HABER

"Türkiye'de ev alan borcunu öder"

"Türkiye'de ev alan borcunu öder"

İstanbul - (AA) Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkan Vekili Erdoğan Bayraktar, Türkiye'deki ipoteğe dayalı finans sisteminin Amerika'dakinden çok farklı olduğunu belirterek, "Türkiye'de böyle bir şey olması mümkün değil çünkü Türkiye'de gayrimenkul alan, yani ev alan insanlar ne yapıp edip borçlarını ödüyorlar" dedi.

Bayraktar, 2. İstanbul Konut, İşyeri, Gayrimenkul ve Kredilendirme Hizmetleri Fuarı'nın açılışında yaptığı konuşmada, 58 ve 59'uncu hükümetlerin planlı kentleşme ve konut üretim seferberliği kapsamında, TOKİ'nin yeniden organize olarak bir dizi yasal değişiklikle yeni bir açılım başladığını anlattı.

Bayraktar, ABD'de ekspertiz ve danışmanlık firmalarının yaptıkları yanlış değerlendirmeler sonucu oluşan krizin dünyadaki yansımalarını gösterdiğini, ancak toparlanma sürecine girildiğini ifade ederek, Türkiye'de istikrarın yakalandığını ve gayrimenkul sektörüne, konut ve iş yeri satış ve alımlarına olan talebin artacağını söyledi.

İstanbul'da yaklaşık 3 milyon hane bulunduğuna işaret eden Bayraktar, bu evlerin yarısına yakınının bugünkü teknik şartlara, mimari ve mühendislik şartlarına tam uymadığını, bunların zaman içerisinde mutlaka değişmesi gerektiği göz önünde bulundurulduğunda, konut yapımı ve müteahhitliğin önümüzdeki dönemde ne kadar büyük fırsatlar yaratacağının görüleceğini kaydetti.

Bayraktar, başta İstanbul olmak üzere Bursa, Adana, Diyarbakır, Batman, Van, Erzurum gibi metropol olma yolundaki büyük şehirlerde çok ciddi kaçak yapılaşma ve gecekondulaşma problemi bulunduğunu, bu şehirlerde konut bakımından yenileşmeye ihtiyaç olduğunu belirtti.Gecekondulara ilişkin olarak Bayraktar, "TOKİ bundan böyle şehirlerimizi sarmalayan gecekonduları söküp atmak noktasında ciddi adımlar atacaktır. Başta İstanbul olmak üzere şehirlerimizde ne kadar salaş yapı, kaçak yapı varsa, söküp atacağız. Bu konuda çok ciddiyiz, çok azimliyiz, çok kararlıyız" dedi.

Danışmanlık firmalarının, ekspertiz firmalarının, değerlendirme firma ve uzmanlarının devletin kontrolünde yetişmesi gerektiğini ifade eden Bayraktar, "Çıkarılan yasa ile gelecek olan ipoteğe dayalı konut finansmanı sisteminde en ufak bir sakatlık yok. Amerika'dakine benzer bir krizin çıkması kesinlikle söz konusu değil" dedi.Bayraktar, "faizler 1'in altına düşmeden Türkiye'de bu sistemin hayat bulmasının çok zor" olduğunu ifade etti.

En Çok Aranan Haberler