HABER

Türkiye'de işe alma ve işten çıkarma zor

Türkiye'de işe alma ve işten çıkarma zor

Ankara - Türkiye'de son dönemlerde yapılan, iş ortamının iyileştirilmesine yönelik çalışmalarda önemli mesafeler alınırken, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (OECD) ortalamasına ulaşmak için birtakım önemli düzenlemelerin daha yapılması gerekiyor.

OECD ülkeleri ile Türkiye arasında bir karşılaştırma yapıldığında, Türkiye'deki 18 adet vergiye karşılık, OECD ülkelerinde ortalama 16,3 adet vergi bulunurken, vergi ödemelerinin brüt kara oranı OECD ülkelerinde yüzde 45,4, Türkiye'de ise yüzde 51,1'i buluyor.

Devlet Planlama Teşkilatı ve Dünya Bankası verilerine göre, işe başlamak için Türkiye'de 8 adet işlem yapılması gerekirken, bu rakam OECD ülkelerinde ortalama 6,5 olarak hesaplanıyor. Buna karşılık Türkiye'de işe başlamak için 9 gün gerekirken, bu rakam OECD ülkelerinde ortalama 19,5 günü buluyor.

İşe alma ve işten çıkarma zorluk endekslerine bakıldığında ise Türkiye'de işe almanın da işten çıkarmanın da OECD ülkelerine göre daha zor olduğu görülüyor.
Türkiye'de işe alma zorluk endeksi 44 olarak ölçülürken, bu rakam OECD'de 30,1 seviyesinde bulunuyor. Bunun yanında işten çıkarmaya ilişkin zorluk rakamı Türkiye'de 40 seviyesinde iken OECD ortalaması 27,4 seviyesinde kalıyor.

Bir sözleşmeyi yürütmek için Türkiye'de 22 işlem yapılması gerekirken, OECD ortalaması 19,5'ta kalıyor. Bunun yanında sözleşmenin yürütülmesi için Türkiye'de 330 gün gerekli iken, bu süre OECD'de 225 gün olarak belirlendi.

En Çok Aranan Haberler