YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Türkiye'de Bu Yılın İlk 5 Ayında Hes İnşaatlarında 26 Kişi Hayatını Kaybetti

Giresun'un Dereli ilçesinin Kızıltaş Köyü sınırları içerisinde yapımı devam eden HES inşaatında dün meydana gelen...

Giresun'un Dereli ilçesinin Kızıltaş Köyü sınırları içerisinde yapımı devam eden HES inşaatında dün meydana gelen ve 4 kişinin ölümü, 1 kişinin de yaralanması ile sonuçlanan heyelanla ilgili olarak İnşaat Mühendisleri Odası bir açıklama yaptı.

Yapılan açıklamada, Türkiye'de bu yılın ilk 5 ayında HES inşaatlarında hayatını kaybeden kişi sayısının 26'ya ulaştığına dikkat çekilerek "Özel bir şirkete ait HES inşaatında meydana gelen olayda, beton dökme işlemi esnasında kalıpların patlaması, 4 işçinin göçük altında kalarak hayatını kaybetmesine yol açmış, bir işçinin de yaralanmasına sebep olmuştur. Bu kaza ile birlikte daha 2012 yılının 5. ayı dahi dolmadan HES inşaatlarında hayatını kaybeden işçilerin sayısı 26'yı geçmiştir" denildi.

Denetim hizmetlerinin özelleştirilerek piyasaya açılmasının bir sonucu olarak yaşanan bu kazalarda tedbirsizliğe vurgu yapılan açıklamada "Son dönemde gerek Su Yapıları Denetim Hizmetleri Yönetmeliği?nde gerekse de DSİ'nin kurumsal işlevinde gerçekleştirilmek istenen ve kısmen de gerçekleştirilen dönüşümün bedelini, işçiler ödemekte ve ortaya sağlıksız yapılar çıkmaktadır. Kanun Hükmünde Kararnameler, yasalar ve yönetmeliklerle çeşitli tadilatlara uğrayan denetim hizmetleri, asıl sorunu çözmek bir yana sorunu daha da arttırmaktadır. DSİ gibi kurumların içeriği boşaltılmakta, HES inşaatları ve denetimleri herhangi bir kamusal denetim mekanizması oluşturulmadan özelleştirilmek istenmektedir. Su Yapıları Denetim Hizmetleri proje onaylama? statüsüne dönüştürülerek işlevsiz bir hizmet birimi haline getirilmeye çalışılmaktadır. Bizler için de önemli bir işkolu olan denetim alanının özelleştirilmesi, kamusal mekanizmalar devre dışı bırakılarak işverene bağlı çalışma, konuyu denetim yapan açısından sadece işçi-işveren ilişkisine dönüştürüp yeterli önlemlerin alınmasına engel olmaktadır. Her geçen gün sayısı artan iş kazalarına karşılık işçi sağlığı ve iş güvenliğine dair yasal düzenlemeler sürüncemede bırakılmakta, konuyla ilgili yeterli tedbir ve önlemler alınmamaktadır" ifadeleri kullanıldı.

"İŞ GÜVENLİĞİ İLE İLGİLİ YAPILACAK YASAL DÜZENLEMELER, İŞ SAĞLIĞI DEĞİL, İŞÇİ SAĞLIĞI DİKKATE ALINARAK YAPILMALIDIR"

Açıklamada, Adana-Gökdere Barajı'nda ve Zonguldak Çaycuma Köprüsü'nde yaşanan olaylar da hatırlatılarak şu ifadelere yer verildi:

"Denetim hizmetlerinin özelleştirilmesi sonucunda sermayenin daha çok kar hırsı, işçi cinayetlerine sebebiyet vermekte ve iş kazası sayısı artmaktadır. Buradan yasa yapıcılara, iktidara ve şirketlere sesleniyoruz: Bir an önce iş güvenliğini sağlayacak idari yapılar oluşturulmalı ve denetim mekanizmalarının son derece sıkı bir şekilde işlemesi sağlanmalıdır. İş güvenliği ile ilgili yapılacak yasal düzenlemeler, iş sağlığı değil, işçi sağlığı dikkate alınarak yapılmalıdır. Denetim hizmetleri kamusal bir hizmet olarak gerçekleştirilmelidir. Meslek odalarının hazırladığı bilimsel raporlar ve uzman görüşleri dikkate alınmalıdır. Yeni iş kazalarının yaşanmaması ve daha fazla işçimizi kaybetmemek için bu önlemlerin alınması acil ve zorunludur. İnşaat Mühendisleri Odası olarak bizler de, mesleğimizin bize yüklediği sorumluluk ve toplumsal duyarlılığımız çerçevesinde meydana gelen kazayla ilgili olarak detaylı görüşlerimiz ve birimlerimizin olay yerindeki incelemelerinin sonucunu ayrıntılı bir rapor olarak tüm kamuoyuyla paylaşmayı bir görev addediyoruz."

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler