HABER

"Türkiye'de gecikmeli bir adalet var"

İSTANBUL (İHA) - Türkiye Genç İşadamları Derneği, (TÜGİAD) Türkiye'de hukuk sürecinin yavaş işlediğini ve bu yavaşlığın özellikle yabancı sermayeyi ürküttüğünü belirtti ve yargı sürecini hızlandıracak alternatif mekanizmaların hızla çalıştırılmasını istedi.

TÜGİAD'ın bu konuda düzenlediği "Ticari Uyuşmazlıkların Çözümünde Alternatif Yöntemler" konulu toplantıdan sonra yapılan açıklamada, "Türkiye, yerli ve yabancı sermayenin önünü açabilmek için ticari dava süreçlerini hızlandıracak mekanizmaları hızla çalıştırmak zorundadır" denildi.

TÜGİAD Genel Merkezi'nde yapılan toplantıya, Ankara Barosu Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Merkezi Başkan Yardımcısı Avukat. Dr Mustafa Özbek, Muhsin Macuncu ve Prof. Dr. Feridun Yenisey de konuşmaları ile katkıda bulundu. Uzman hukukçuların alternatif çözüm yollarını tanıtan konuşmalarından sonra yapılan TÜGİAD açıklamasında şu görüşlere yer verildi:

"Alternatif Uyuşmazlık Çözümü yolları özellikle ticari uyuşmazlıkların çözümünde giderek gelişen bir hukuki uygulamadır. Müzakere, arabuluculuk ve tahkim bu alandaki en yaygın yöntemlerdir. Türkiye'de, yargının ciddi sorunları vardır. Adliye binası, hakim, savcı, katip sayısındaki yetersizlikler gibi fiziki sorunlar, bütçeden ayrılan payın düşüklüğü ve dava sayısındaki yoğunluk gibi yapısal sorunlar nedeniyle yargı fonksiyonlarını yerine getirmekte zorlanmaktadır. Bu durumda, davalar uzamakta ve adalet gecikmektedir. Bu noktada Alternatif Çözüm Yolları olan uzlaştırma ve tahkim son derece önem kazanmaktadır. Alternatif çözüm yollarının yaygınlaşması halinde, adliyelerin iş yükü azalacak, yargı masrafları en aza inecek ve yargılama çabuklaşacaktır. Biz TÜGİAD olarak, kamuoyunda özellikle iş çevrelerinde yeterince tanınmayan alternatif çözüm yollarının tanıtılmasını da amaçlıyoruz".

TÜGİAD'ın açıklamasında, ticaret hukukunda karşılaşılan sorunların çözümünde alternatif yolların bir an önce hayata geçirilmesinin, özellikle yerli ve yabancı sermayenin önünün açılması bakımından çok önemli olduğu da vurgulandı. Açıklamada, "TÜGİAD, özellikle Ticaret Mahkemelerinde iki duruşma arasının 4 - 5 ayı bulduğu, en basit ticari alacak davalarının dahi, 2 buçuk 3 yıl sürdüğü, karar alınması halinde bile taraflara tebliğinin gene ayları bulduğu, bu sürelere temyiz sürecinin dahil olmadığı, yargılama sonunda verilen kararın kazanan tarafı dahi tatmin etmediği, yargılama sürecinin ticari yaşamın doğal hızına yetişemediği ve tüm ticari hayatın kabul edilemez derecede olumsuz etkilendiği, yabancı yatırımcı ve sermaye açısından da bu durumun kabul edilemez olduğu ve son olarak geciken adaletin adalet olmadığı temel gerçeğinden hareketle, kamuoyunu, iş dünyasını ve hukuk çevrelerini bilgilendirmenin gerekliliğine işaret etmekte ve bu konuda ivedi olarak kalıcı çözüm talep etmektedir" denildi.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler