek işi bırakması üzerine söz konusu OGG'nin sözleşmesi feshedilerek, teminat mektubu irat kaydedilmişti. Başbakan Erdoğan'ın Türkiye için prestij proje olarak nitelendirdiği projeyi bir an önce bitirmek isteyen BOTAŞ ise geriye kalan yüzde 25'lik iş için bugün son ihaleyi yaptı.