ANKARA(ANKA) - Kültür Varlıkları Müzeler Genel Müdür Orhan Düzgün, Türkiye'de kuruldukları günden bu yana neredeyse hiç denetlenmeyen müzelerin olduğunu söyledi. Düzgün, müzelerin ihtiyaçlarını ve eksiklerini tespit etmek, envanterlerinde kayıtlı eserlerin sayımını yapmak üzere ancak 2 yıldır kapsamlı bir denetime tabi tutulduğunu kaydetti.
Orhan Düzgün ANKA'ya yaptığı açıklamada, müzelerin ilk defa 2006 yılında, Bakanlık müfettişleri ve Müzeler ve Kültür Varlıkları Genel Müdürlüğü uzmanları tarafından denetime tabi tutulduğunu belirtti. Düzgün, "Müzelerde uzun süredir denetim yapılmıyor. Bazı müzeler 10 yıl önce denetlenmiş, bazıları 20 yıl önce bazıları ise 40 yıl önce. Normalde bu tip denetimlerin mutlak süreler içinde yani ortalama 2-3 yılda bir yapılması lazım" diye konuştu.
-"ANKARA'DAN DENETLEME EKİBİ GİTMİYOR"-
Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nden, diğer illerde bulunan müzelere denetleme ekiplerinin gitmediğini, bu nedenle de illerde bulunan müze müdürlerinin kendi başlarına kaldıklarını vurgulayan Düzgün, "Ankara'dan denetleme ekipleri gitmeyince müzelere, müze müdürleri de kendi başlarına kalıyor. Kendi başlarına da kalınca bu işleri hakkıyla yapan müze müdürleri olduğu gibi, göz ardı edenler de oluyor" dedi.
Düzgün, özellikle ilgili mevzuat çerçevesinde bazı eserlerin ancak mahkeme kararına göre kayıt altına alınabilmesi, bunların müzelerde emanet olarak muhafaza edilmeleri, davaların uzaması ve mahkemelik durumdaki eserlerin sayısının her yıl giderek artması bu konumdaki eserlerin evvanterlerinin zamanında yapılmasını etkilediğini de söyledi.
Türkiye'deki müzelerin bazılarında 10 binlerce, bazıların da ise 100 binlerce eser olduğunu kaydeden Düzgün, bu eserlerin asıllarına uygun olup olmadıklarının ancak envanter bilgileriyle karşılaştırıldığında ortaya çıktığının altını çizdi. Düzgün henüz denetimi yapılmayan müzelerde ise 2008 yılı içinde başlatılan çalışmaların tamamlanmasının planlandığını ifade etti. (ANKA)