TRABZON (İHA) - Denizcilik Müsteşarlığı Trabzon Bölge Müdürü Atilla Başçuhadar, dünya deniz taşımacılığı ticareti sıralamasında Türkiye'nin 20. sırada yer aldığını belirterek, denizcilik sektörüne yeterince destek verilmediğinden yakındı.
Başçuhadar, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, deniz ulaştırması ve gemi inşa sanayinin içinde bulunduğu kriz ortamından çıkabilmesi için mutlaka rasyonel bir değerlendirme yapılması gerektiğine işaret etti. Denizcilik sektörüne verilecek desteğin ekonominin canlanmasına katkı sağlayacağını da belirten Müdür Başçuhadar, "Ekonomisi gelişmiş ülkelerde özellikle su yolu ulaşımı, belirtilen üstünlükleri sebebiyle benimsenmekte ve teşvik edilmektedir. Ülkemizde ise birim taşıma maliyetleri, demiryolundan 3 buçuk kat, denizyolundan ise 7 kat daha pahalıdır. Yüksek maliyetli alt yapı yatırımları gerektirmesine ve en riskli metot olmasına rağmen karayolu taşımacığı ile altyapı yatırımlarına öncelik tanınmasına devam edilmektedir. Yıllık yatırım programlarında ulaşım türlerine ayrılan yatırım payları da bu öncelikli politikaları yansıtmaktadır. Zira yıllık bütçe kanunlarında, karayolu yatırımlarına ayrılan paylar havayollarının 2-2.5, demiryollarının 13-14, deniz ulaşımına ayrılan payın ise 18-20 katı olmaktadır" dedi.
Türkiye'deki taşımacılığın yüzde 92.2'sinin karayolu ile gerçekleştiğini, bunun da çok büyük ekonomik kayıplara neden olduğunu söyleyen Başçuhadar, açıklamasını şöyle sürdürdü : "Karayollarındaki kaza ve ölüm oranları ile yaşanan ekonomik kayıplar ve sosyal facialar çok büyük boyutlara erişmiştir. Avrupa Birliği ülkelerinde yüzde 50 oranında olan su yolu taşımacılığının ülkemizdeki payı yüzde 1.9 civarında, yolcu taşımacılığındaki pay ise yüzde 0.3. Tüm bunlar deniz potansiyelinin iyi değerlendirilmediğinin en önemli göstergesidir."