EDİRNE (İHA) - Türkiye - Yunanistan Doğalgaz Boru Hattı'nın temel atma töreninde konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, gerekli enerjinin zamanında, güvenilir şekilde, uygun fiyatla ve yüksek kalitede sağlanmasıyla ekonomik büyümeyi ve sosyal gelişmeyi amaçladıklarını söyledi. Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis ise büyük bir eser olarak nitelendirdiği projenin, iki ülke arasındaki ilişkilerini daha da ileriye gitmesine büyük katkı sağlayacağını kaydetti.
Türkiye - Yunanistan Doğalgaz Boru Hattı'nın temeli, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Yunanistan Kalkınma Bakanı Dımıtrıs Sıufas ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'in katılımıyla Türkiye ile Yunanistan'ı birbirine bağlayan Meriç Nehri üzerindeki Meriç Köprüsü'nde atıldı. Olumsuz hava şartları nedeniyle tören alanındakiler zor anlar yaşarken, Erdoğan ile Karamanlis'in samimi diyalogları dikkat çekti. İki ülkenin milli marşlarının okunmasının ardından Başbakan Erdoğan bir konuşma yaptı. Dost ve komşu iki ülke arasında Meriç Nehri üzerinde doğal gaz boru hattının temel atma töreninde bulunmaktan memnuniyet duyduğunu ifade eden Başbakan Erdoğan, "Enerji özellikle ülkelerin gelişmişlik seviyeleri ve toplumların yaşam standartlarıyla ilişkilidir. Büyük ekonomik gelişmeler ve refah seviyesinin artmasından dolayı dünyadaki enerji tüketimi de artmaktadır. Bu noktadan yola çıkarak ülkemizin enerji politikalarının ana hedefi, sınırlı olan kaynaklarımızı en iyi şekilde değerlendirmektir. Gerekli enerjinin zamanında, güvenilir şekilde, uygun fiyatla, çevreyle uyumlu olarak, yüksek kalitede sağlanması enerji politikalarımızdandır. Böylece ekonomik büyümeyi ve sosyal gelişmeyi gerçekleştirmeyi amaçlandırmaktayız" dedi.
Enerji piyasasını liberalleştirmek için yaptıkları yasal düzenlemelerin bu hedefe ulaşmada önemli katkılar sağlayacağını kaydeden Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin Ortadoğu ve Hazar bölgesinde bir köprü görevi gördüğünü söyledi. Meriç Nehri üzerinde aynı zamanda stratejik bir adım attıklarını vurgulayan Erdoğan, "Bu köprü tarihe yeni bir kaydı düşüyor. Bu stratejik bir kayıttır aynı zamanda. İnanıyorum ki bu, Yunanistan ile aramızdaki dostluğumuzu perçinleyen, bundan sonraki spekülasyonları minimize eden adımlardan biri olacaktır. Bu halklarımızı birbirine aynen doğalgazın sıcaklığında olduğu gibi birbirine çok daha fazlasıyla yaklaştıracaktır. Bunun dostum Kostas'la iktidarımıza nasip olmasından mutluyum" diye konuştu.
Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis ise, 'Sevgili Dostum' diye hitap ettiği Başbakan Erdoğan'la boru hattının temelini atmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek konuşmasına başladı. Bu boru hattının öncelikle iki ülkeyi birleştireceğini, ardından da bir bağlantı noktası oluşturacağını ifade eden Karamanlis, "Bu büyük bir eser olacaktır. Bu bağlantı ile Kafkasların, Hazar havzasının, Orta Anadolu'nun çok değerli doğal gaz kaynaklarını Avrupa kıtasına taşıyacaktır. İlişkilerimizin daha da ileri gitmesine büyük bir katkı sağlayacaktır" dedi.
Konuşmaların ardından Karamanlis, köprü üzerindeki Türk askerleriyle tokalaştı. Erdoğan ile Karamanlis, Yunanistan tarafında yapacakları ikili görüşmenin ardından İpsala Gümrük Sahası'na gelecekler.
Doğalgaz boru hattı projesi kapsamında Hazar, Ortadoğu ve ülkemize komşu diğer kaynaklardan sağlanacak doğal gazın Türkiye ve Yunanistan üzerinden Avrupa'ya taşınması amaçlanıyor. 36 INC çapındaki boru hattının 211 kilometresi Türkiye, 85 kilometresi de Yunanistan topraklarından geçmek üzere yaklaşık 300 kilometre uzunluğunda olacak. Türkiye sınırları içinde Bursa Karacabey'den başlayacak boru hattının 17 kilometrelik bölümü Marmara Denizi altından geçtikten sonra İpsala sınır noktasına varacak ve buradan Yunanistan'a giriş yaparak Gümülcine'de sona erecek. 15 yıl süreli anlaşma kapsamında Yunanistan'a yapılacak gaz arzının 2006 yılında başlatılması planlanıyor. Yunanistan bu hat ile yılda 3.6 milyar metreküp gaz alacak. İtalya'ya gaz arzının 4 milyar metreküp yıllık kapasite ile 2010 yılında başlatılması amaçlanıyor. 2012 yılında teslimat miktarı 8 milyar metreküpe ulaşacak.