LEFKOŞA(ANKA) - "Ankara kriterleri"nin daha çok "laf" olduğunun anlaşıldığını, reform gündemine bağlı kalınmadığını öne süren Pope, "denetim ve dengelerden yoksun" bir başkanlık sisteminin kabul edilmesi durumunda, siyasi özgürlüklere ilişkin Kopenhag kriterlerinin yeterince karşılanması konusunda geri gidilebileceğini de iddia etti.
Hugh Pope, Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nin Cyprus Mail gazetesinde AB süreci, insan hakları ve özgürlükler dahil olmak üzere, Türkiye konulu oldukça eleştirel bir makaleyi yayımladı.
-"ANKARA'DAKİ DERİN HAYAL KIRIKLIĞI"-
Fransa'nın şimdiye kadar bloke ettiği 5 başlıktan birinin açılmasına izin vereceğine dikkat çeken Pope, Ankara'da başta Fransa ve Almanya olmak üzere AB devletleri ile ilgili "derin bir hayal kırıklığı"nın olduğu, Türkiye'nin aynı zamanda Avrupa'nın kayda değer ekonomik gelişmesini yeterince takdir etmemesinden de hayal kırıklığına uğradığı yorumunu yaptı.
-"TÜRKİYE, GERÇEKTEN NE KADAR DEĞİŞTİ?"-
Hugh Pope, "Türkiye, gerçekten ne kadar değişti?" sorusunu sorduğu makalesinde "Türk patlaması"nın büyük ölçüde Avrupa faktörüne bağlı olduğunu savundu. Türkiye'nin Ortadoğu'daki fırsatlarının, bölgedeki şiddet nedeniyle ciddi darbe yediğini de düşünen Pope, Türkiye'nin Avrupa'yı yakalaması olasılığına en zor zarar veren meselenin ise, reform gündemine bağlı kalmadaki başarısızlık olduğu görüşünü dile getirdi.
-"İKİNCİ HUKUK REFORMU DALGASI GELMEDİ"-
Türkiye'nin 1999-2004 döneminde demokratik siyaset ve Pazar ekonomisine ilişkin Kopenhag kriterlerinin yeterince karşılanması amacıyla birinci hukuk reformunu dalgasını gerçekleştirdiğini ancak ikinci dalganın gelmediğini yazan Pope, reformların gerçekleşmemesinden Türkiye'ye sıcak bakmayan Avrupalı politikacıların sorumluluk payının bulunduğunun altını çizdi.
"Ve Türkiye'nin Kopenhag kriterlerinin yerine kendine özgü "Ankara kriterleri'ni koymasının büyük ölçüde laf olduğu kanıtlandı" yorumunun yapıldığı makalede Türkiye'nin, AB sürecine ihtiyacının duyduğu "ihtiyacına" vurgu yapıldı. Pope, Türkiye'nin, demokrasi, insani gelişme gibi çeşitli uluslararası endekslerinde iyi performans gösterememesinin yanısıra Türkiye'nin ortalama kişi başına gelirin de halen ancak AB'nin ortalamasının yarısına ulaştığına dikkat çekti.
-"TÜRKİYE'NİN HUKUK SİSTEMİNİN DEĞİŞİMİNE BÜYÜK İHTİYACI VAR"-
Türkiye'nin hukuk sisteminin değişime büyük ihtiyacının olduğunu savunan Pope, Türkiye'nin AB reform sürecinin adeta durduğu görüşünü dile getirdikten sonra da AİHM'ye Türkiye'den yapılan yeni başvuruların 2008 yılından bu yana katlandığını vurguladı.
Hugh Pope, "Avrupa diplomatları, şimdiden özel sohbetlerde Türkiye'nin siyasi ve ekonomik özgürlüklere ilişkin Kopenhag kriterlerini hala "yeterli' ölçüde karşılayıp karşıladığını sorguluyorlar" dedikten sonra şöyle devam etti:
"Eğer Başbakan Erdoğan, 2014 seçiminde tam güç elde etmek amacıyla denetim ve dengelerden yoksun bir başkanlık sistemine yönelik anayasal değişiklikleri kabul ettirirse, Türkiye o merdivenden de daha aşağıya kayabilir."(ANKA)