ANKARA (İHA) - Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi, "Türkiye'de dil ve Kürt sorunu var... Güneydoğu'da yaşayan insanlar ekonomik ve siyasal nedenlerle göç ettirildi" iddiasında bulundu.
TTB Merkez Konseyi'nden yapılan yazılı açıklamada, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde çatışma ortamının sürdüğü, hukuki problemler, insan hakları, güvenlik, dil ve Kürt sorununun olduğu ileri sürüldü. 4-5 Aralık 2004 tarihleri arasında Mardin'de, "Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve Sağlık, Güneydoğu'da Hekim Olmak, Sorunlar ve Çözüm Önerileri Sempozyumu"nun yapıldığını bildiren TTB, toplantıya Adıyaman, Batman, Diyarbakır-Siirt, Gaziantep-Kilis, Mardin-Şırnak, İzmir, İstanbul, Ankara, Kocaeli ve Aydın tabip odalarından hekimlerin katıldığını kaydetti. Sempozyumun hiç kimseyi 'ötekileştirmeden', ortak aklı ve vicdanı ortaya çıkarma, iyi hekimlik ortamının kuvvetlendirilmesi arzusu ile gerçekleştirildiğini ifade eden TTB Merkez Konseyi, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
"Oturumlarda bölgedeki ekonomik sosyal ve siyasal koşulların aslında sağlığı en temelden belirleyen etkenler olduğu ifade edildi. Bölgenin temel sağlık göstergelerinin ülkemiz genelinden daha kötü olduğu rakamlarla ve bölgede hekimlik yapan meslektaşlarımızın aktardıkları yaşanmış olaylarla bir kez daha ifade edilmiş oldu. Bebek ölüm hızının, gebelik öncesi takiplerinin, hastanede doğum yapma oranlarının, aşılama oranları başta olmak üzere pek çok göstergenin ülkemiz genelinden çok daha kötü olduğu ortaya konuldu. Ülkemizde yıllardır sağlıkta yaşanan kötüye gidişin ve sağlık alanında artan eşitsizliklerin bölgedeki çatışma ortamı, hukuki problemler, insan hakları sorunları, güvenlik, dil ve Kürt sorunu eklendiğinde bölgede daha da yoğun yaşandığı ortaya konuldu. Bugün 25 yaşında olan bir genç insanın sıkı yönetim uygulamaları ve olağanüstü hal uygulamaları nedeni ile bütün hayatı boyunca 'olağan-normal' siyasal koşullar altında yaşayamamış olduğu ifade edildi. Halen bölgede yaşayan ya da ekonomik ve siyasal nedenlerle bölgeden ayrılmak, göç ettirilmek zorunda kalan bölge insanının çoğunlukla herhangi bir sosyal güvencesinin olmadığı ve düşük gelir gruplarına mensup oldukları, bu nedenle de sağlık hizmetlerine ulaşmada çok ciddi sıkıntılar çektikleri ortadadır. Halkın sağlık hakkına ulaşmada yaşadığı sıkıntılar yanında bölgedeki sağlık çalışanlarının da mesleklerini icra etmeleri noktasında ciddi zorluklar ve yoksunluklar içerisinde oldukları bilinmektedir. Bölgede çok sayıda sağlık evi ve sağlık ocağı çatışma ortamının ve hükümetlerin sağlık politikalarının sonucunda kapatılmış olduğu ya da çalıştırılamıyor olduğu ifade edildi.
Oturumlarda ayrıca AK Parti Hükümeti tarafından uygulamaya konulmak istenen, 'Sağlıkta Dönüşüm Programı'nın IMF ve Dünya Bankası politikaları çerçevesinde bir program olduğu, Avrupa'da, 'Sağlık Reformu' adı altında uygulandığı ülkelerde sağlık hizmetlerine ulaşmanın çok daha zor ve pahalı hale geldiği, sağlık çalışanlarının iş güvencesiz ve çok ucuza çalıştırıldıkları dile getirildi."
TTB Merkez Konseyi heyeti ayrıca Mardin'in Kızıltepe ilçesinde güvenlik görevlilerince, babasıyla birlikte 'terörist' olduğu iddiasıyla öldürülen 12 yaşındaki Uğur Kaymaz'ın ailesinin ziyaret edilerek, taziye dileklerinin iletildiğini kaydetti.