ADANA (İHA) - Türkiye'de her yıl meydana gelen 80 bin iş kazasında bini aşkın insanın hayatını kaybettiği, bu kazaların 2 milyon iş günü kaybına neden olduğu bildirildi.
TMMOB Makina Mühendisleri Odası Adana Şubesi Başkanvekili İmdat Çetiner, "İş Sağlığı ve İş Güvenliği Söyleşileri"nin açılışında yaptığı konuşmada, kamu kurumu niteliğinde bir meslek örgütü olmanın bilinci ve sorumluluğuyla bu toplumsal ve ekonomik sorun ile ilgili çabalara destek verdiklerini, kanayan yaranın iyileştirilmesi için çaba harcadıklarını belirtti. Çetiner, oda olarak 4 kez "İş Sağlığı ve Güvenliği Kongresi" düzenlediklerini ve 16-17-18 Nisan 2009 tarihlerinde ise 5. kongrenin
gerçekleştirileceğini ifade etti.
Çetiner, Türkiye'de her yıl meydana gelen 80 bin iş kazasında bini aşkın insanın hayatını kaybettiğini, bu kazaların 2 milyon iş günü kaybına neden olduğunu kaydetti.
Makina Mühendisleri Odası'nda düzenlenen söyleşide İş Güvenliği Uzmanı Mahmut Teberik de, iş sağlığı ve güvenliğinin temel ilkesini "Hiç kimse zarar görmemeli" ve "Mal ve eşya hasara uğramamalıdır" şekinde dile getirdi. Teberik, ILO istatistiklerine göre her yıl dünyada 250 milyon insanın iş kazası geçirdiğine dikkat çekerek, şöyle konuştu:
"Kazaların yüzde 85'i güvensiz (tehlikeli) davranışlardan, yüzde 10'u güvensiz durumlardan, yüzde 5'i ise doğal olaylardan kaynaklanıyor. Bu konudaki çözüm, öncelikle insan hakları (davranış) üzerinde durulmalıdır. İşletmelerde iş güvenliği iyileştirme süreci, iş yeri ortamının güvenli hale getirilmesi, çalışanların eğitimi, yeteneklerinin geliştirilmesi, anlama ve uygulama düzeylerinin artırılması, güvensiz davranış ve tutumların saptanması, olumlu davranışların teşvik edilmesi sağlanmalıdır. Tüm kazalar ve meslek hastalıkları önlenebilir. Kazaların ve hastalıkların önlenmesinde yönetim doğrudan sorumludur. Er yönetim seviyesi, altından sorumludur ve üst amirine hesap vermek durumundadır. Güvenli bir iş yeri için çalışanlar eğitilmeli, motive edilmeli ve sürekliliği sağlanmalıdır. Bütün olumsuzluklar; iyileştirmeler yapılarak, gerekirse prosedürleri değiştirerek, çalışanlar yapıcı ve ısrarlı bir şekilde disipline edilerek anında düzeltilmelidir. Tüm kazalar, emniyetsiz davranışlar ve 'kazaya ramak kaldı' olayları araştırılmalı, nedenleri saptanmalı ve düzeltilmelidir. Güvensiz davranışlar (emniyetsiz iş yapma) iş emniyeti üzerinde en etkili faktördür."
"İyi bir çalışan emniyetli ve güvenli çalışandır" diyen İş Güvenliği Uzmanı Mahmut Teberik, tüm çalışanların güvenli çalışması, kural ve prosedürlere uyması gerektiğini de sözlerine ekledi.