Haberde Pakistan'daki okullarda verilen radikal İslam ağırlıklı medrese eğitimine alternatif olarak, Gülen'in okulları gösterildi. Cemaatin okullarından "ılımlı İslam" eğitimi veren Türk okuları diye bahsedildi. "Türkler Pakistan'a Ilımlı İslamı öğretiyor" başlıklı haberde Pakistan'a 10 yıl önce ilk kez okul açan cemaatin şimdi 7 şehirde okulları bulunduğu kaydedildi.
ABD'nin en etkin gazetesi New York Times'a göre, okuma yazma oranının yüzde 50 olduğu Pakistan'da devlet okulları parasız olmasına rağmen, aileler üniforma, yol ve kitap parası nedeniyle çocuklarını okula gönderemiyor. Bunun yerine medreselerdeki parasız eğitimi tercih ediyorlar. Ancak medreseye giden çocuklar radikal İslam'ı benimsiyor. İşte PakTürk adı verilen Gülen cemaati okulları bu noktada devreye giriyor. Cemaate sempatiyle bakan işadamlarının finansmanıyla kurulan okullar Pakistanlı gençlere hem batılı hem de İslami eğitim vaad ediyor.
PAKİSTANLILAR MEMNUN
Karaçi'de büyük ölçüde radikal islamı benimsemiş Peştun halkın yaşadığı kentin en fakir mahallelerinden birinde yer alan PakTürk okulunun müdürü Mesut Kaçmaz ile de konuşan gazete Kaçmaz'ın, "10 ay önce müdür oldum. Ama sorunlar hemen başladı. Sakal bırakmadığımız ve kravat taktığımız için bizim gerçek Müslümanlar olmadığımızı söylediler. Ancak bunların hepsini Pakistanlılar'a anlattık. Bizim geceleri içki içip içmediğimizi, namaz kılıp kılmadığımızı soruyorlardı. Bana kravatla camiye gelme dediler" ifadelerine yer verdi. Abdul Bari adlı Pakistanlı ise gazeteye "Türkler tamamen radikalizme karşı. Onlar gerçek Müslüman... Kardeşim bu okula giderek gerçek bir Müslüman olacak. İnsanlara karşı adil olacak" diye konuştu.
"MÜSLÜMAN BARIŞ GÜCÜ"
New York Times'a göre Pakistan yasaları uyarınca Gülen okullarının müfredatında sadece haftada 1 saat din dersi eğitimi bulunuyor. Okullar yatılı olduğu için Türk hocalar dersten arta kalan vakitlerde öğrencilerle sohbet odalarında bir araya gelip din eğitimi veriyor, beraber namaz kılıyorlar. Öğretmenler islami yaşam tarzlarıyla öğrencilere örnek oluyor. Okullarda Matematik ve Fen dersleri ise İngilizce olarak veriliyor. Ayrıca İngiliz edebiyatından Shakespeare'e kadar birçok konu da derslerde öğretiliyor. Okulda çalışan Erkan Aytav şöyle diyor: "Batı'da ilim adına ne varsa, çocuklarımız öğrensin. Ancak çocuklarımız dinlerini de öğrensin." Allahdad Niazi adlı bir profesör ise "Çocuğumu elit askeri okula gönderiyordum. Ama orası çok otoriter ve İslami yeterince öğretemediğinden, çocuğumu alıp PakTürk'e verdim" diyor. Gülen cemaatinin üyeleri için "Müslüman Barış Gücü Gönüllüleri" benzetmesini yapan gazete, Hristiyan ve Müslüman 80'den fazla ülkede okullar açıldığını kaydetti.
3-5 MİLYON CEMAAT ÜYESİ
Gazete, haberinde İhsan Kalkavan ile kısa bir söyleşiye de yer verdi. Armatör Kalkavan'ın Nijerya'da Gülen okulları açılmasını finanse ederek, Nijeryalı elitleri bu okullara çektiğini belirten gazete, cemaate destek veren Türk işadamı ile İstanbul'daki ofisinde konuştu. Kalkavan, New York Times'a yaptığı açıklamada, "Eğitim deneyimizi yeni ülkelere taşıdığımız zaman onlara kendimizi anlatıyoruz. Gördünüz mü? Bizler terörist değiliz diyoruz. Bizi tanıdıkları zaman zaten her şey değişiyor. Türkiye'de Gülen hareketinin 3-5 milyon arasında destekçisi var" ifadesini kullandı. New York Times, Fethullan Gülen ile de bu konuda röportaj yapmak istediklerini ancak Gülen'in olumsuz yanıt verdiğini belirtti.
OSMANLI TÜRÜ BİR YAPI
Utah Üniversitesi'nden Türk profesör Hakan Yavuz'a göre 69 yaşındaki Fethullan Gülen'in başlattığı hareketin amacı Osmanlı türü bir yapı kurarak Müslüman dünyasına Türkler'in yön vermesini sağlamak... Gazete "1950'lerden sonra Seyid Kutub gibi Arap kökenli İslami entelektüeller Batı'yı tamamen reddederken, Saidi Nursi gibi Türkler Batıyla birarada yaşamanın yollarını arıyordu. Gülen'e göre bilim olmadan, din giderek radikalleşiyor. Din olmadansa, bilim körleşip dünyayı tehlikeye atıyor" satırlarına yer verdi.
Kaynak: Vatan