BURSA (İHA) - Türkiye'de 200 bin alzheimer hastası olduğu, asrın hastalığı olan alzheimerin unutkanlıkla kendini gösterdiği bildirildi.
Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye Alzheimer Derneği tarafından Tayyare Kültür Merkezi'nde düzenlenen konferansta, 2000'li yılların hastalığı alzheimerin sebepleri, belirtileri, tedavisi ve bakıcılarına destek konusu ele alındı. Başkanı Prof. Dr. Bilgen Taneli, Prof. Dr. Mustafa Bakır, Uzman Dr. Yusuf Sivrioğlu, Uzman Dr. Nilüfer Güney Göçer ve hasta yakını Ahmet Güven'in konuşmacı olarak katıldığı konferans büyük ilgi gördü. Alzheimer hastalığı hakkında bilgi veren uzmanlar, unutkanlık ile kendisini belli eden alzheimerin henüz kesin bir tedavi yolunun bulunamadığı belirtti.
Yaşın ilerlemesiyle birlikte unutkanlık ve diğer zihinsel yeteneklerin bozulmasının halk tarafından yaşlanmanın tabii bir sonucu imiş gibi görüldüğünü belirten Prof. Dr. Mustafa Bakır, bunamanın bir hastalık olduğunu, fakat yaşlanmanın normal bir sonucu olmadığını vurguladı. Bakır, 40-50 yaş arasındaki insanlar arasında da bunama görülebildiğini, ancak ileri yaşlarda bütün zihni becerilerini korumuş birçok insan olduğuna işaret ederek, "Bunama, bir hastalıktır. Hem teşhis, hem de tedavi için doktora başvurulması gerekir" dedi.
Uzman Dr. Yusuf Sivrioğlu da, hastalığın ilerlemesinin 5 ile 20 yıl sürebildiğini, hastalığın en ileri safhasında hastanın 24 saat bakıma ihtiyaç duyabildiğini söyledi. 85 yaş üzeri nüfusun yaklaşık yarısının alzheimer hastalığı riski ile karşı karşıya olduğunu bildiren Sivrioğlu, Türkiye'de yaklaşık 200 bin alzheimer hastası olduğunu tahmin ettiklerini, ABD'de bu sayının 4 milyona ulaştığını kaydetti.
Alzheimer hastalığının belirtilerinin hafıza kaybı ile başladığını ve özellikle yakın geçmişte yaşanan olayların kolay unutulduğunu anlatan Uzman Dr. Nilüfer Güney Göçer ise, hastalık ilerledikçe alzheimer hastasının çevreye olan ilgisinin azaldığını, konuşurken kelime bulmakta zorlandığını, nesneleri ve yüzleri tanımakta güçlük çekebildiğini ifade etti.
Sık rastlanan belirtilerden birinin de kişilik ve davranış değişikliği olduğunu söyleyen Göçer, hastalarda kolay sinirlenme, depresyon, aşırı kuşkuculuk ve yanlış inançlar görülebildiğine işaret ederek, hastanın bazen aşırı sakin, bazen de saldırgan olabildiğini belirtti. Hastalıktan erken dönemde kuşkulanıp doktora erken başvurmanın önemli olduğunu vurgulayan Göçer, eğer unutkanlık ile ilgili bir teşhis söz konusu olursa tedavi şansının mümkün olabileceğine dikkat çekerek, alzheimer hastalığı teşhisi konulsa da gelişmekte olan tedavi yöntemlerinin denenmesini ve özellikle davranışa ilişkin sorunların tedavisinin mümkün olabileceğini söyledi.
Hasta yakını Ahmet Güven ise, bu hastalıkla yaşamanın ilk şartının bunu bir hastalık olarak kabul etmek olduğunu dile getirerek, yaşadığı günlük olaylardan örnekler verdi.