SAMSUN (İHA) - Samsun sağlık İl Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, Türkiye'de 25-30 milyon arasında tüberküloz enfektesi (enfeksiyona uğramış), 25-30 bin arasında hasta olduğunun tahmin edildiğini söyledi.
1-7 Ocak Verem Hastası nedeniyle tüberküloz hastalığı, bulaşması ve Türkiye'deki durumu hakkında bilgi veren Dr. Mustafa Kasapoğlu, tüberkülozun çok eskiden beri bilinen, tüm dünyada çok ciddi halk sağlığı sorunu olmaya devam eden verem basili tarafından oluşan bulaşıcı bir hastalık olduğunu kaydetti. Dünya nüfusunun üçte birinin verem basili ile enfekte ve enfekte olanların yüzde 10'unun yaşamlarının bir döneminde verem hastalığına yakalandığına dikkat çeken Kasapoğlu, dünyada her yıl 8-10 milyon yeni hasta ortaya çıktığını, 2-2.5 milyon insanın ise bu hastalıktan öldüğünü vurguladı. Türkiye'de 15-20 milyon arası bir nüfusun enfekte olduğu, 25-30 bin hastanın olduğu tahmin edildiğini dile getiren Kasapoğlu, "Tüberküloz hastalığında bulaşma, hastadan hava yolu ile olur. Tüberküloz basilinin akciğerlere yerleşip çoğalabilmesi için alveollere kadar ulaşması gerekmektedir. Bu da ancak hasta kişiden solunum ile havaya saçılan damlacık çekirdeklerinde asılı halde bulunan basillerle mümkün olabilmektedir.
Çapları yaklaşık 1-10 mikron olan partiküller alveollere ulaşır, fakat 1-3 mikron olanlar daha yüksek oranda ulaşır. Yaklaşık 1 mikron çaplı partiküller havada birkaç saat asılı kalabilmektedir" dedi.
"Çeşitli solunum olaylarında damlacık oluşturma potansiyeli farklıdır" diyen Kasapoğlu, "Konuşma ile 0-210, öksürme ile 0 -3 bin 500 ve hapşırma ile 4 bin 500, 1 milyon partikül oluşur. Bu nedenle öksürme ve hapşırma sırasında hastaların ağızlarını kağıt ya da bezden bir mendille kapatmalıdırlar. Yapılan deneysel araştırmalar, tüberküloz basilinin tozla, toprakla, hastaların eşyalarını kullanmakla ya da aynı kaptan yemekle bulaşamayacağını göstermiştir. En bulaştırıcı olan hastalar balgam mikroskobisinde ARB pozitif olan akciğer ve larinks tüberkülozlulardır. Hasta ile yakın ve uzun süreli teması olan kişilere bulaşma riski fazladır. Bunlar, aile bireyleri, aynı evi paylaştığı arkadaşları, iş yeri arkadaşları olabilir" diye konuştu.
Tüberkülozdan korunmanın dört başlık altında sıralanabileceğini ifade eden Kasapoğlu, bunların bulaştırıcı hastaların tedavisi, basil kaynağının yok edilmesi, koruyucu ilaç tedavisi, BCG aşısı ve tüberkülozun bulaşmasının önlenmesi olduğunu vurguladı.