Mynet Trend

BİZE ULAŞIN

Türkiye'de Atom Bombası Patlarsa Ne Olur?

Atom bombasını kim buldu? Ne gerek vardı? Etkileri neler? Kimler kullandı? Hepsi ve daha fazlasını açıklıyoruz...

Türkiye'de Atom Bombası Patlarsa Ne Olur?

Atom bombasını ilk yapmayı başaran Amerika Birleşik Devletleridir.

ABD ilk atom bombasını 16 Temmuz 1945'te New Jersey eyaletindeki Alomogordo hava üstünde patlattı.

Bu patlamada inanılmaz derecede kuvvetli bir ışık 16 km uzaklıktaki dağları bile aydınlattı.

Ateşten bir top 12.000 metreye yükseldi. İkinci Dünya Savaşı'nda, savaş amacı ile kullanılan ilk atom bombası 6 Ağustos 1945'te Japonya'da Hiroşima şehrine atıldı.

* Amerika Birleşik Devletleri'nin Uranyum-235 tipi atom bombası "Little Boy" (Küçük Oğlan) isimli atom bombası ile saldırdı. Hiroşima'da atom bombası saldırısından dolayı yaklaşık 140.000 kişi hayatını kaybetti. Hiroşima'ya atılan atom bombasından üç gün sonra Nagasaki'ye atılan atom bombası ise 37 bin kişiyi öldürdü.

Plütonyum-239 tipi atom bombası "Fat Man" (Şişko Adam, resmi adıyla Mark III) ile ikinci katliamı gerçekleştirdi. Atom bombası patlatılınca bir sarsma dalgası meydana gelir. Bu dalganın hızı ses hızından yüksektir.

Atom bombası genel olarak bu sarsma dalgasının etkisini arttırmak için yerden yüksekte patlatılır. Bu dalga yere çarptıktan sonra yeniden yukarıya doğru sıçrar. Böylece aşağı doğru inip yeni sarsma dalgasının oluşmasını sağlar. Diğer yandan bombanın patladığı yerdeki hava ısınır; büyük bir hızla genişleyerek bir boşluk medyana getirir.

Bu boşluğu doldurmak için hücum eden hava, şiddetli bir kasırgaya yol açar. Ve o bölgedeki tüm canlılar dehşet verici bir şekilde ölür. Bu bombaların yaydığı enerji milyonlarca insanın ölümüne neden olacak kadar çoktur. Atom bombası, atomun çekirdeğinin bölünmesi ile ortaya çıkan enerjidir.

Atomun parçalanabileceğini bulan kişi ise Einstein'dır. Atomun reaksiyonunu öğren ABD ise yazının da başında belirttiğimiz gibi hemen harekete geçer.

Atom bombası Türkiye'ye düşerse ne olur?

Aman Allah korusun ama diyelim ki atom bombası Ankara'ya düştü. Patlamanın merkezinde 2.500 metre genişliğinde bir krater açılır. Atom bombasının patlamasından sonra şiddetli ses dalgaları oluşur. Bu şok dalgasından sonra çok sert rüzgarlar oluşur. Bu rüzgarlar saatte 500 km hıza ulaşır. Patlamanın gerçekleştiği yerde, 30 km çapındaki bütün yapılar dümdüz olur.

Ankara'nın merkezinde patlayan bir atom bombası, merkezden itibaren 145 km'lik alanlara yayılır ve büyük küçük bütün binalar hasar görür.

Atom bombası patlamasında 3.000 derecelik bir ısı açıya çıkar. Demirin kaynama noktası 2.862 °C'dir. Patlamanın merkezindeki bütün insanlar termal bir ısıya maruz kalır ve anında yanarak ölürler. Patlama merkezine 80 km yakınlıktaki insanlarda ise 3. dereceden yanıklar meydana gelecektir. Patlama sonucu oluşan sıcaklık yüzünden termal yangınlar oluşacak ve rüzgarlar yüzünden söndüremeyecekler.

Ayrıca hava gazı, elektrik santrallerinde de yangın çıkacak ve patlamalarla yangınlar daha da büyüyecektir. Atom bombası patladığında Nörtonlar ve Gama ışınları açığa çıkarlar. Yüksek miktar Elektron da serbest kalır. Oluşan Beta parçacıkları, atmosferin üst tabakalarına ulaşır ve dünyanın manyetik alan çizgilerini takip eder. Beta parçacıkları patlamanın 1.500 km çapındaki alana yayılır. Bu parçacıklar ışık hızında hareket ederler ve kaçmanın imkanı yoktur. Beta parçacıklarının yayılımı 5 dakika içinde olur. Bu parçacıklar iyonlaştırılmış radyasyondur.

Bunun sonucu ise genlerde bozulmalar ve mutasyonlardır. Kritik seviyede mutasyona maruz kalındığında ölümler başlar. İlk patlamadan kurtulanlar, maruz kaldıkları radyasyon yüzünden kanser olurlar.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler