Türkiye'nin "zayıflamış devlet" imajı verdiği öne sürüldü. Washington Times gazetesi, "Türkiye'nin caydırıcılık kabiliyeti sorgulanıyor, gerçekten oldukça zayıflamış bir devlet görüntüsü veriyor" yorumunu yaptı.
Washington Times gazetesi, köşe yazarı Tülin Daloğlu imzalı yorumunda binlerce Türk askerinin sınıra geçtiği haberi üzerine ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson'un bu bilginin doğru olup olmadığını sormak için Genelkurmay'a gitmesini dikkat çekici olarak değerlendirdi.
WILSON ERDOĞAN'I BY-PASS EDEREK GENELKURMAY'A GİTTİ
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın askerlerin kendisine bağlı olduğunu söylerken askeri operasyon konusundaki kararı askerlerin vermesi gerektiğini belirttiğini anımsatılan yazıda "Açık ki Sayın Wilson, mesajını aldı, Başbakanı by-pass etti ve doğrudan askerlere gitti" ifadesini kullanıldı. "Bu durumda Türk hükümeti, ülkenin en önemli dış politika konusunu etkilemede herhangi bir rolü olduğunu öne sürebilir mi" sorusu sorulan yazıda "Türk hükümeti ve askerler, karar yetkisinin kimde olduğunu araştırmayı sürdürürken Türkiye'nin caydırıcılık kabiliyeti sorgulanıyor; gerçekten, oldukça zayıflamış bir devlet görüntüsü veriyor" görüşü dile getirildi.
ASKERLERİN CAYDIRICILIK POLİTİKASI PKK'DAN ÇOK ABD'YE YÖNELİK
ABD'li gazete, Türkiye'nin sınır ötesi operasyonun da yarar sağlamayacağını iddia ederken de şunları yazdı:
"Bugün Türkiye, sınır ötesi bir operasyon karını alabilir ancak bu, sadece sembolik olur. Türkiye'nin Kuzey Irak'ı işgal edemez ve sınır öteki tarafında PKK teröristlerine karşı saldırı düzenleyebilecek bölge sınırlıdır. Eğer, hedef alınmış bölgede hala PKK teröristleri kalsa da herhalde böyle bir askeri operasyona ve uluslararası baskılara değmez. Bir Türk askeri yetkilisinin dediği gibi, Türkiye için ABD'yi nokta operasyonları yapmaya ikna etmek daha iyi olurdu."
KUZEY IRAK'A GİRERSE TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ TEHLİKEYE GİRER
Mevcut koşullarda askerlerin caydırıcılık politikasının PKK veya Iraklı Kürt liderlerinden çok ABD'ye yönelik olduğu gibi göründüğü iddiasına da yer verilen yorumda, "ABD, Türkiye'nin Irak sahnesine girmesi zamanının henüz gelmediğini biliyor. Üst düzey bir ABD'li yetkiliye göre, Türkiye'nin, Kuzey Irak'a girerse, toprak bütünlüğü tehlikeye girer. Türk askerleri bu yetkiliyle hem fikir olabilir. Mesele, Türkiye'de son terörist saldırıları gerçekten kimin provoke ettiğidir" görüşü dile getirildi. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın PKK'ya doğrudan veya dolaylı olarak destek veren devletler konusunda kaygılarını dile getirdiği anımsatılan yazıda "Türk askerlerinin, PKK'yı ikincil bir tehlike olarak algıladıkları" iddiasına da yer verildi. Yorumda şunlar da yazıldı:
"Geçen hafta Türkiye, BM Güvenlik Konseyi'ne PKK saldırılarını önlemek için sınırın Irak tarafında bir karantina bölgesinin oluşturulmasını önerdi. Bu hafta da, Irak'ın BM Güvenlik Konseyi'ne Türkiye'ye karşı başvurması bekleniyor."
Bunun Washington'u zorlayacağını savunan gazete, "Washington, İran'ın nükleer silahları elde etmesini önleyip önlemeyeceğine veya bunun nasıl yapacağına karar verinceye kadar PKK'ya karşı açık bir eylemi olmayacak. Şimdiye kadar Washington, Kürtleri İran ve Suriye'de kargaşa yaratmaları için kullanmaya niyetli görüyor. Açık ki ABD, Türkiye'ye zarar vermek istemiyor ancak mecbur kalınca yapabilir" yorumunu yaptı.
Washington Times'deki köşe yazısında İran rejimini zayıflatma planı varsa bunun sonuç vermeyeceği savunulurken "Türkiye'nin elleri şu anda bağlı. Ancak eğer caydırıcılık - PKK'ya karşı değil, ABD'ye yönelik - sonuç verirse o zaman ABD, yardımcı olacak ve bu gerçekten fark edecek" görüşü dile getirildi.
ANKA